Vajon mikor várható az újabb lista?

Szimbolikusnak is mondható, hogy miközben meglehetős bizonytalanság övezi az örökségvédelmi szervezet jövőbeni működését, ötvenkét tételben száznál is több épület műemlékké nyilvánításáról döntött az emberi erőforrásokért felelős miniszter, Balog Zoltán.

Két héttel ezelőtt határozott a kormány a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal feloszlatásáról, és múlt pénteken derült ki, hogy egy egyelőre megjegyezhetetlen nevű és hatáskörű, Forster Gyuláról elnevezett központ végzi a jövőben a műemlékekkel kapcsolatos „háttérmunkát”. Most viszont azt is tudjuk, hogy a hazai műemlékek 13 ezreshez közelítő állománya újabb 52 épülettel-épületcsoporttal gyarapodott.

Mostantól védettnek számít a balatonföldvári kikötő épületegyüttese a fogadóépülettől a klubon és a kaszinón át a vasbeton gyaloghídig és a meteorológiai megfigyelőállomásig, természetesen magát a kikötőt is beleértve. Hasonlóan nagy jelentőségű a döntés, hogy műemlék lett az Orczy-kert minden épületével együtt: mint ismeretes, itt, az egykori Ludovika Akadémián kap új helyet a frissen alapított Nemzeti Közszolgálati Egyetem, és a távoli jövőben itt ígértek új épületet a Természettudományi Múzeumnak is. Védetté vált a Horváth Mihály téri egykori József telefonközpont szecessziós épülete, a kőbányai vízműtelep és több vasútállomás: a ceglédit még a monarchia főmérnöke, Pfaff Ferenc tervezte, a kiskunfélegyházit viszont art deco stílusban álmodta meg a harmincas években Heimann Nándor.

A listán számos egyházi emlék mellett több historizáló, illetve modern lakóház és villa, valamint különleges ipari építmény (néhány magtár, a telkibányai duzzasztógát, egy mohácsi gyár) szerepel. A kortárs építészet köréből Csaba László 1967-es hollóházi református temploma, illetve Jurcsik Károly és Varga Levente 1969-ben Orgovány számára tervezett művelődési háza lett védett. Érdemes viszont felfigyelni egy makacs hiányra: a többszöri felterjesztés dacára ezúttal sem kapott műemléki besorolást az egykori Népstadion, a manapság kiemelt fejlesztési területnek számító Puskás Ferenc Stadion.

A műemlékvédelem körüli bizonytalanságot ismerve csak találgathatjuk, hogy legközelebb mikor böngészhetünk efféle védési listát. Az utóbbi években egyébként is heves, habár a nyilvánosság kizárásával zajló küzdelmekről tanúskodik, hogy olykor évek telnek el két csomag közzététele között, és a felterjesztett lista végül sosem egyezik azzal, amelyen a végső szót kimondó miniszter kézjegye is rajta van. Mint ismeretes, 2009 márciusa és 2011 szeptembere között egyetlen építmény sem kapott műemléki pecsétet, akkor aztán a 180-as listából 173 objektum vált védetté. A mostani lista alighanem ennek a folyamatnak a betetőzése.

Befektetői körökben mindazonáltal már most is gyakran hangoztatott nézet, hogy Magyarországon „túl sok” a műemlék. Nos, a szakértők úgy vélik, a 13 ezerhez közelítő szám jócskán elmarad az ideális 17-18 ezertől, de egy korábbi KÖH-elnök, Mezős Tamás egyenesen 40 ezer műemléket üdvözölt volna. 

Orczy-kert
Móricz Simon felvétele, csúszda, játszótér, apa, gyerek, 2009-07-20,
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.