Az év legnagyobb csörrenése

Más esztendőkben általában komoly fejtörést okoz annak eldöntése, hogy mi volt az adott év szenzációja az infokommunikációban. Az idén viszont született valami, ami telefonnak kicsit nagy, tabletnek túl kicsi, a mobil multimédiás tartalmak fogyasztásához és létrehozásához viszont ideális méretű. Note-nak hívják– ezt a nevet érdemes megjegyezni.

Információs forradalom ide vagy oda, paradigmaváltó, a fejlődést új irányba fordító készülékkel ritkán találkozunk. A fogyasztók az évtized elején kétségkívül megbolondultak például az iPodtól, de az Apple zenelejátszójában legfeljebb a dizájn meg a kezelőfelület volt izgalmas. A korszak másik jelentős újítása, az iPhone esetében is nehéz volna megnevezni azt a fontosműszaki nóvumot, amelyet ezen az eszközön láttunk először. Viszont még is ez lett az a telefon, amely először tette kézzelfoghatóvá (igaz, sok kompromisszummal) a mobil multimédia értelmét.

Létezik egy egyre szélesedő fogyasztói réteg, amelynek a mobil szélessáv jelenti az internetet, a világháló pedig az egyetlen kommunikációs csatorna. És létezik egy legalább másfél évtizede formálódó mítosz arról, hogy egyszer majd egyetlen készülék is elég lesz az összes digitális tartalom – hang, kép, film, szöveg, játék – befogadásához és létrehozásához.

A Samsung Galaxy Note tervezői arra gondoltak, hogy ma már a telefonnak nem az a legfontosabb funkciója, hogy beszélni lehet rajta. A hardver szempontból az asztali számítógépekhez közelítő mobilok egyre inkább multimédia-terminálokként működnek, a hangüzenetek küldése és fogadása csak kiegészítő szolgáltatás. Ezért a mérnökök megpróbálták belőni azt a méretet, amely még éppen belefér egy felnőtt tenyerébe, de már lehetővé teszi a kétkezes gépelést vagy a szemüveg nélküli filmnézést is. A Note hatalmas, 5,3 hüvelykes érintőképernyőjén kényelmesen elférnek az ujjak, a lapostévék felbontását közelítő (OLED-kijelző pengeéles képet ad. Írni és rajzolni nemcsak ujjal lehet rajta, hanem „varázsceruzával” is, a mellékelt segédszoftverek révén kisebb grafikai munka vagy videovágás is megejthető az óriástelefonon.

Az egyetlen hátulütő éppen a telefonálás: a készüléket nehéz volna „tenyérbe simulóként” jellemezni (nagyon kicsinek tűnik annak a feje a telefonhoz képest, akit Note-tal látnak beszélni). De ez voltaképpen nem is telefon, hanem valami – egyelőre névtelen – új kategória. Hamarosan kiderül, hogy divatot teremt, vagy kihullik az evolúció rostáján.

Note - Se nem tablet, se nem telefon
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.