Laktanyából luxusirodaház

A rendszerváltás óta több mint száz önkormányzat vett át az államtól közfeladatok ellátására volt honvédségi objektumokat, köztük laktanyákat is.

Ezek között jó néhány monarchiabeli, műemléki értékű volt, bár kifejezetten műemlék nem túl sok. Hamarosan meg is kezdődött e korábban zárványként elkülönült területek városszerkezetbe integrálása. Az eredmény változatos: a lebontástól a luxusirodaházzá válásig. Legnagyobb arányban oktatási intézmények otthonai lettek a régi laktanyák.

A Hűvösvölgyi úti volt Hadapródiskola épületei megújulnak az Akadémia Park kialakításakor
A Hűvösvölgyi úti volt Hadapródiskola épületei megújulnak az Akadémia Park kialakításakor

Nem műemlék, de fővárosi védettségű épületeket magában foglaló laktanya volt a Hűvösvölgyi úti volt Hadapródiskola is. Ezt álmodta újjá a területet 2008-ban, 6,8 milliárd forintért megvásárló SCD Group. A régi hadiiskola 1880-ból való, fővárosi védettségű főépülete az év közepétől az első olyan magyar irodaházként szolgál tovább, Officium néven, amely a neves angol környezetvédelmi minősítő szervezet BREEAM Excelent minősítését kapta meg. Nemcsak belül alakították át, de a homlokzatait is újragondolták. A Riadó utca felőli frontja elé például modern üvegfalat húztak, elbontva a harmincas és az ötvenes évekből való toldásokat. A laktanya területén, ezen az értékes budai 12 hektáron építik ki az Akadémia Parkot. A kerítést lebontják, a megmaradó régi épületek (a fontosabbakhoz nem nyúlnak) és a mellettük kinövő újak részben kereskedelmi és irodai célokat szolgálnak majd, de közösségi fejlesztések (játszótér, futópálya, uszoda, színházi bemutatókra alkalmas előadó- és rendezvényterem, bevásárlási lehetőség) is lesznek. A beépítésre nemzetközi koncepciópályázatot írtak ki, amelyet Zoboki Gábor irodája nyert meg (elképzelése megtekinthető a www.akademiapark.hu -n). A terület része a Budapesti Honvéd SE lovardája (ezt is megvette az SCD, de 99 évre visszaadta a II. kerületnek), s a területen található az állami kezelésében maradó Hentzi-kripta – Budavár 1849 tavaszán, az ostromban elhunyt osztrák parancsnokának síremléke – is.

Egymásik régi laktanya,melyről sokan nem is tudják, hogy az volt, a Bem téri volt MDF-székház: ez a civileknek és műemlékeseknek köszönhetően őrizhette meg eredeti formáját. Ez az épület 1896 körül épült Radetzky utászlaktanyaként, s ekként szolgált 1945-ig. Az ötvenes években az ÁVH használta, az 1956-os forradalom idején fontos események hátteréül szolgált, majd iskola lett, végül – 1990-ben – az MDF székháza. Több tulajdonosváltás után az ingatlan nemrégiben az Európa Ingatlanbefektetési Alap tulajdonába került, amely az épület nagy részének elbontásával (csupán a homlokzat jelképszerű megtartásával) egy üveg-acél irodaházat terveztetett Turányi Gáborral a laktanya helyére. A terveket megismerve a Váralja Szövetség nevű civil társaság tiltakozó akciót szervezett, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal pedig tavaly év végén egyedi műemlékké nyilvánította az épületet, és ezzel meghiúsította az átépítést. Nem menekült meg viszont a nemzetvédelmi egyetem Üllői úti campusa, a Bolyai. A harminc épületből álló komplexumot 2006-ban a HonvédelmiMinisztérium átadta a IX. kerületnek, amely értékesítette. A vevő, a holland Nanette-csoport pedig azonnal lebontatta. A laktanya mégis azzal került be a hírekbe, hogy egyik épületének falát bontás közben rádöntötték egy járókelőre, aki meghalt. A törmelék ma is halmokban áll a területen. A sietős bontás hiba volt. Elsősorban azért, mert ott is állt néhány XIX. századi épület: az 1897–98-ban épült Ferenc József kaszárnya tizennégy épületéből megvolt még öt. Szép, békebeli téglaépületek, egyet-kettőt alighanem érdemes lett volna meghagyni belőlük. A területet egyébként máig nem sikerült átsorolni honvédelmi övezetből, mert ehhez egy törvény módosítása szükséges, amire várhatóan idén tavasszal kerül majd sor.

Az Üllői úti volt Mária Terézia (később Kilián) laktanya is magánkézben van már. Több mint ötmilliárd forintért adta el az állam a 80 százaléknyi tulajdonjogát az M.G. Ungheria Kft.-nek 2007-ben. Ezt biztosan nem lehet lebontani, mivel műemlék, a Nagykörút legrégebbi épülete, 1845 óta áll. Az olasz tulajdonos szándéka „összetett”, előbb-utóbb szeretnék felújítani. Jelenleg a IX. kerületi önkormányzat egyes intézményei és a Fővárosi Ingatlankezelő, a FIMÜV Zrt. működik benne egyebek mellett.

A Hűvösvölgyi úti volt Hadapródiskola épületei megújulnak az Akadémia Park kialakításakor
A Hűvösvölgyi úti volt Hadapródiskola épületei megújulnak az Akadémia Park kialakításakor

A kép vidéken is változatos. Győrben a Frigyes laktanyát nemrégiben alakította át luxusirodaházzá a Leier-csoport, belül modernné, de kívül meghagyva az eredeti megjelenést. Szombathely két régi laktanyája közül az úgynevezett „gyalogsági”-ban lakásokat alakítottak ki, míg a műemléki jelentőségű területként nyilvántartott Ferenc József „lovassági” laktanya tizenegy épületéből csak egyet, a parancsnoki épületet hasznosítják. Ez utóbbi egy alapítványé, amely a Nyugat-magyarországi Egyetem egyik karát, egy Waldorf-iskolát és egy kortárs gyűjteményt telepített ide. Székesfehérváron a Budai úti régi laktanya egy részébe szintén a Nyugat-magyarországi Egyetem és egy reálgimnázium került, a kecskeméti Rudolf laktanyába a Közép-európai Egyetem, a debreceni Bocskai laktanyába a Kossuth Lajos Gimnázium, az ottani Kassai úti laktanya felújított műemlék épületeibe pedig a debreceni egyetem jogi és gazdasági karai.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.