Meddig juthat Wolf Kati az Eurovíziós Dalfesztiválon?

Dallamos, trendi, a 80-as éveket idéző slágerrel indul Wolf Kati, az X-Faktor döntőse a Düsseldorfban május közepén tartandó Eurovíziós Dalfesztiválra.

Utánajártunk, ki és miért éppen ezt a dalt választotta, és hogy milyen esélyeink vannak a megmérettetésen.

Az eddigi Eurovíziós Dalfesztiválokon Rúzsa Magdi és Bayer Friderika jutott legmesszebb magyar színekben. Az idei indulónak a szakemberek nagy sikert jósolnak. Óriási a felhajtás a dal körül, a csapból is a Szerelem, miért múlsz? folyik. Mi lehet a siker titka? Végy egy zenei berkekben méltán elismert zeneszerzőt, adj hozzá egy kiváló dalszövegírót, spékeld meg egy nagyszerű énekessel, lovagold meg az aktuális zenei trendeket, és kész is van a fülbemászó sláger.

Az induló dal esetében minden adva volt: az egyik legfoglalkoztatottabb zeneszerző, Rakonczai Viktor és szerzőtársa, Rácz Gergő komponálta, a magyar szöveget Geszti Péter írta, és a szám a 80-as évek diszkóslágereit idézi, de modern hangszerelésben. A retró virágzik, és egy Celine Dionra hajazó popdívával nem nagyon lehet mellényúlni.

A hölgy személye is mindenképp szerencsés választásnak tűnik, elvégre őt már nem kell itthon „megcsinálni”, a zenei szakemberek, valamint a dzsesszt és az igényes zenét kedvelők körében már régóta ismerősen cseng Wolf Kati neve, az X-Faktornak köszönhetően pedig országos hírnévre tett szert.

„Sajnos tavaly nem volt rá pénz, hogy menjen a magyar küldöttség, és idén is nagyon kérdéses volt, a legutolsó pillanatban hagyták jóvá a műsor költségvetését, úgyhogy arra, hogy itt nagy televíziós kiválasztó műsort hozzunk létre, nem volt mód” – avat be Várkonyi Attila, a Magyar Televízió eurovíziós projektvezetője.

Gyorsan kellett tehát dönteni, ki képviselje hazánkat az európai dalok megmérettetésén. A dal kiválasztása az EBU (Európai Műsorsugárzók Uniója) induló tagjainak feladata, ennek megfelelően nálunk idén a Magyar Televízióé.

Az EBU nem szól bele, ki hogyan választ, annyit követel meg csupán, hogy a szelekció fair és átlátható legyen, és tavaly szeptember elseje után született dal induljon. Itthon szóba kerültek formációk, nevek, többek között a Holdviola, a Csík Zenekar, Tóth Gabi, Mező Misi, és korábbi indulók is, a 2008-ban nagy port kavaró nemzeti döntő első helyezettje, Csézy vagy a 2009-es versenyző, Ádok Zoli is.

Akik pedig döntöttek: zenei szerkesztők, zenei szakemberek, zenészek, tévés szerkesztők. Az esetek többségében így választottak más országok, például Szlovákia is.

Az Eurovíziós Dalfesztivál a 2000-es években abszolút komolytalan volt. 2007-ben az ukrán Verka Szergyucska groteszk előadása borzolta a közönség idegeit, végül második helyezést ért el. 2008-ban a spanyolok egy idétlen reggaetonparódiát küldtek a versenyre, az észteket képviselő három középkorú férfi komikusból álló Kreisiraadio is meglehetősen vicces jelenség volt, de a pálmát az írek vitték el Dustinnal, a pulykával, aki egy tévés gyerekműsor sztárja.

Idén azonban nagyágyúnak számító versenyzők is feltűnnek a színen, a tavalyi győztes, a német Lena Meyer-Landrut mellett a világszerte ismert Blue együttes is tiszteletét teszi. Felmerül tehát a kérdés: mi a tétje a versenynek, és egyáltalán miért neveznek a már híres előadók?

Rakonczai Viktor szerint a már népszerű zenekar indulása azt jelzi, hogy újra van rangja a fesztiválnak. A győztes énekes az országos ismertség mellett világhírre tehet szert, dala pedig külföldön is slágerré válhat. A szerzők nem titkolják, hogy kezdetektől ez a cél vezérelte őket: a nem elsősorban a dalversenyre készült számhoz már a legelején angol nyelvű szöveget is terveztek, amelyet Johnny K. Palmer írt.

A visszajelzések pozitívak, számos eurovíziós előszavazáson vezet, a legtöbb ország rajongói Kati dalát teszik az első helyre. Ez persze nem jelent semmit. Ami biztos, hogy a korábbiakhoz képest nagyobb eséllyel indulunk, hiszen néhány éve változtattak a korábbi szabályokon, egy ország szavazatainak csupán felét adja a közönség, a másik felét egy szakmai zsűri voksai jelentik majd, s az egyes elődöntőkben csak azok az országok szavazhatnak, amelyek az adott fordulóban maguk is részt vesznek. (Kati az első elődöntőben szerepel.)

Hogy idén, eurovíziós pályafutásunk tizenegyedik nekifutásakor sikerül-e előkelő helyen végeznünk, kiderül a május 10-i elődöntőn, melyet a Magyar Televízió élőben közvetít majd.

Wolf Kati
Wolf Kati
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.