A vámpír a legjobb, pláne, ha szerelmes

A belvárosi felső tagozatosok már korántsem akkora könyvfalók, mint pár évvel fiatalabb sorstársaik. Minisorozatunk előző részében a Fővárosi Szabó Ervin Könyvár Liszt Ferenc téri gyerekkönyvtárának tapasztalataira bazírozva azt írtuk, hogy a közép-pesti alsósok kétharmada tekinthető rendszeres könyvtárlátogatónak.

Most, ugyanarra a forrásra hivatkozva azt, hogy a felsősöknek viszont csak az ötöde. E generáció emellett – mint sok minden másban – meglehetősen kiszámíthatatlan. Van, hogy a kiskamasz egy hónapig mindennap ott gubbaszt a polcok között, aztán eltűnik, és fél évig hírét se hallják.

A vizsgált korcsoport elsősorban a baráti kör mintáit követve és az internetről választ olvasmányt magának, vagy is-is, kivéve persze a kötelező gyakorlatokat, amelyekről kicsit bővebben később. A könyvtárt vezető Kucska Zsuzsa kimutatása szerint az 5–8. osztályosok legtöbbje a jeges borzongást és a forró érzelmeket keresi, hol nemre való tekintettel, hol anélkül. A legnagyobb favoritok a romantikus, ám közben éppen eléggé hátborzongató történetek, mint például Stephanie Meyers Alkonyat-sorozata (Twilight), amelyben a széplelkű főszereplőpáros hím tagja alapjában véve egy konkrét vámpír.

A százas listát kétségtelenül Meg Cabot ugyancsak mély érzelmekkel átszőtt dolgozatai vezetik, A neveletlen hercegnő és az Egy igazi amerikai lány. A nagyobbacskákra kalibrált munkáival ezen a tabellán is dobogósak Thomas Brezina könyvei (Fiúk kizárva, Hot Dogs, A térdnadrágos detektívek kalandjai, Psszt, a mi titkunk! Titkos rémkönyv, Katie Cat), igen népszerű honfitársunk, Böszörményi Gyula Zsófikája és Gergő-szériája, valamint Darren Shane Vérszipolya és Démonmestere. Lejjebb csúszott, de még tartja előkelő pozícióját a Harry Potter-folyam, változatlanul jól forog a legtöbb A Gyűrűk Ura, Sohonyai Edit kötetei, azaz a Le a csajokkal, a Szerelemlék és a Macskaköröm, a Sabrina-könyvek, Virginia Andrews Vadvirágok c. sorozata, John Boyne II. világháborúban játszódó A csíkos pizsamás fiú című opusza, a Star Warsok, a Hanna Montanák, valamint Cornelia Funke Tintaszíve és Tolvajok ura.

Mint látszik, a lajstromban egyetlen ún. klasszikus sincs, ezeket (A nyomorultak, A láthatatlan ember, Egri csillagok, A koppányi aga testamentuma, Tüskevár, Kétévi vakáció, Szent Péter esernyője, A kőszívű ember fiai stb.) jószerével csak kötelező olvasmány mivolta miatt kölcsönzik a felső tagozatosok, amit az is bizonyít, hogy ugyanattól a szerzőtől a nem kötelezőt szinte egyáltalán nem keresik, pedig aki keres, az talál. Ami tíz-húsz-harminc éve még verhetetlen volt, ma mozdulatlanul áll a polcon. Winnetou és Bőrharisnya, Nemo kapitány és Lutra, Stevenson, Verne, Dumas, Dickens, Sienkiewicz, Mikszáth, Jókai, Fekete István, Rejtő, Kántor Zsuzsa, Bálint Ágnes és Tarzan kiesett a pikszisből.

Miközben a 11–14 évesek olvasási szokásait boncolgatta, Kucska Zsuzsa egy véletlen oldalpillantás után bosszankodva nyugtázta, hogy ellopták az Üldöz a vágy c. mű egy példányát. Gyerekkönyvtárban ülve e sorok íróját kissé meglepte a jelenet (mi tagadás, a cím is), a könyvtárvezetőt azonban láthatóan nem annyira. A Liszt Ferenc téri filiálé szabadpolcairól évente durván harminc kötetet visznek el bejelentés nélkül, a bibliotéka, ugyancsak évente, 3-4 peres eljárást indít az otthon őrizgetett könyvek visszaszerzéséért – derült ki.

Alkonyat - Napfogyatkozás
Alkonyat - Napfogyatkozás
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.