Nők New Yorkban

Ljudmila Ulickaja Az oroszfalvak asszonyai című novellájában Hidvégi Nóra személyes sorsa is megjelent, talán ez hatott rá ellenállhatatlanul.

A fiatal rendező az orosz novellát lelki szemeivel színpadon látta, és nem tartva a világhírű írónő tekintélyétől, belefogott a megvalósításba. A színpadi változat új címet kapott: Rövid. Rövid, mert az élet rövid, amit iszunk, rövid, és a szoknyánk is rövid. Az előadás azoknak a nem csak nőknek szól, akik nagyon tudnak és akarnak szeretni, akik nem tanulnak meg szeretni, akik bizonytalanok, de vágynak a bizonyosságra, akik képesek őszintének lenni, akik elfogadják a sorsukat, de a választott útról nem térnek le. És azoknak is, akik tudnak sírni a meghatódottságtól vagy önfeledten nevetni attól az iróniától, ahogy a darab beszél három nő sorsáról, az alkoholról és a férfiakról.

Hidvégi Nóra nem végzett színművészeti egyetemet. A színpad azonban nem volt ismeretlen számára, színészként dolgozott gyerekkora óta, majd úgy döntött, hogy változtat addigi életén. Külföldön töltött néhány évet, többek között mozgássérült gyerekeket nevelt Írországban. Hiába azonban a kanyargós pálya, itthon ismét a színpadok környékén találta magát, rendezőasszisztensként dolgozott pesti színházakban. Ljudmila Ulickaja novelláját olvasva kapásból látta, hogy a történet hogyan mutatna színpadon, ahogy azt is tudta: Vera szerepét Györgyi Annának kell majd játszania.

Garai Judit dramaturg írt darabot a novellából, majd engedélyt kértek az írónőtől. Neki pedig annyira megtetszett az ötlet, hogy maga is darabírásba kezdett eltérő koncepcióval. Így születik két különböző színdarab ugyanazon novellából.

Három orosz nő egy New York-i lakásban. Három karaktermás-más egzisztenciával, eltérő felekezeti hovatartozással. Abban egyformák, hogy nagyon, de nagyon tudnak szeretni.

Infó

KEZDÉS: 03. 13. 19.30

HELYSZÍN: Thália Új Stúdió (Budapest VI., Nagymező u. 22–24.)

JEGYÁR: 2700 Ft

A FÜGE, a Thália Színház és a Jászai MariSzínház közös előadása Bartsch Kata, Györgyi Anna, Horváth Erika
A FÜGE, a Thália Színház és a Jászai MariSzínház közös előadása Bartsch Kata, Györgyi Anna, Horváth Erika FOTÓ:KÁLLAI TÓTH ANETT
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.