Könyvből játszani

Ahogy visszaemlékszem, mindig ugyanazokat játszottuk. Kockázás, bekerítés, amőba, torpedó, később szópóker, szóradar, bolond család, arabtelefon, memóri (vagy memory?). Táblán: Ki nevet a végén?, malom, farkas és kecskék, dáma, sakk. Még később: országváros, szólánc, tabu, szóbridzs, hármas egység (ezt most is: Mi a közös Dickensben, Marxban és Gottban?)

Rendeztünk bajnokságot is: malom, kanaszta, gombfoci (hungarikum!), rúgós foci (csócsónk még nem volt), snapszer (később: bridzs), híres emberes szópóker, amőba, szóradar (ez még a szerkesztőségi kiránduláson is nagy siker volt a kilencvenes években: ötbetűs szóra gondolni, és ötbetűs szavakat sorolva megpróbálni eltalálni, a kitaláló mindig közli, mely betűk állnak pontosan ugyanazon a helyen a feladott szóban). Nyolcan voltunk, minden „sportágban” meghatároztuk a sorrendet: akinél a helyezési számok összege a legkisebb volt, az lett a győztes kb. két hónappal később.

Na, most meg kellett tudnom, hogy az arab telefon valójában súgóposta, a kockázás: négyzetfoglaló, a farkas és kecskék: macska-egér, a szólánc meg nemcsak városokkal játszható, hanem bármilyen szóval (mondok egyet, az utolsó betűvel kell folytatni, de úgy, hogy az összes addigi szót fel kell mondani!). Sorolhatnám a meglepetéseket, de úgyis tudjuk: ahány ház, annyi szokás, minden játéknak számtalan helyi változata – és neve – van.

Sokkal fontosabb, hogy tessék játszani! Teljes szívvel, odafigyelve játszani a gyerekekkel, nem sajnálni rá az időt, s sosem úgy, hogy minél előbb szabadulni kellene tőle! A könyv 250 játéka nem is elég, kérdezzük csak meg a gyerekeket, mondják majd: még, még, még! Még!

(Ja, és mindhárom Károly: Charles Dickens, Karl Marx és Karel Gott!)

OLVASÁSRA VALÓ

1. BEREND MIHÁLY SZERK. : KÁRTYALEXIKON A-Z

Akadémiai, 462 oldal, 5500 Ft

Kártyázni könyvből megtanulni: nem könnyű. De utánanézni annál inkább. És az is kiderül, a kártya nemcsak játékeszköz, hanem kultúrtörténet és művészet is.

2. POLYÁNSZKY TAMÁSI ZOLTÁN: TÁBLAKÖNYV

Webdream, 139oldal, 1980 Ft

Sokan hallották a szót: ostábla. De ki tudja, hogy ez nem más, mint a backgammon? Azt is kevesen tudják, hogy a backgammon nem szerencsejáték: világbajnokságot rendeznek belőle.

3. MÉRŐ LÁSZLÓ: ÉSZJÁRÁSOK REMIX

Húsz éve jelent meg először A racionális gondolkodás ereje és korlátai alcímű könyv, úgy emlékeztem, Észjátékok a címe. Mert a gondolkodás játék, a játék gondolkodás. Játszani/gondolkodni pedig jó.

Tericum, 306 oldal, 3170 Ft

I!

CÍM: Játékok nagy könyve 250 játék minden korosztálynak

KIADÓ: Holnap, 192 oldal

ÁR: 3300 Ft

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.