Parti Nagy Lajos: A cigányozás hátulütői

A budapesti Lánchíd déli gyalogjáróján, fényes délelőtt egy Pestre tartó, feketébe öltözött biciklista éppen hogy, de elsodort egy keszegnek mondható, sértett arcberendezésű férfit, aki nagyméretű sporttáskájában kitömött fácánkakast szállított át Budára, és világosszürke tolldzsekit viselt. A férfi szökkent egyet, az egyensúlyát ezzel vissza is nyerte, és a korlát beszögellésében megállt. A cigánykurvaanyádat, kiabálta a biciklis után, a szájbabaszott gumikalapácsos cigánykurvaanyádat.

Voltak gyalogosok a hídon jó néhányan, az eset közelében is, de még aki hallotta a keszeg férfit, az se lepődött meg, világosabb vagy sötétebb közömbösséggel nézett maga elé, és haladt tovább. Ha lenne az Úristennek, konkrétan a magyarok istenének egy olyan számítógépe, mely rögzítené, osztályozná, és órás bontásban gyakorisági sorba állítaná a világban magyarul elhangzott mondatokat, az összeset a Kárpát-medencén kívül és belül, akkor a fenti tudatosságot, sőt tájékozottságot mutató hiányos mondat „cigánykurvaanyádat” kitétele sokadmagával állna, és nem a sor végén. Magyarán, ha mi, a biciklis és a fácános honfitársai pontosan tudnánk, hányszor hangzott el a világban e szitokszó a mondott délelőtti órán, alighanem meglepődnénk, bár, miként az Úr, se okosabbak nem lennénk, se szomorúbbak.

Kétszer bizonyosan elhangzott.

A biciklisnek jó füle volt, fürgén lelépett a pedálról, visszafordította a biciklit, s a meglepett, fácános férfit mintegy foglyul ejtette a beszögellésben. Annyit tett, hogy bezárta a háromszöget a biciklijével. Nem durván, de gyorsan és határozottan. Áramvonalas volt, izmos, még szinte fiú, és kétszer akkora, mint a másik.

Mi a hézag, Batman, kérdezte a fácános tárgyszerűen, egész kicsi éllel, mely a humort sem nélkülözte.

Az a helyzet, hogy nem tudom, tudod-e, hogy lecigányoztál, felelte a Batman.

Az a helyzet, hogy ellöktél a bicikliddel, mondta a férfi elvékonyodó hangon.

Én nem löktelek el, ellenberger te lecigányoztál, mondta újólag a jó arcú biciklista, és ennek megvannak a hátulütői. Volt a hangjában valami pedagógiai hév, terápiás elkötelezettség. De ha, mondjuk, egy hangyányit, minden látható külsérelem nélkül, el is löktelek volna, mert nem tudtál magadtól arrébb menni a szétalkoholista, kripli testeddel, akkor az már ok teszerinted, hogy súlyosan lecigányozzál? Mi? Hadd halljam!

A férfi hallgatott. A sporttáskából kicsit kilógott a fácán feje és farktolla.

Ok teszerinted, hogy azt mondjad egy másik embernek, hogy „a szájbahümhüm hümhümkalapácsos cigányhümhümanyádat”? Azért hümhüm, ha nem tudnád, mert nem akarok lesüllyedni a te szintedre, és trágárkodni, mint a magadfajta.

Én így erre már nem emlékszek, hogy mit mondtam, válaszolta a fácános, legalábbis ilyen részletességgel nem.

Az baj, mondta a Batman, rettentő nagy baj.

Minden szart minek megjegyezni, mondta a férfi, amit az ember mérgében mond, és esetleg nem is gondolja teljesen komolyan.

Hanem hogyan gondolja, kérdezte a Batman.

Hogy ne lökjenek el, válaszolta a fácános, úgy.

Bele is dobhatnálak a Dunába, sóhajtott a Batman. Amilyen kis tomésdzseri vagy, Csepelig megennének a halak, fasznak se hiányoznál. Pénisznek.

Időközben, előfordul ilyesmi, valahogy kiürült a híd, a gyalogjárda legalábbis, se Buda, se Pest felől nem közeledett senki, a kissé valóban Tomésdzseri kinézetű férfi hiába tekintgetett körül. Fényes nappal úgyse dobol be, szólalt meg aztán, hiába vagy a Batman.

Meglátjuk, hogy nem-e, mondta a biciklis. Van tárcád?

Nemá, ki akarjál rabolni, nézett rá a fácános.

Nincs neked semmid. Amid neked van, az nekem nem kell. Azt akarom tudni, hogy ki a pénisz vagy. Név, lakcím. Mert magadtól úgyse mondanád meg. Hazudnál, bele a képembe. Szabót mondanál vagy Kovácsot és Kossuth utcába laknál, esetleg Petőfibe.

Ismerem az ilyeneket. Bagoly mondják verébnek.

Nincs nálam az iratom, mondta a Tomésdzseri.

Mindjárt gondoltam, bólogatott a Batman, és ábrándos mozdulattal elhúzott egy aranyszínű villámzárat a hóna alatt. Akkor legalább nem fog elázni a büdös kis személyid, ha bedoblak. Tiszta haszon mondta, és szinte mosolygott, nem igaz? Előhúzta a mobiltelefonját, oda se nézve beüzemelte, és ráirányította a férfi arcára.

Tessék, mondhatod a neved, mondta, az igazit.

Tomésdzseri, felelte a fácános. Te mondtad, hogy Tomésdzseri.

A Batman jobb kézzel a járda felé fordította a telefont, és a hosszú, békalábszerű bal kezével adott a férfinak egy hatalmas, erős csendőrpofont. Az kicsit megtántorodott, csak amennyire a szűk hely engedte. Nézett döbbenten, aztán kiabálni kezdett, hé, kiabálta, hé, de nem hallotta senki, hamar abba is hagyta. Remegett a szája. A korlátnak támaszkodott, hogy a biciklihez véletlenül se kelljen hozzáérnie.

Ezt azért kaptad, mert engedetlen vagy, mondta a Batman. Meg azért, mert sajnos igazad van, fényes nappal mégse dobhatlak a Dunába. Belátható időn belül.

Na látod, mondta a Tomésdzseri. Engedjél el az utamra, és kvittek vagyunk.

Csak tudod, az a helyzet, hogy te engem lecigányoztál, az anyukámról nem is beszélve.

Bocs, bazmeg, mondta a férfi, és nézett maga elé. A szemem sarkából azt hittem.

Az nekem kicsit kevés, a bocs, mondta a Batman, szinte barátságosan. Az ilyesmit nálam nem lehet ennyivel megúszni, a XXI. században. Úgyhogy most szép hangosan belemondod ide nekem a kamerába a koszos nevedet meg a lakcímedet. Meg a mobilod számát. Vagyok értve?

Vagy.

Utána pedig szépen, érthetően megismétled, amit az előbb mondtál nekem.

A leizélást, kérdezte a fácános és járt a szeme, ugrált a kép part között

A lecigányozást, pontosan, bólogatott a Batman. Gyerünk! Addig ismételjük, amíg

nem lesz tökéletes. Nem jön senki, nem leszel zavarva. És aztán a kész mozit fölteszem a hálón bizonyos helyekre. Facebookra és satöbbi. Az ilyen megérdemli, hogy ország-világ lássa, mekkora mocsok.

Mérgemben mondtam, és már kiment a mérgem, mi a fasznak mondjam el még egyszer, akadékoskodott a Tomésdzseri.

Annak, felelte a Batman, és most jobb kézzel adott egy sportos, nagy pofont a férfinak, aki elejtette a táskát, a fácán lakkozott fatalpa nagyot koppant az aszfalton.

Azért ez már mégiscsak sok, mondta a Tomésdzseri szipogva, mit kell hülyéskedni?

Szerintem se kell, felelte a biciklis.

Ha belemondom, elengedsz, testvér?

El, mondta a Batman. Ha szóról szóra, gumikalapáccsal együtt mondod!

Anyjaneve nem kéne, baszod, mondta a fácános.

Az nem, mondta a biciklis. De ha még egyszer megpofozlak, megsüketülsz. Ki van próbálva. Elszakad a fütyi dobhártyád. Megint fölemelte a telefonját. Ránézett a képernyőre, egy pillanat, mondta, aztán intett, hogy: most.

A Tomésdzseri megtörölte a szemét, nagy levegőt vett, és elmondta, amit kért a biciklis. Hangosan, hitelesen, bár az indulat mellett félelem és méltatlankodás is volt a hangjában. Amikor elhallgatott, hangosan megszívta az orrát, beleszívta ennek a majomnak a köcsög felvételébe. És most engedj el, mondta, és lehajolt a táskájáért.

A híd közepén feltűnt egy lila esernyő, mögötte egy csoport japán turista, homlokukra szerelt kis kamerával, fejüket a Várpalota irányába fordítva lassan közeledtek.

A Batman kényelmesen eltette a telefont, behúzta a villámzárat. Szerinted én cigány vagyok, kérdezte.

Nem, mondta a Tomésdzseri, látom, hogy nem.

Hanem?

Hanem rendesen magyar vagy.

Akkor hogy merészeltél lecigányozni, kérdezte a Batman.

Tévedtem, baszki, mondta a fácános.

Mind azt mondjátok, hogy tévedtem. De mért nem előre tévedtek, azt mondd meg, mért mindig utólag, kérdezte emelt hangon a biciklis, és indulatos, szinte durva mozdulattal kitépett egy tollat a fácán farkából.

Na, azért ez már sok, horkant fel a férfi, most már tényleg nyugodjál le, Batman, mert kiabálni fogok, és rendőrt hívni.

Ácsi, mondta a biciklis, és mint valami varázspálcát, fölemelte a tollat, beletűzte a sisakjába. Még nem engedtelek el.

Hanem?

Hanem most engedlek el, felelte a Batman kis hallgatás után, és elfordította a bicikli első kerekét a korlát sarkától. A fácános lassan elindult, de a Batman a kerékkel újból megállította. Szerencséd, hogy ilyen megértő voltam, mondta. De azt meg te értsed meg, hogy egyszerűen nem bírom gerinccel, ha valaki nemcigány létemre lecigányozik. Eldurran tőle a gondolkodásom.

Értettem, mondta a sporttáskás férfi.

Akkor jó. Húzz el, amíg szépen vagy, mondta a biciklis, és félrehúzódva utat engedett a Tomésdzserinek meg a japán turistáknak.

-
Tettamanti Béla rajza
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.