Mileva önálló gondolatai

Két éve Újvidéken, tavaly Szegeden mutatták be a Milevát. Egy operát, amely Albert Einstein első feleségéről, annak tragikus életéről szólt. Mileva Marics 65 éve, 1948. augusztus 4-én Zürichben hunyt el.

Az operát komponáló Alekszandra Vrebalovot Mileva Marics egyénisége, szerelme, csalódásai és szenvedései ragadták meg. Mindenből bőséggel kijutott az 1875. december 19-én, az akkor Magyarországhoz tartozó Titelen született Milevának. Apja gazdag földbirtokos, állami tisztségviselő, Szabácsra, majd Zágrábba, végül Zürichbe járatta gimnáziumba.

Ezután iratkozott be az ottani műegyetem matematika–fizika szakára, ahol megismerkedett Albert Einsteinnel, aki állítólag álmélkodva beszélgetett a nővel, mert megdöbbenésére önálló gondolatai voltak. Mileva hamarosan minden szabad idejét a négy évvel fiatalabb fizikussal töltötte. Einstein és Marics kapcsolata a tudománytörténet kevéssé ismert párkapcsolata. (Levelezésüket az erdélyi Roboz Erzsébet, Hans Albert Einstein felesége kutatta.)

Einstein anyja kerek perec kijelentette, hogy ez a nő nem feleségnek való: túlontúl tanult, csípőficamos és nem zsidó. „Ha teherbe esik, nagy bajban leszel” – e szavakkal intette a fiát.

Amikor azonban Mileva teherbe esett, ő került nagy bajba. Megbukott a záróvizsgán, össze sem tudtak házasodni, pénzük nem volt, ezért inkább hazament szülni. 1902-ben született lányukat nem ők nevelik fel, máig nem tudni, mi történt vele. 1903 elején végre összeházasodtak, 1904-ben megszületett Hans Albert, egy évre rá Einstein publikálta speciális relativitáselméletét. 1910-ben világra jött Eduard. 1911-től a házasságuk megromlott, Einstein egyre több időt töltött másod-unokatestvérével, akit 1919-es válásuk után rögtön elvett feleségül.

A válás érdekes kitétele, hogy Einstein felajánlotta Milevának az akkor még el sem nyert Nobel-díj összegét. (Majd csak 1921-ben ítélték neki oda.) E felajánlás miatt gondolják tudománytörténészek, hogy a feleségnek fontos szerepe voltmunkásságában. De lehet, hogy Einstein azért volt gáláns, hogy Milevát rávegye a válásra.

A válás után a két fiú eltartása sok pénzbe és időbe került. Eduard skizofréniás volt, agresszív rohamaiban időnként az anyjára támadt, egyszer pedig apja szemébe vágta, hogy utálja őt. Einstein ezt követően soha többet nem beszélt a fiával.

Mileva Marics 1948-ban Zürichben hunyt el.

BENNE VOLT Ő IS?

Máig a Mariccsal kapcsolatos legvitatottabb kérdés: volt-e, és ha igen, mekkora szerepe Einstein korai munkásságában? Fiuk, Hans

Albert egy alkalommal kijelentette, az esküvő után anyja feladta saját tudományos ambícióit. Ezt mutatja az is, hogy a válás után Einstein roppant fontos eredményeket produkáló kutató maradt, Mileva viszont nem publikált semmit. Más források elképzelhetőnek tartják, hogy férjével közösen dolgozta ki az általános relativitáselméletet. Az erről szóló első tudományos közlemény kéziratán eredetileg ketten szerepeltek szerzőként, az utolsó pillanatban azonban Einstein lehúzta felesége nevét. Amikor a tudományos lap szerkesztője megkérdezte, miért, így válaszolt: „Wir sind ein Stein.” Vagyis a saját nevével játszva, „egy kő”-nek minősítette párosukat. Mindezt Marx György idézi fel A marslakók érkezése című könyvében.

I!

NÉV: Mileva Marics (1875–1948)

 

Mileva Marics és férje, Albert Einstein
Mileva Marics és férje, Albert Einstein
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.