Esti Kornél tényleg rakendroll

Aztán kazettátok van-e? Ezt kérdezték a mezőtúri rendőrök pár éve, mikor először kiszálltak Lázár Domokosék József Attila utcai családi házához, az egyik szomszéd szerint ugyanis égtelen volt a ricsaj.

Az Esti Kornél zenekar tagjai hümmögtek, kazetta az nincs, zenekar van csak. Meg zene. Nemrég viszont, mikor megint agyára mentek valamelyik (nem is tő-) szomszédnak, már a közeg vérnyomása is felszökött úgy kétszázra: fél órát álldogált a kapu előtt, mire a srácok meghallották a rendőri csengetést.

A Kispálon nőttek fel
A Kispálon nőttek fel

Abba kéne ezt hagyni, gyerekek.

Mondták volna neki, hogy amit hallani tetszett, gitár, dob, ének, miegyéb, no, ezt nemsokára sok ezer ember halljam ajd, nem is épp kényszerből?Mondták volna, hogy ha kazetta nem is, de lemez azért akadmostmár?Mondták volna, hogy valószínűleg ők a legfiatalabbak, akik valaha a Sziget nagyszínpadán nyomhatják, ami a szívüket nyomja?

Mindenesetre igazat mondtak volna. Mert a dobos Lázár Ágoston, a gitáros-vokalista Lázár Domokos, az énekes-billentyűs Nagy István, az ugyancsak vokalista Nagy Kata, a basszista Pályi Ádám és a harmadik gitáros, Veres Imre, vagyis az Esti Kornél zenekar tagjai mind kései tizen-, korai huszonévesek. Tavaly jelent meg a jobb híján az indie rock skatulyájába tuszkolt banda első, Egytől egyig című lemeze a Megadó Kiadó gondozásában. A ma este a Szigeten búcsúzó Kispál és a Borz vendégzenekara nemcsak beugrószinten lesz jelen az óbudain: komplett háromnegyed órás kiskoncertet nyomnak majd.

– Kicsit abszurd a helyzet, hiszen a Kispálon nőttünk fel, most meg előttük játszunk a nagyszínpadon – mondja nevetve Lázár Domokos. A zenekar indulásakor még a Nirvana, vagy az olyan angol gitárzenekarok inspirálták őket, mint az Arctic Monkeys, a Franz Ferdinand. Volt, akinek a Nine Inch Nails vagy éppen a Rolling Stones volt az isten. Mostanában a Radiohead az ügyeletes zseniális. De a nyolcvanas évek magyar undergroundjának nagyjai, a Trabant, a Balaton, az Európa Kiadó és az URH, az újabbak közül pedig a Quimby is ott hagyta a nyomát az Esti dolgain. Főleg a szövegeken.Meg az attitűdön. Lázár úgy érzi, most, egy jövőbeli második lemez alakulása közben kezd kiderülni, mi az, ami jó, és ami jól is áll nekik, kialakulóban van a zenekar saját hangja, hangzása, szövegvilága; már nemcsak hobbi a zenélés. Nem olyan, mint a peca.

Az Esti Kornél története 2006-ban kezdődött, ahogy a zenekar tagjai fogalmaznak: egy önkényesen lefoglalt mélygarázsban. A szervezőelv pedig, már a barátságon túl, hogy egy tag kivételével mindannyian ugyanabba a mezőtúri gimnáziumba jártak. Sőt egyikük, Lázár Ágoston dobos, a gitáros öccse ma is gimnazista még. Lovasi Andrással egy 2008-as tehetségkutató folyományaként kerültek kapcsolatba, ott figyelt fel rájuk „egy csávó, aki azóta a menedzserünk lett”, s aki mellesleg jó ismerőse Lovasinak. Neki, mármint a menedzsernek mutatták meg először tízszámos demójukat, amely így eljutott a Kispál frontemberéhez, a Megadó Kiadó vezetőjéhez. Egy másik szál: tavaly Mezőtúron játszott a Pál Utcai Fiúk, „befurakodtunk előzenekarnak”, Leskovics Gáborék is megnézték a koncertet. És tetszett nekik. Leskovics a Kispál és a Borzban is játszik. A kör két oldalról is bezárult.

A hangminőség gyenge, és a számokon is volna mit faragni – mondta Lovasi az első Esti Kornél-demóról. Néhány dalt újravenni, néhány jó tanácsot megfogadni: ez volt az ára, hogy aMegadó tavaly megjelentesse az Egytől egyiget. Inkább amolyan sajátos zeneiskola volt ez, amelynek kurzusai most is tartanak.

– Szerintem az, hogy épp a Megadónál jelentünk meg, egyfajta gesztus. Hiszen nyilvánvaló volt, hogy 2009-ben egy fiatal, alig ismert indie zenekar lemezét kiadni: egyáltalán nem nagy üzlet – mondja a gitáros. Hogy éppen ők lépnek fel a ma este búcsút integető Kispál és a Borz előtt, ugyancsak gesztusértékű. Olyasvalaki lehet az Esti Kornélnak Lovasi András, mint annak idején Nagy Feró a Kispálnak – jutunk közös álláspontra Lázár Domokossal. Ki tudja, ha a Garázs műsorvezetője nem pörgeti ezerrel a Kispál-féle újhullámot, s nem ad lehetőséget a szélesebb közönség előtt való megmutatkozásra... Ki tudja.

És hogy miért éppen Kosztolányi hőse?

– Borzasztó ötleteink voltak az alakuláskor, ami a nevet illeti. Teljes letargiában voltunk: hogyan lesz ebből zenekar, ha még normális nevet sem tudunk találni magunknak? Végül Veres Imre javasolta az Esti Kornélt, pont akkor tanultuk Kosztolányit. Aztán mindannyian el is olvastuk a könyvet, ha már egyszer ez a nevünk, ugye. És rájöttünk, azon túl, hogy nagyon jól hangzik ez a két szó egymás után, a csávó, Esti Kornél, a karakter, a jellem abszolút „ráhúzható” arra, amit mi csinálunk – mondja Lázár Domokos.

És tényleg: Esti Kornél tökéletesen rakendroll.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.