Szívás a javából

Dohánymúzeum nyílt a Zaccból Skanzenclubbá, nemdohányzóból dohányzóvá alakult kultúrtérben Hornyák Balázs gyűjtő kollekciójából. Megelevenedik a korszak, amikor a dohányzásnak még volt eleganciája és kultúrája.

A magánlakásként nyilvántartott, korabeli plakátokkal, reklámokkal, fotókkal díszített enteriőrben megelevenedik a korszak, amikor a dohányzásnak még volt eleganciája és kultúrája, és nem csak egy üldözendő és elítélendő szokás volt a sok közül – konkrétabban a Magyar Királyi Dohányjövedék (1867–1945) időszaka, amikor a cigaretták és dobozaik még mesterművek voltak, aprólékos grafikákkal, szép színekkel, dús aranyozással készültek, és még híre-hamva sem volt a gyászkeretes figyelmeztetésnek.

A publikum szembesülhet az ötvenes évek dohányzáskultúrájával, tehát azzal az időszakkal, amikor a politika vastagon beférkőzött még a cigaretták világába is, amikor csak Pajtás, Béke, Munkás és Terv volt – igaz, az minden mennyiségben –, félrenyomtatott grafikával, a legócskább, barna papírban és az alkalmi cigaretták sokszínű világával, amikor a Közért, a Gelka, a Tiszai Vegyi Kombinát, de még a Szénsavtermelő Vállalat is gyártatott saját füstölnivalót.

Az anyagot hatalmas mérete okán csak részletekben tudják színre vinni – közölte érdeklődésünkre Hornyák Balázs. Időrendben haladnak, így először a háború előtti időszak gyártmányai kerültek a vitrinekbe. A kiállítás további menete még képlékeny, az érdeklődés és a látogatottság függvényében negyed-fél éves váltást gondoltak ki, de ez persze változhat még. Az időrend marad a későbbiekben is az irányadó: másodikként a háború utáni átmeneti korszak és az ötvenes-hatvanas évek kerül terítékre és így tovább. Külön fejezetet szentelnek a reklámcigarettáknak – ezekből csaknem 600 darab van most a kollekcióban –, még később pedig szeretnének kitérni a 70-es évektől bevezetett förtelmes albán, bolgár, román és jugoszláv importtermékekre, és külön mutatnák be a gyűjteményben lévő 200-féle külföldi gyártmányt is mint érdekességet.

Infó

DOHÁNYMÚZEUM SKANZENCLUB (Budapest (IX., Köztelek u. 4/A)

Top 3

1. FONYÓDI KOLBÁSZFESZTIVÁL 

Fonyód (február 24–25.) Lesz Nóta Tibi, Kaczor Feri, kolbász, pálinka, mi kell még?

2. 14. NEMZETKÖZI CINKEFŐZŐ VERSENY

Szatmárcseke (február 25–26.) Nem, nem, kedves állatvédők!... A cinke egy északalföldi ételspecialitás is.

3. II. KRIMIFALÓK NAPJA

Retro bűnmegelőzési kisfilmek a 80-as évekből, beszélgetések, szakmai előadások pszichológusokkal, kriminológusokkal. Ujj- és tenyérlenyomat-vétel, rabosító fénykép, hazugságvizsgáló. Odeon Lloyd mozi, február 25-én.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.