Az égre rajzolt pincérnő

A rendszerváltás előtt több mint 2000 neonreklám világított Budapesten, s volt, aki már akkor elkezdte fotózni őket, megérezvén, hogy hamarosan eltűnnek a falakról. Neonvadász akkor még gyerek volt. Még épp látta a város klasszikus fényreklámjait világítani. Nem gondolt akkor gyűjtésre.

Valamikor 2005 táján volt a neonnosztalgiának egy jelentősebb nekibuzdulása, amikor is végre elkezdődött a régi, szocialista neonok dokumentálása, múzeumba mentése. Főleg a fővárosból. Ez már az utolsó pillanat volt: mert ekkorra a legszebb, legnagyobb pesti neonok kihúnytak, de azért még itt-ott lehetett érdekes leletekre bukkanni. Ekkor bontották le például a Károly körúti bazársort, s szép fényfeliratai szinte kínálták magukat a mentésre. Be is kerültek az Elektrotechnikai Múzeumba. Legalább három csapat vágott neki ekkor a városnak, a Neonmentők, (más néven Neonon Csoport), a Reklámfényezők, s ekkortájt indult útjára Neonvadász is.

Ő az interneten vált ismertté, ahol ezen a néven indított honlapot, s azon gyűjtögette virtuális kollekcióját. Vagyis nem fizikai valójukban vadászta a régi fényreklámokat, hanem csak látványukban. Lefényképezte őket, s feltette a netre. Szisztematikusan kezdte bejárni a fővárost, egy-egy jelentősebb utca mentén és környékén. Bár maga inkognitóban maradt, de nem azért mert ez egy sötétben bujkáló műfaj. A régi neonok jó részét különben is csak nappal lehet már látni, megöregedtek, kialudt bennük a tűz: külön öröm, ha egy-egy csövük még éjszakai életet él. Neonvadász ilyen örömökért kelt útra.

De hát kicsoda is Neonvadász? Egy harminckét éves fiatalember Óbudáról, aki még gyerekfejjel látta a nyolcvanas évek végét. És megmaradt benne, hogy milyen szép volt, amikor beutaztak a nagymamához a belvárosba: a neon fényes Budapest. A Rákóczi úti Lottó áruház kis figurája például, amely megmászta a homlokzatot, az áruház nevének függőleges betűsorán. Aztán felnőtt, elfelejtette, s 2004-ben vette újra észre, hogy ez a figura még megvan. Akkor még megvolt. Póla Gergely huszonhat évesen megértette, hogy ez neki valamiért fontos, talán mert megszimatolt valamit az elmúló időből. Ekkor lett Neonvadász.

Első portyája a Bécsi út és a Fő utca környékére vezetett. Talált egy „Rövidáru-Divatáru” feliratot a Vörösvári úton, egy „Hús-Hentesáru” reklámot a Tímár utcában, aztán az „Avtoexport Moszkva” tetőneon fémtestét a Margit híd budai hídfőjénél. Második útján a Dohány utcában lelt egy „Lakberendezés” feliratot, melyből ennyi világított: „rend és”. Az István úton egy tulipánhoz is szerencséje volt, de már hervadtan: egy eszpreszszó cégére volt. Így is jól mutatott.

A Szent István körút és a Honvéd utca sarkán talált egy égre rajzolt pincérnőt: vasvázát egy régi preszszó neonjának. Lehet-e nem szeretni az ilyen égre rajzolt pincérnőket? A Károly körúton még a helyén találta a Mignon kézírást utánzó betűit. Aztán Budán, a Pusztaszeri úton egy ABC régi neonját, melyen már csak a C világított, s a B betűből a felső lyuk, valahogy így: º C. A Nagykörúton és az Árpád úton pedig előkerült még egyegy régi „Szivárvány” logó is. Igazi meglepetések várták egyébként Újpesten, például megvolt annak a régi X emblémás kölcsönzőnek a neonja, ahonnan gyerekkorában ünnepek előtt a takarítógépet bérelték, vagy az ottani Nádor utca sarkán a Kakukk kertvendéglő „kakukkmarcis” betűi, melyeket mostanában fel is újítottak. És ott volt kedvence, a piros fénycsövekkel írt „Újpesti Áruház”, mely honlapjának háttérképe lett.

Volt ahonnan elkésett. Olykor csak egy napot. A Csepel Művek előtt például portyán kívül talált egy régi „Híradó” feliratot, s mire másnap visszament lefényképezni, már nem volt ott. Ugyanígy járt a Soroksári úton egy Vasedény-reklámmal. Ez nem neon volt, ugyanis nemcsak neont gyűjt, hanem ami azzal rokon: régi cégtáblákat, reklámszövegeket is. Póla Gergely azokban is viszontlátja a szocializmus emlékdobozának tekinthető Gazdálkodj okosan! című társasjáték figuráit, hangulatát, amit végső soron keres. S vele együtt mi is még sokan, csak nem csinálunk belőle honlapot.

A 2005-ös nagy neonmentési hullám mintha elfáradt volna. Szünetelnek a Neonmentők, s őszintén szólva egy ideje már Neonvadász sem indult újabb cserkelésre. Mostanában autókkal foglalkozik. Újságíróként egyébként is veterán autók a szakterülete, és most egy barátjával épp könyvet ír a régi szovjet márkákról, maradék szabad idejét pedig restaurálás alatt lévő ezerötös Zsigulijába öli. Viszont azt ígéri, hogy őszre kap egy kis tuningot a neonos honlap is, lesz például térkép a lelőhelyekről, s folytatja a portyákat a város még be nem járt területein.

Neonvadász
Neonvadász
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.