Feloldás és kötés

Nem sokkal karácsony előtt kiderült, mégis kifizetik a független színházi és tánctársulatoknak a teljes, 2012-re megítélt működési támogatást, azt a részt is, amelyet korábban zároltak. Arról még nincs hír, mikor utalnak és hogyan, valamint arról sem, hogy a zárolás feloldása mennyiben befolyásolja az idei pályázatok kiírását.

Meglehetősen későn, tavaly nyáron írta ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma az előadó-művészeti törvény szerint akkor hatos kategóriába sorolt független együtteseknek szóló működési támogatásra szóló pályázatot. (Indok: a miniszter- és államtitkárcsere, valamint az ország gazdasági helyzete.) Egyre másra jöttek a hírek már az elmúlt évad végén, azaz nyár elején, hogy bizonyos társulatok feloszlanak, elküldik a társulat részét vagy egészét, majd ősszel – a tartalékok fogyatkozásával – olyan is akadt, amelyik kénytelen volt ideiglenesen leállni.

Lélegzetvételhez jutottak a zárolások feloldásával a függetlenek
Lélegzetvételhez jutottak a zárolások feloldásával a függetlenek

Novemberben kiderült, hogy az éves zárolás legnagyobb vesztese a kulturális szféra, ezen belül is a legtöbbet a függetlenektől von el a kulturális kormányzat. Bár arra lehetett számítani, hogy a működésükre megítélt, csökkentett támogatásukat csak 2013 januárjában kapják meg, mégis sikerült szerződniük 2012 végén, így az év utolsó hónapjának legvégén megérkeztek a zárolással sújtott összegek. Nem sokkal ezután meglepő közleményt adott ki az államtitkárság: mégis megkapják a függetlenek a tavalyi évre megítélt teljes támogatásukat, mivel a kormány a kulturális területnek összesen közel 1,1 milliárd forintot juttatott vissza a zárolásból.

Egyelőre nem tudni, milyen adminisztrációs módszerrel bonyolítják majd le mindezt – mondta lapunknak Kulcsár Viktória, a független előadásokat és társulatokat befogadó Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház igazgatója, aki azért nem titkolja, az együtteseknek roppant sokat jelent ez a (végül mégsem zárolt) pluszpénz. Nagy kérdés ugyanakkor, mikorra kell elszámolniuk ezekkel, és milyen határidők szerepelhetnek a számlákon? Az utófinanszírozásra a kisebb gazdasági mutatóval rendelkező társulatok képtelenek.

Nincs hozzá anyagi kapacitásuk, nem tudnak több hónapra előre hitelezni, kölcsönt felvenni. Viszont, ha 2013. tavaszára teszik az elszámolási határidőt, akkor az veszélyeztetheti a 2013-as működési pénzeket, azaz előfordulhat, hogy nem 12 hónapra írják ki az idei pályázatot, ráadásul a keretet is csökkenthetik. (Erre már volt korábban példa.) Bár félő volt, hogy a későn érkező pénzek miatt a színházi és tánccsapatok nem tudják fizetni a Jurányi üzemeltetési költségeit, szerencsére nem kellett vészforgatókönyvet írniuk Kulcsár Viktóriáéknak.

Mire megérkeztek az első közüzemi számlák, addig a „bentlakók” megkapták a pályázati pénzüket. Hogy a zárolás feloldásából „elnyert” összeg mit jelent a struktúrán kívüliek életében, arra Kulcsár annyit mondott: több hónapos életben maradást. És ha az idei pénzekre időben, azaz a módosított előadó-művészeti törvény által deklarált február 15-ig kiírják a pályázatot, akkor jó eséllyel képesek lesznek a folyamatos működésre. Abban reménykednek, hogy a módosított törvény által olyan csoportba kerültek be, az úgynevezett egyéb pályázati kategóriába, ahol a szabadtéri, a nemzetiségi és a zenei együttesek is megtalálhatóak.

Ez azért lehet fontos, mert a nemzetiségi együttesekkel egy kalapban a kormány talán kitüntetőbb figyelmet szentel a struktúrán kívülieknek. (Vélhetően külön pályázatokat írnak majd ki mindegyik területnek.) A Közép-Európa Táncszínház (KET) igazgató-művészeti vezetője, Szögi Csaba lapunknak elmondta, a megítélt 26 millió forintból 9,5 millió forint a zárolásból feloldott összeg, ez plusz két hónap életben maradást jelent nekik. Korábban úgy kalkulálták ugyanis, hogy a zárolt pénzzel februárig tudják kihúzni, így viszont áprilisig lesz működési támogatásuk.

És ha minden jól megy, májusra meglesz az idei támogatási összeg. Megkérdeztük azt is, kellett-e felvenniük hitelt, a válasz: igen, négymillió forintot, ezt a bevételből fizetik majd vissza. Hogy mennyiben befolyásolta a KET életét a későn érkezett 2012-es működési támogatás, azt jól szimbolizálja a december 21-én indult egy hónapos szénszünet. A fűtésen így egymillió forintot spórolhatnak meg. Megkérdeztük a kulturális államtitkárságot, mikor és milyen elszámolással utalják a pénzt, új szerződést kötnek-e a társulatokkal – érvénytelenítve a tavalyit –, vagy kiegészítőt csatolnak a zárolásból felszabadított összegekre.

Mint megtudtuk, akkor folyósítják, amikor a tárca és az NKA Igazgatósága között megkötött lebonyolítási szerződést módosították. Az ehhez szükséges intézkedések és egyeztetések elindultak, a pályázók a közeljövőben levélben kapnak részletes tájékoztatást. A 2013-as pályázat előkészítésével kapcsolatban azt az információt adták: „a szakmai koncepció kidolgozása folyamatban van. Ehhez a Független Előadó-művészeti Szövetség, a Színházművészeti és a Táncművészeti Bizottság szakmai anyaga is rendelkezésre áll. A törvény szerint a megjelenés határideje 2013. február 15.”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.