Titkok záróra után

Van valami titokzatos abban, mikor az ember záróra után legálisan bejut egy speciális boltba, büntetlenül megtapogatja az árukat, és nem tessékelik ki két perc múlva. Akár olyasmit is meggusztálhat, amit valószínűleg sosem fog venni, de legalább tudja, hogy mit veszít. Ilyen például a Super 200, amely sem nem film, sem nem óriási puzzle, hanem a legfinomabb gyapjútextil. Ebből készül a legkiválóbb zakó, már ha hozzáértő szabóhoz kerül. Az ára méterenként 70 ezer forint felett van, de ha egyszer megvesszük, örök darab alapja lehet. Vagy a kézzel szőtt, száz százalék tiszta új gyapjú Harris Tweed, amely mellé sorszámozott címkét is adnak.

Földi Andreával A jelmeztervezés titkai című sorozat keretében szombat délután a Petőfi Sándor utcai százéves textilszaküzletben bóklásztunk. Az emeletes boltban az utcai szint fapolcai eredetiek. A lépcsőforduló tele régi képpel és a textilkészítés egykori rekvizítumaival. Az alsó szint, ahol ma az inganyagokat, a szezonon kívüli matériákat és az árengedményes kelméket kínálják, korábban szénlerakodó kamraként funkcionált. A Petőfi Sándor utcai Special-textil a jelmeztervezők kincsesbányája. Nemcsak divatanyagot tartanak, hanem remek matériákat, mondjuk kosztümös előadásokhoz és filmekhez. Mikor ott jártunk, jóval záróra után, még anyagot válogattak a Rudolf Péter rendezte Kossuthkifli című tévésorozathoz. Egy törzsvásárlónak mindent szabad. Bár azt mondják, az egyszerinek is.

Szepes Ágnes tizenkét éve a pusztulástól mentette meg a boltot azzal, hogy megvette. Elődje negyven éven át az édesanyja volt. Nem engedhette, hogy egy ilyen patinás üzlet kimúljon, együtt a magyar textiliparral. Persze a válság nekik sem kedvez, várják, hogy újra beinduljon a hazai filmgyártás. A színházak helyzetét ugyancsak érzik, a jelmeztervezők kénytelenek lemondani a minőségi anyagokról. Talán ezt próbálja áthidalni az engedményes részleg. De ha nem fogy el egy-egy anyag, az se baj, a divat állandó körforgásban van, öt-tíz évenként visszajönnek ugyanazok a minták.

Színek szerint rendezve fekszenek a feltekert textilek. Szepes Ágnes járja a nemzetközi vásárokat, bújja a prospektusokat, ahol a képek, leírások mellé anyagmintákat is tűznek a cégek. Temérdek beszállítójuk van, de a legfontosabbnak a kollégái véleményét tartja: ők tudják pontosan, mit keresnek a vásárlók. Írják is egy nagy füzetben.

Tizenhárom éve vendégkönyvet visznek, amely tele van köszönettel és gratulációval, szinte minden nyelven. Annette Lantos, a magyar származású amerikai politikus, Tom Lantos felesége beírásánál ütjük fel: „Bejöttem egy blúzért, hazamegyek négy kosztümmel. Nagyon ügyes a személyzet” – írja. A nagykönyv felett pedig tábla hirdeti: „Az elegancia nem azt jelenti, hogy észrevesznek, hanem azt, hogy emlékeznek rád”.

Az anyagokat egyébként Európából hozzák be Szepesék, még akkor is, ha drágábbak, mint a távol-keleti tucatcikkek. Földi Andrea jelmeztervező szinte hazajár ide. A Katona József Színházban tartott nyári „jelmeztervezős” táborából gyerekeket is hozott, hogy lássák, milyen a jó minőségű textília. Látva a kísérő szülők ámulatát, felnőtt csapattal is szervezett aztán látogatást.

Szepes Ágnesék szerint nem csak sznobériából vásárolják meg ugyanezeket az anyagokat a magyarok külföldön: egyszerűen nem merik itthon elkölteni a pénzüket. Rengeteg viszont a külföldi vásárló, például a dubai hercegség egy pesti szállodába kéretett egy halomnyi textíliát, amelyet a legminőségibbek közül válogattak ki. Az árát egyszer sem kérdezték. Persze a magyarok közül szintén akadt már olyan, aki gondolkodás nélkül kért 3,75 métert az önmagában csíkos Super 200-asból. Eltűnt a középréteg, jól látszik itt is.

Olyan magabiztosan beszél az anyagokról jól szabott öltönyében Csordás György, mintha a saját családját mutatná be a látogatóknak. Selymeket vesz elő, párás lesz a szemünk. Kasmírt nyom a kezünkbe, nehéz elfelejteni a tapintását. Menyasszonyi ruhának valót teker le, van, aki a vakító fehéret kedveli. Megmutatja azt a gyapjút, amelyben mínusz negyven fokig bírnánk a hideget. Eszünkbe jut, évek óta nem találunk igazán meleg szövetkabátot. Végül nagy lelkesedéssel lenyes egy darabot a pamutbársonyból Csordás úr, és meggyújtja. Várja a hatást: pamutszagot érzünk, nincs benne műszálból olvadt csomó, könnyedén száll a pernye.

Persze az még mindig kevés, hogy megvesszük a finom kelmét, egy jó szabó pompás ruhát készít belőle, de a megfelelő tisztítót meg kell találni hozzá. És bizony ebből (is) alig maradt pár a városban.

A különleges boltban a kortárs és a történelmi ruhák készítői is találnak kelméket
A különleges boltban a kortárs és a történelmi ruhák készítői is találnak kelméket
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.