Halrecept a színpadon

1978, egy svéd film bemutatása óta a közönség biztos abban, hogy a humor nem állt távol a spanyol festőművésztől, Pablo Picassótól. Pécsett a lehetetlennel próbálkoznak, amikor a Picasso kalandjait színpadra viszik. De a világot gyakran juttatják előre lehetetlennek tűnő vállalkozások.

Az, hogy Pablo Diego José Santiago Francisco de Paula Juan Nepomuceno Crispín Crispiniano de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Ruiz Picasso volt-e annyira szórakoztató, mint a halála után öt évvel készült svéd filmvígjáték, gyanítható. Az, hogy a Pesti Színház után most a Pécsi Nemzeti Színház és Méhes László rendező bátor akkor, amikor színpadra visz egy kultuszfilmet, amelynek jeleneteit, párbeszédét, főszereplőjének gesztusait filmszeretők sokasága tudja a szorzótáblához hasonlóan álmából ébresztve felidézni, bizonyos.

A fantázia nem szabott határt, amikor Picasso élete és a századfordulós Párizs igaz elemeit jelenítette meg valósághűtlenül a burleszk, az irónia és az abszurd eszközeivel a két svéd: Tage Danielsson és Hans Alfredson. A színpadra költöző Picasso-előadás kíváncsi nézői pedig várhatják, hogyan idézik fel a szegény festő szállásadónőjével való küzdelmét, hogy megtudja, van-e a lakásban – mit lakásban, odúban! – víz és villany (aqua, électricité), hogyan mutatják be a kubizmus születését az éhező művész utolsó almájával, és a szó szoros értelmében szárnyaló baletttáncosokat. Nem említve a feledhetetlen és idegesítően őrjítő finn dizőzt Sirkkát, akinek dala egy halétel receptje.

Bónuszként pedig – mivel a nézők számára hosszú ideig nem volt köztudott – a színház honlapján megteszik a szívességet és közlik a híres dalszöveg fordítását: „Végy vizet, sót, aztán vajat és lisztet, és gyúrd össze, gyúrd, csak gyúrd. Aztán fogd a halat, a szalonnát, és tedd rá a tésztára, kedvesem. Tedd be a sütőbe, és egy időre feledkezz meg róla.”

I!

09. 28.

KEZDÉS: 19.00

HELYSZÍN: Pécsi Nemzeti Színház Kamaraszínház (Pécs, Perczel Miklós utca 17.)

JEGYÁR: 2500 Ft

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.