Budapesti szuvenírek: női koponya és smároló zsiráfok

Mostantól az új, Budapest Adventure névre keresztelt turisztikai koncepció alapján készült ajándéktárgyak közül választhatnak a Sütő utcai Tourinform-irodába betérők – kaptuk a hírt. Megnéztük a felhozatalt. Tényleg jobb mint az utcai, de a fűszerpaprika hűtőmágnest és a kerámia sündisznót még mindig nem értjük.

Habár a tájon még mindig a Mátyás-templomos hógömb, a színesre festett, részint kicsi esztergályozott csikósokban, részint gulyásokban, részint pedig népviseletes menyecskékben végződő ceruza, valamint a budapestes szívecskét ölelgető, disznóarcú plüssmackó az úr, van egy zárvány, ahol már nem annyira. A Budapesti Turisztikai (BTH) Kft. Sütő utcai Tourinform-irodájában megpróbálták újrafogalmazni, mi is az, hogy budapesti szuvenír, különös tekintettel arra a kegyetlen tényre, hogy immár 2010-et írunk. Félig sikerült.

Lehangoló kép
Lehangoló kép

A kereskedelmi tárlaton elsőként rozsdamentes acél laposüvegek vonják magukra a figyelmet, egyrészt mutatva, hogy szép anyanyelvünk olykor csúnyán le tud fagyni (l. még: műanyag üveg), másrészről bizonyítva, hogy Budapesten sok mindent lehet és érdemes csinálni, de indítani feltétlenül magas szesztartalmú italok fogyasztásával érdemes. Így az ember nyugodtabban és megengedőbben vág neki a városnézésnek, kevésbé bosszantja, ha szarba szökken, vagy ötvenezer forintot kérnek tőle egy fél szelet citrommal állományjavított szódáért.

E palackokon bukkan fel elsőként az új motívumvilág, amelyet a BTH olyannyira magáénak érez: a régi Omega-logóhóz hasonlóan gömbölyített, nemzetiszín Budapest felirat, azután a modern képregényeket idéző modorban tálalt, melltartót még úgy-ahogy, de bugyit egyáltalán nem viselő sellő, amelynek hátterében az Országház sziluettje sejlik fel, kissé közelebb pedig egy ugyancsak megkerülhetetelen budapesti jellegzetesség, tehát egy vitorlás hajó. A kompozíción, egyébként tökéletesen jogosan, az „Unexpected Budapest” szöveg felirat olvasható, csakúgy, mint a harmadik motívum alatt: ez egy zöld hajú, halálfejű nő, akinek a Sacre Coeurt sorsolták ki háttérelemként, miközben nyilván a Halászbástyára gondoltak.

Van még egy puli, Hungarasta felirattal, ezt nem kommentálnák, ehelyett inkább normakontrollra küldenénk, valamint egy ügyesen és korszerűen szerkesztett „Budapest Hot” felirat. Ez tömör és világos, bár laposüvegen speciel annyira nem, mivel azonban ugyanezekkel a figurákkal és üzenetekkel van még ragadós egérpad, baseballsapka és rengeteg póló is, igazából nincs gond, sőt: szeretjük, ha valami modern és karakteres. Ugyanezt mondhatjuk mindent egybevetve is. Eddig.

Mert vannak retrográd túlkapások is szép számmal, például megannyi cuki kis kerámia sün, direkt von Volksrepublik China, valamint katicabogár, szintén nem kevés, és szintén direkt von, valami olyasmit sugallva, hogy a sündisznó meg a hétpettyes katicabogár az itt valami különösen fontos, emblematikus állat, mint Delhiben a tehén, ellentétben például az egérrel, amelyből tán egy van a polcokon, a smároló zsiráffal, amelyből csak egy pár, vagy a ponttyal, amiből egyáltalán nincs. Hasonlóan lehangoló a kép a hűtőmágnesfronton is, a mindenféle fotózott budapesti nevezetességek mellett itt sem maradhat ki a kínálatból a csikóbőrös kulacs és a Budapest feliratú, alakra formázott, színre fényezett kalocsai fűszerpaprika. Kár.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.