Biztatás kell

Mit nem adtunk volna egy ilyen könyvért annakidején! Amikor kiderült, hogy valami nem stimmel a gyerek hallásával. Nem egészen másfél éves volt, az első szavakat tanulta éppen: „hinta”, „anya”, „apa”.

Az agyhártyagyulladás kis híján elvitte, de végül minden jóra fordult, csak a hallása lett oda. Jött a kétségbeesés, fűhöz-fához rohangászás, orvosok és szurdopedagógusok felkutatása, az egymásnak is ellentmondó információk fölötti töprengés, az alig egy évvel idősebb testvérnek való magyarázkodás.

Na, ha akkor kézbe kaptuk volna Benyovszky Anita kis könyvét, rögtön jobban éreztük volna magunkat. Pedig nem felnőtteknek szól, hanem óvodás gyerekeknek, de hát az ember gyakran érzi magát tehetetlen gyermeknek a tornyosuló problémákkal szembesülve. És ott volt a másik, a halló gyerek, neki is kellett volna a segítség. Ilyenkor ég és föld különbség pár okos mondat, néhány egyszerűen megrajzolt kép.

„A vakság a világtól választ el, a siketség az emberektől” – mondta a legelején egy szakember, de évekbe tellett, mire fölfogtuk, mit is értett ezen. Addig sokat sírtunk közösen a gyerekkel, amiért az istennek se akarta a piros autót visszalökni, hiába kértük, mert hát a kék volt a kedvence.

Mára minden kiegyenesedett, megtanulta használni a hallókészüléket, lettek barátai, befogadta egy kosárcsapat, és ha nem is itthon, de Amerikában a középiskolát is elvégezte, most gépészmérnöknek tanul. A Péterke hallani fog az olyan családoknak ad biztatást, amilyen mi is voltunk. Éppen annyit ad, amennyit muszáj, éppen úgy, hogy szülőnek, gyereknek is minden világos legyen. Reméljük, a szerző már készül a folytatásra kisiskolásoknak, talán egyszer kamaszoknak – meg az ő szüleik nek – is szükségük lesz rá. És még egy apróság: a siket vagy nagyothalló gyerekeknek tízszer anynyit kell olvasniuk, mint a hallóknak, így bővül a szókincsük. Szokniuk kell a könyvet, s hogyan lehetne jobban elkezdeni, mint egy olyannal, amelyik róluk szól!

OLVASÁSRA VALÓ

1. KOVÁTS JUDIT: MEGTAGADVA

264 oldal, 2990 Ft

A szociológus, aki hosszú ideig interjúvolta az embereket, egyszer csak összesűríti egy személy történetébe a XX. század közepének magyar történelmét.

2. CSÍKSZENT MIHÁLYI MIHÁLY REED LARSON: KAMASZNAK LENNI

Libri, 400 oldal, 2990 Ft

A chicagói egyetem magyar professzora, a ow-elmélet kidolgozója most a kamaszokról írt munkatársával közös könyvet: 75 ú és lány feljegyezte, mire gondol, mit tesz, hogy érzi magát.

3. HORVÁTH VIKTOR: A KIS RECCS

Jelenkor, 448 oldal, 3200 Ft

„Nekünk ez minden. Ezek a pillanatok kapaszkodnak belénk, akár horog a mohó sügér vastag ajkaiba, és úgy húzzuk egymást velük, mint az óriáscsillagok a fényt és a Szent Mindenség húrjai a drága kiterjedéseket.”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.