Vonnegut a Marczibányi téren

Kurt Vonnegut mintha kortárs magyar író volna már jó ideje. A Momentán Társulat őt idézi a Marczibányi téren.

Éppen a kivételkor ajánlani egy sorozatot, nem biztos, hogy a legjobb pillanat. Másrészt már régen el kellett volna mondanunk, hogy a Momentán Társulat 2004 óta évi hét-nyolc kortárs írót lát vendégül a Marczibányi Téri Művelődési Házban.

Nagyjából egy órán keresztül előadnak a műveiből, majd keksszel és teával édesített szünet után, jöhet a beszélgetés: ki meddig bírja.

Lehet, hogy az olvasó hosszúnak tartja majd a felsorolást, de nekem jólesik ábécébe szedni vendégeik nevét. Volt már náluk Karafiáth Orsolya, Rakovszky Zsuzsa, Szabó T. Anna, Tóth Krisztina, Bereményi Géza, Bodor Ádám, Cserna-Szabó András, Csukás István, Darvasi László, Egressy Zoltán, Esterházy Péter, Garaczi László, Harcos Bálint, Háy János, Jónás Tamás, Kántor Péter, Kányádi Sándor, Kemény István, Keresztury Tibor, Kovács András Ferenc, Kőrösi Zoltán, Kukorelly Endre, Parti Nagy Lajos, Németh Gábor, Oravecz Imre, Poós Zoltán, Spiró György, Szerbhorváth Görgy, Térey János, Tolnai Ottó, Varró Dániel. És voltak kivételként emlékestek: Szabó Magdáé, Petri Györgyé, Lázár Erviné, Weöres Sándoré. Wass Alberté. Meg tematikus összeállítások: futballirodalom, szerelmes versek, katonadolgok, „könnyűzenei írók”.

Most első alkalommal szerepel majd egy nem hazai szerző: Kurt Vonnegut. A négy éve elhunyt amerikai író a hetvenes évek elején Az ötös számú vágóhíd című, a háborúról különös hangon szóló regényével tűnt ki nálunk, és azóta sorra jelentek meg Magyarországon is a könyvei. Nagyon is beleillik a Momentán sorozatába, mert a Macskabölcső, az Éj anyánk, az Áldja meg az Isten, Mr. Rosewater, a Bajnokok reggelije vagy a Hókuszpókusz alkotója mintha kortárs magyar író volna már jó ideje.

S van elkötelezett kiadója, vannak stílusát, nyelvét zseniálisan magyarító fordítói és vannak műveinek olvasói is itthon. Ezen a kedden pedig előadói és hallgatói is lesznek.

Infó

KEX ÉS TEA

Kurt Vonnegut-emlékest a Marczibányi téri Művelődési Központban november 29-én este 7-kor. A szerző írásait előadja a Momentán Tárulat. Vendég: Borbás Mária műfordító és Szántó György Tibor, a Maecenas Könyvkiadó igazgatója, a Vonnegut-életmű magyarországi gondozója.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.