Ókori árulók

Tényleg másként alakul a történelem, ha Scipio nem eléggé okos ahhoz, hogy rájöjjön, hogyan lehet kitérni Hannibál harci elefántjai elől? Kr. e. 202-ben a zamai csatában a gyalogság rendjében üres sávokat hagyatott, hogy a 80 elefánt károkozás nélkül rohanhasson át a seregen. Ráadásul trombitákat és dobokat vetett be, fülsértő hangjuk zavarodottá tette a jól idomított állatokat.

A híres csaták történetében megragadja az olvasó figyelmét, hogyan győzhette le egy kis sereg a tízszer-hússzor nagyobb létszámú ellenfelet? Például Julius Ceasar Kr. e. 52-ben 80 ezer légiósával Vercingetorix úgy 250 ezer egyesített gallját Alesiánál. Vagy Leónidász, aki a thermopülai szorosban szintén vagy negyedmilliónyi perzsát állított meg néhány ezer katonájával. Köztük 300 királyi testőrrel, akiket úgy válogattak ki, hogy legyen fiúgyermekük, aki a biztos halálba induló apja után fenntartja a dicsőséges családot. A kínai háborúknál persze a létszám nem volt döntő, mindkét oldalon megszámlálhatatlanul sokan használták a nyílpuskát és sok más, találékony elme alkotta gyilkoló eszközt.

Csapdák, fortélyok, váratlan húzások. Nagy szerepet játszanak az árulók, akiktől fontos információt lehet szerezni, de vigyázni kell velük. A Kr. e. 1274-es, kádesi csata előtt két beduin kereste föl Ramszesz fáraót, állítván, hogy a hettita seregből szöktek, de félrevezették őt, és az egyiptomiak vesztettek is. Más kérdés, hogy írnokaik győzelemnek állították be, ami történt.

A legtöbb csatáról nagyon sokat lehet tudni, de például a Heléna szépségéért folytatott trójai háborúról csak annyit, amennyi Homérosztól maradt ránk. Sokáig azt is gondolták, ő találta ki az egészet, csak a XIX. századi feltárások bizonyították be, hogy valóban létezett a város. De hogy Odüsszeusz falovát – benne az elrejtőzött katonákkal – valóban bevonszolták magukhoz a várvédő trójaiak, nem tudjuk már meg soha.

Infó

Nagy Csaták I. (kr. e. 1274–kr. u. 621) Duna international 92 oldal.

A világ- és a magyar történelem száz-száz híres csatája kéthetente megjelenő összesen 26 kötetben.

Véset egy templomfalon II. Ramszesz kádesi csatájáról
Véset egy templomfalon II. Ramszesz kádesi csatájáról
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.