Zárt ajtó

Szabó István és Tarr Béla képviseli Magyarországot a ma kezdődő Karlovy Vary-i filmfesztiválon. Szabó István a zsűrielnök, Tarr Béla a tavaly elkészült, a Berlinalén már díjazott, ezért versenyen kívül vetített A torinói ló rendezője.

Persze ne legyünk mohók, sok nemzet mind a tíz ujját megnyalná, ha ekkora szerep jutna neki Európa egyik legrangosabb fesztiválján. De mi versenymeghíváshoz és rangos díjakhoz vagyunk szokva.

Elkényeztetett minket az új –aztán még újabb – filmes generáció megannyi sikere. Azoké a fiatal alkotóké, akik ugyan már rég nem egyetlen szponzorként tekintenek az államra, de akiknek az első gyomrost bevitte a világgazdasági válság, aztán meg knock outolta őket az a tény, hogy az Orbán-kormány tavaly újabb intézkedésig befagyasztotta a filmkészítést finanszírozó állami forrásokat. Az új rendszer sűrű homályban formálódik, a tények kedvelőinek egyelőre be kell érniük annyival, hogy Szőcs Géza államtitkár valóra váltotta álmát: ami „filmpénz” akad, arról most ő rendelkezik. A minisztériumi keretből néhány fiatal mellett kapott már Jankovics Marcell és Szabó István is, utóbbi Szabó Magda Az ajtó című regényéből forgat játékfilmet.

Amiből az is következik, hogy jövőre akár versenyfilmmel is jelentkezhet hazánk a fesztiválokon. Ez kizárólag az ottani válogatókon múlik. (A szerk.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.