Negyed6Negyed7: Fényes szubkultúrák

Nehéz a naptárban olyan hetet találni, amikor ne lenne fesztivál. Kulturális fesztiválra gondolok, nem himi-humi lacipecsenye-vattacukor vurstlira.

A kedvenceim közé sorolom a helyspecifikus Placccot, a formatervezésre szakosodott Design Hetet, vagy itt a Negyed6Negyed7, amelynek téli kiadását november 27.–december 5. között, a hanuka, a fény ünnepén tessék látogatni.

Utcai képregénytől a fórumszínházi előadásokig, haifai undergroundtól a gerilla horgolókig számos program tölti meg a fesztivált. Azt mondja a szervező Marom Klub Egyesület, igyekeznek a budapestiekhez közelebb hozni a zsidó, a cigány, az LMBTQ közösségek, az itt élő külföldiek és a művészeti csoportok életét.

A sok helyszínben az a jó, hogy nemcsak a VI–VII. kerületi romkocsmák vannak köztük, hanem olyan terek is, amelyeket máskor kevesen használnak.

Nem könnyű kiemelni – a cikk megírásakor még mindig folyamatosan bővülő – rengeteg program közül, így kihalászom azokat, amelyekre biztos megyek. A Fényújság ilyen, kis városrendezési játék, amelyben a résztvevők saját utcai házfal képregényüket alkotják.

Nemrég interjúztam a tiszaeszlári perről szóló operájáról Fischer Ivánnal. Nyilván ez is szóba kerül a vele szervezett beszélgetésen. Megrázó volt 2008-ban a holland Hotel Modern társulat Tábor című előadása, a terepasztalra animált koncentrációs tábor. Aki lemaradt, most megnézheti a vetítést a Bálint Házban, amely a színikritikus Tompa Andrea és a történész Karsai László beszélgetésével folytatódik.

Garantáltan megkóstolom valamelyik hanuka menüt, talán benevezek a kosherstyle főzésre, és ajánlom a street food sétát, amelyen már jártam korábban.

I!

11. 28.

KEZDÉS: 20.00

HELYSZÍN: Kisüzem (Budapest VII., Kis Diófa u. 2.)

CÍM: Ef Zámbó István képzőművész kiállítása & Ef Zámbó Happy Dead Band-koncert

BELÉPÉS: ingyenes

11. 29.

KEZDÉS: 18.00

HELYSZÍN: Szövetség ’39 (Budapest VII., Szövetség u. 39.)

CÍM: A város mint játszótér? - Projektbemutatás és beszélgetés a köztéren megjelenő művészetről.

BELÉPÉS: ingyenes

11. 30.

KEZDÉS: 22.00

HELYSZÍN: Kuplung (Budapest VII., Király u. 46.)

CÍM: 3421XMissRED (ISR) / Fancy4 x Ponza / Mr. Masters / Fantomaz koncert

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.