Az angyal hegedőse

Ott voltam, és boldog voltam. Ezen a hangversenyen olvadtam ki a vizsgaidőszakból 35 évvel ezelőtt.

A hegedűben angyal és ördög verekszik. Ojsztrah és Heifetz hegedűjében az ördög dominál, Menuhin és Szeryng hegedűjében az angyal. Henrik Szeryng érintésétől minden átszellemült és éterivé vált. Azzal az idealizmussal hegedült, ahogy élt. Gazdag és művelt lengyel zsidó családból származott. Lengyelország lerohanása után az emigráns kormány feje, Sikorski tábornok fölkérte a hét nyelven beszélő ifjút, szolgálja az emigráns kormányt. Szolgálta. Sikorskival utazott Mexikóba helyet találni négyezer lengyel menekültnek. A mexikói segítőkészség annyira meghatotta, hogy oda is települt a háború után. Végighegedülte a háborút, háromszáz hangversenyt adott a szövetséges csapatoknak, a háború után viszont egy évtizedre elnyelte őt Mexikó. Az arra járó Artur Rubinstein fedezte fel újra, és akkor ismerte meg őt a világ. Rubinsteinnel és Pierre Fournier-vel lenyűgöző felvételeket készítettek minden nagy műről, melyben hegedű zongorával vagy/és csellóval találkozik.

Mozart életműve hatalmas, de sokszor akkorára való tehetséget pazarolt Mozartra az Isten. Többek között nagy hegedűvirtuóz is lehetett volna, de igazából csak egy évig viselkedett hegedűvirtuózként, akkor megírta öt hegedűversenyét, aztán – tizenkilenc évesen – abba hagyta. Lehet, hogy 36 évesen, mint Szeryng, újrakezdte volna, de akkor már nem élt. Szeryng ezen az estén a Strassburg és a Török hegedűversenyt játszotta. A Strassburg a legnépszerűbb, a legkülönbözőbb karakterű népi dallamok kergetik egymást a harmadik tételében, ezek egyikéről kapta a nevét. A Török koncert azért török, mert a harmadik tételében a szelíd, szende menüett harsány, szilaj, pattogós „török” középrészt keretez. Ez a török zene igazából eléggé magyar. Mária Terézia korában Bécs tele volt magyar verbunkossal, és Mozart szépen összeépítette a törököst a magyarossal: kelet–kelet.

 

HALLGATNI VALÓ

1 AHARMONIKÁS

A Csillag születik-ben feltűnt Szabó Ádám koncertje a Spirit Színház előadása keretében az Átrium Film-Színházban február 25-én este fél 8-kor.

JEGYÁR: 2900,3500 Ft

2 LISZT FERENC KAMARAZENEKAR

Tfirst Péter, Hargitai Géza (hegedű), Lezsák Attila (brácsa), Rózsa Richárd (gordonka) a kortárs zenei sorozat keretében játssza Vajda János 4. vonósnégyes és Orbán György Bálzene Rasumovszkij grófnak című művét február 26-án este 8-kor az A38 Hajón.

JEGYÁR:1500 Ft

3 VERDI GÁLAKONCERT

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara Somos Csaba vezényletével adja elő az Aida, Nabucco, A lombardok, A trubadúr és egyéb remekművek legszebb pillana tait, operakórusait az Olasz Kultúrintézetben február 28-án este fél 8-kor.

JEGYÁR: 2000–5000 Ft

 

I!

03. 03.

CSATORNA: Bartók rádió

CÍM: Hangverseny délidőben Koncert az Erkel Színházban 1978. január 30-án

KÖZREMŰKÖDIK: Henryk Szeryng (hegedű), Liszt Ferenc kamarazenekar

VEZÉNYEL: Sándor János

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.