Tánc – képletesen

A Véletlen arra kényszeríti a közönséget, hogy váltogassa a két agyféltekét.

A tánc és a tudomány a Véletlen kedvéért találkozott. Nem véletlenül. Tünet Együttes előadása egyszerre intellektuális és érzéki játék, két látszólag egymáshoz nem illő területet hoz össze groteszk humorral, gyönyörködtet és tudományos ismeretetterjeszt.

Szabó Réka kortárstánc-koreográfus, a Tünet Együttes vezetője. Szabó Réka matematikus, félállásban a Műegyetemen tanít.

Két hivatását gyúrta egybe, amikor találkoztatta a párhuzamosokat: a matematikus a véletlenről és a valószínűségről tart egyetemi előadást, miközben a táncosok a maguk eszközeivel jelenítik meg a fogalmakat. Úgy érezte, hogy a matematikus szerepét csak egy valódi matematikus játszhatja, ezért tudós kollégát keresett, akit meg is talált Mérő László és Vancsó Ödön személyében. Jól döntött: a fantasztikus előadókészséggel megáldott egyetemi tanárok lényén átsugárzik a világ, ahonnan érkeznek, így válik hitelessé a produkció.

A sok elrejtett fejtörő logikai játékra serkent, és még az a néző is érzékel törvényszerűségeket, aki nem ismeri fel a konkrét szabályokat. A Véletlen arra kényszeríti a közönséget, hogy váltogassa a két agyféltekét – a racionális balt és az emocionális jobbot –, ami eleinte zavarba ejt, majd egyre könnyedebbé válik.

A műegyetemi tanár-táncos szerint a kutató matematikus éppúgy alkotó ember, mint a művész, közös bennük a kreativitás, a humor és a játszanitudás. Folytatja is kerítői tevékenységét: a művészet és a tudomány január 21-én is randevút ad egymásnak a Trafóban a „Nincs ott semmi” című előadásban. Akkor az MTA SZTAKI – a művészet és a technológia határmezsgyéjén dolgozó – munkatársaival működnek együtt a táncosok interaktív médiatechnológiát használva, mozdulataikkal festenek és fényrobbanást irányítanak, és az is előfordul, hogy saját árnyékukkal táncolnak.

Infó

VÉLETLEN - TUDOMÁNYOS ISMERETTERJESZTŐ TÁNCJÁTÉK

Jan.11., jan.12. 20.00 MU Színház

NINCS OTT SEMMI - AVAGY ALSZANAK-E NAPPAL AZ ÁLMOK

Jan. 21. péntek 20.00 Trafó

Top 3

1.  SZABAD-ÖTLETEK JEGYZÉKE KÉT ÜLÉSBEN

Jordán Tamás utánozhatatlan József Attila-előadása január 10-én este 7-kor a Merlin Színháztermében.

2. FÉLELEM ÉS MACSKAJAJ A HARMADIK BIRODALOMBAN

Brecht jelenetfüzére Zsótér Sándor rendezésében a Színház- és Filmművészeti Egyetemen 12-én este 3/4 7-kor látható.

3. AZ ARANYMŰVES BOLTJA

Karol Wojtyla, azaz II. János Pál pápa álnéven színdarabot is írt, amelyet 13-án este 7-kor lehet megnézni a Kecskeméti Katona József Színház – Kamaraszínházban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.