A legnagyobb hazai betűünnep

Kevés kulturális esemény van nálunk, amelynek nemzetközi és nemzeti jellege egyformán olyan erőteljes lenne, mint a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválé. Példa erre az idei, április 19-tő l 22-ig tartó 19. könyvünnep is, amelyre legalább száz külföldi szakember érkezik a budai Millenáris Parkba. Többségük Európából. A közreműködésükkel létrejövő nagyszabású, mintegy 50-60 ezer külföldi és hazai kötetet fölvonultató rendezvény egyszersmind a magyar nyelvű betűkultúra, fordításirodalom legnagyobb határon inneni és túli seregszemléje.

Az idei fesztivál az észak-európai országok – Dánia, Izland, Norvégia, Svédország, valamint Finnország – irodalmára, könyvszakmájára összpontosítja a figyelmet. A régió díszvendégségét az Európai Unió soros elnökségét ellátó Dánia szervezi. Hanne Tornoe, a budapesti Dán Kulturális Intézet igazgatója több mint 30 íróvendég érkezését jelezte, köztük lesz a többi között a dán Janne Teller, az izlandi Andri Snaer Magnason, a finn Leena Lehtolainen, a norvég Jostein Gaarder, a svéd Katarina Mazetti. Az ő bemutatkozásukon kívül több kiállítás nyílik a fesztivál idején (például a Petőfi Irodalmi Múzeumban a svéd drámaíróról, August Strindbergről); a nyitónapon föllép a grönlandi Aavaat kórus. A skandináv és finn szerzőket, műveket helyezi előtérbe a Lettre International folyóirat friss száma és az egy időben zajló Titanic Filmfesztivál is.

Az észak-európai országokon kívül az egyéni íródíszvendég az olasz Claudio Magris (tavaly a svéd Per Olov Enquist volt). Csütörtök délután vele beszélget a Millenáris Teátrumban Esterházy Péter (moderátor: Mélyi József ). A jeles olasz szerzőnek ez után adja át Tarlós István főpolgármester a Budapest Nagydíjat, majd a vendég Konrád Györggyel, Esterházy Péterrel és a Frankfurti Könyvvásár korábbi igazgatójával, PeterWeidhaasszal részt vesz a német könyvkereskedő k Békedíjáról szóló kiállítás megnyitóján (mindhárman a díj birtokosai), melyhez az irodalom politikai szerepvállalásáról szóló eszmecsere társul. A négy fesztiváli nap során 350 pódiumbeszélgetés, dedikálás részesei lehetnek a látogatók. Közülük kiemelkedik a legjobb fiatal szerzőket fölvonultató Európai Elsőkönyvesek Fesztiválja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.