Másik mese az óriásról

„Szabadságot akarok, mint író és mint ember” – írta Mórciz 1924-es naplójában. f eljegyzései tavaly jelentek meg, most meg már színházban hallhatjuk őket Koltai Róberttől.

Húsz évig éltek totális hűségben egymással – mondja Koltai Róbert az általa megidézett íróról és feleségéről, Holics Jankáról. Elmeséli azt is, hogy színészként nem kapott az utóbbi időben ehhez aMóricz-esthez fogható izgalmas feladatot. Próbáról próbára érték a meglepetések.

Hasonló érzés fogta el a Naplószilánkok szerkesztőjét, B. Török Fruzsinát is a 2010-ben megjelent vaskos kötet olvasása közben. Elsőre behabzsolta, másodjára pedig azon kapta magát, hogy színpadi képeket lát,miközben Móricz szakmai és szerelmi tusáinak epizódjain lapoz át. A fiatal szerkesztő megkereste Koltai Róbertet: el tudja-e képzelni, hogy ebből a felkavaró anyagból színpadi adaptáció szülessen.

A színész-rendezőt pont úgy ragadta magával az író magánéleti kálváriája, mint az ötletgazdát. Ahogy mondja: szívdobogtatóan más a naplóból kirajzolódó Móricz Zsigmond, mint az író, akit regényeiből meg színműveiből ismerünk. – Ez egy másik mese erről az óriásról.

Mesének lélekrengető, ahogyan Móricz a műveit gyakran széttépő és elégető, harcos feleségéért, az őt hirtelen lángra lobbantó színésznőért, Simonyi Máriáért és saját művészi előmeneteléért aggódik (utóbbira példa, ahogyan Molnár Ferenc műveinek népszerűségére áhítozva leírja: az ő legújabb színdarabjából készült előadás legfeljebb fél házzal ment). A Lukáts Andor tanácsaival megszülető Napló-szilánkok előadása – az időnként Molnár Piroska hangján megszólaló Jankával és a naplóját kanapéján olvasó Móriczcal – a Sanyi és Aranka Színházban látható.

Infó

Móricz: Napló-Szilánkok

Előadja: Koltai Róbert; hangfelvételről közreműködik: Molnár Piroska, Kertész Péter, Szirtes Balázs, Úri István. Sanyi és Aranka Színház és Opera (Budapest IX., Mátyás u. 9.) december 7-én, 8-án este 7-kor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.