Utolsó könyv

Ebben a könyvben tökéletesen működik Magyarország. Az öntudatos alattvalók simulnak, idomulnak, lesik, hogyan kell megfelelni a Társadalomnak.

Az új, konfliktusok nélküli országban nincsenek vallások, mozi, nincs már tévéműsor, még újságok sincsenek, amelyek megzavarhatnák e szép jövőt. Megint csak egy párt van a közszolgálatában, vezetői a köz legalázatosabb, szerény, szinte láthatatlan szolgái.

A főszereplő Sven Bundás egykori adóellenőr. Munkája megszűnt, értelmét vesztette, mert mindenki készségesen fizeti az adóját, sőt önként többet. Csendesen pergeti nyugdíjaséletét, amelybe új izgalmat első regényének megírása hoz. Lelkesedése vegyül riadalmával, amelyet a televíziókészülékből megszólaló, hozzá beszélő hang okoz.

Nem, kedves olvasó! Ez nem Orwell Nagy Testvérének hangja, ez a Társadalom és/vagy a Párt hangja: óvó, megértő, gondoskodó hang. A főhős felzaklatva indul útra, hogy megossza barátjával könyve feletti örömét és töprengéseit a tévéből kapott felszólításról. Mert nem dörgedelmes utasítás volt. Nem. Csak iránymutatás, javaslat, ajánlás, amelyet a Társadalom minden tagja, így Sven Bundás is maximálisan igyekszik megérteni, majd követni. Barátjához az út nagy vargabetűt ír le, elkerüli az Erdőt, mert a közvélekedés azt tartja, hogy a Társadalom szerint jobb nem belépni.

A regény emellett az út mellett zajlik, séta oda, majd vissza. Ahogy Sven Bundás sétál barátja lakása felé, úgy zajlik az öntudat feloldódása a Társadalomnak megfelelésben. Az új Magyarországon illetlenség a visszakérdezés, különösen a Társadalom képviselőivel szemben. Bár egy ideig, úgy tűnik, még van, akiben maradt valamennyi a visszakérdezés atavisztikus ingeréből. A többiekből már teljesen kilúgozta a tökéletes egyetértés, összhang, feloldódás az egyenlőségben, demokráciában.

Innen már csak egy apró lépés a tökéletes társadalom megvalósulása, amihez Sven Bundás különleges szolgálatára is szüksége van a Társadalomnak. Vagy a Pártnak.

I!

SZERZŐ: Remisovszky Mátyás

CÍM: Bundás látogatása

KIADÓ: Syllabux, 224 oldal

ÁR: e-könyv:750 Ftnyomtatott:2700 Ft

OLVASÁSRA VALÓ

1 VATHY ZSUZSA KÁVÉRAJZOK

Helikon, 140 oldal,2490 Ft

Furcsa, hogy a magasművészet valamikor társasági beszédtéma volt. Vathy Zsuzsa hősei körében társadalmi, politikai, esztétikai kérdésekről folyik a komoly disputa kávéházi asztalok mellett.

2 TORNAI JÓZSEF AZ ESZTÉTIKAI NIHILIZMUS ESSZÉK

Gondolat, 312 oldal,3000 Ft

A költő és gondolkodó, aki szerint „a vérben-háborúban megszenvedett erkölcsi nihilizmus méhéből kibújt annak még visszataszítóbb fattya, az esztétikai nihilizmus is”.

3 KLAUS MANN MEFISZTÓ EGY KARRIER REGÉNYE Fordította: Lányi Sarolta

Európa, 408 oldal,3400 Ft

Mefisztó csak egy szerep, nagy színész játszhatja csak el. Konkrét kor konkrét guráját írta meg 1936-ban Thomas Mann a. Szörnyű a megfelelni akarás, a behódolás képe, pedig csak ezután jött az igazi sötétség kora. És úgy látszik, nem múlik soha.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.