Thomas Mann mint dalszöveg

A Vad Fruttik énekese már hatszor is elolvasta a kedvenc könyvét – de egyszer sem végig. Az utolsó pár oldal túl szomorú, mondja.

Naná, imádok olvasni, és még könyvespolcom is van! – hangzott kérdésünkre Likó Marcell lelkes válasza, így aztán örömmel indultunk Veszprémbe könyvespolcnézőbe. És valóban: a polcokon katonás rendben sorakoznak a könyvek, tematikusan, valamint az írók nemzetisége szerinti bontásban. Kitüntetett helyen a posztmodern, szürreális vagy kissé elborult fantáziavilágú mesék – az énekes-szövegíró kedvencei. Kurt Vonnegut, Joseph Heller, John Barth, Boris Vian, Mihail Bulgakov, Gabriel García Márquez, Lázár Ervin és Anthony Burgess könyvei.

– Szerettem, ha meséltek a szüleim. Anyukám lengyel, így ő nem nagyon tudott felolvasni, inkább az anyanyelvén mesélt. Ezért apámat kértem meg, ő pedig nem türelmes ember. Mondta, gyorsan tanuljak meg olvasni – emlékszik vissza. Így is lett: nyári szünetben bunkert épített az erkélyre, egy nap alatt elolvasta Verne Gyula Utazás a Föld középpontja felé című könyvét.

A várpalotai könyvtár gyerekrészlegét tízévesen felfedezte. – Volt egy sorozat: Haditechnika fia taloknak. Nézegettem, hogyan gyakorlatoznak a KGST-országok baráti hadseregei.

Magyartanárnőjének köszöni leginkább, hogy megszerette a szépirodalmat. Például Örkényt, akitől sokat tanult: – A groteszk abban segített, hogyan lehet magamon egy jóízűt nevetni, amikor inkább már sírni kéne. Legnagyobb kedvence Boris Vian, szerinte a legmesteribben tudja keverni a való világot a szürreálissal. A Tajtékos napok a legnagyobb könyvélménye, hatszor is elolvasta, igaz, a szomorú vég miatt egyszer sem az utolsó oldalig.

Az első könyv, amit tudatos választás alapján tulajdonított el a könyvtárból, Kertész Ákos Makrája volt: – Nagyon megfogott a hangulata, azt a környezetet tudta leírni, amelyben mi éltünk a hetvenesnyolcvanas években Várpalota, a lepukkant iparváros lakótelepén. Ahonnan egyébként könyveket is mentett. A Vad Fruttik várpalotai próbaterme a könyvtár épületében volt, a kiselejtezett könyvek a kukában végezték volna. Ha nem viszi haza őket.

– A szocreálból jött a groteszk,ebből az abszurd, majd a fekete humor.Megszerettem Vonnegutot, később a cseheket, például Hrabalt. Egyik kedvencem Ladislav Fukstól A hullaégető – sorolja. A csehektől már egyenes út vezetett az oroszok, Bulgakov és Dosztojevszkij felé. Dosztojevszkij könyveit gyűjti is – bár a Bűn és bűnhődés többszöri próbálkozás után is kifogott rajta: – Annyira átérezhető, hogy szinte én is egy Raszkolnyikov lettem, és nem akartam felkötni magam.

Az éjjeliszekrényen fekvő könyvek lapjait behajtogatja, s egy noteszbe jegyzetel. Likó Marcell szövegíró is, megihletik az olvasmányélmények: – Sorokat, szavakat, szókapcsolatokat is felhasználok néha. A legújabb, Lehetek én is című számunk egyik sorát Thomas Mann Doktor Faustus című regényéből vettem.

Polcfigyelő

Imádja a filozofikus sci-fiket. kedvence Stanislaw Lemtől a Kiberiáda és a Szép új világ Aldous Huxley-tól. A verseket leginkább hallgatni szereti – sok verslemeze van. Minden alkalomra könyvet ad: az ajándékba szánt könyveket külön polcon gyűjti.

Küldje be!

Saját könyvtárával kapcsolatos egyéni ötleteit, hasznos tanácsait ossza meg velünk és töltse fel a www.nol.hu/magazin címre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.