...mint a gurulós bőröndöké

A városvezetők csak azt látják, hogy a főtéren összeverődnek a kölykök, és megy a rajcsúr.

Játék, sport, esetleg szimpla szabadidős tevékenység? Galkó Máté azt mondja: a gördeszkázás életforma. Az Offline Magazin szakírójarovatvezetője, egyébként gyakorló gördeszkás szerint a műfaj művelői kerek perec elutasítják, hogy amit űznek, sport volna. Azok számára, akik mégis be szeretnék valahogy skatulyázni a gördeszkát, egy széles körben elterjedt tagadó maximát ajánl: skateboarding is not a crime. Vagyis: a gördeszkázás nem bűn. Pedig sokan ezt gondolják róla. S hogy kik?

– Akik azt hallják, hogy hangosak vagyunk, vagy akik szerint miattunk törnek a köztéri burkolatok. Pedig általában a hanyag kivitelezés, a rossz anyagok miatt – így Galkó, majd szemléletes prágai, malmői példákat hoz fel arra, hogy ha a szakemberek odafigyelnek, a köztéri elemeknek meg sem kottyannak a gördeszkás srácok akciói. A hangerőt kifogásolóknak pedig úgy válaszol: tessék betonpályákat építeni! Különben is: ha az ember nem pattintja a gördeszkát, csak úgy gurul vele, a menetzaj semmivel sem nagyobb, mint a gurulós bőröndöké.

– A sima városi gurulás a gördeszkázás egyik alapvető élménye – mondja Galkó Máté, aztán feleleveníti, hogy az első deszkások voltaképpen nem trükközésre, hanem A-ból B-be való eljutásra használták az akkor még „sidewalk surf” nevű készséget. Ők a kalifor niai szörfösök voltak egyébként, akik a deszkájukra szerelt kerekekkel próbálták gyorsítani a tengerparton való közlekedést hullámkeresés közben. A másik élményforrás a downhillezés, vagy is a lejtőzés, aztán a streetelés, tehát az utcai menet. Utóbbi esetében a trükkök nem játszanak szerepet, legfeljebb a közlekedési akadályok, padkák, miegyebek leküzdésekor. A trükkök „szülőszobái” pedig az Amerikában sok helyen fellelhető nagy, sokszor üres betoncsatornák és a kertvárosi hátsó kertek épp víz nélkül árválkodó medencéi voltak.

– Európába, Magyarországra úgy került a gördeszka, ahogy az összes többi nyugati dolog: leginkább a popkulturális termékek, filmek révén – így az újságíró. Példaként említi a Vissza a jövőbe című mozit vagy épp a Rendőrakadémia vonatkozó epizódját, amelyben profi amerikai deszkások vállaltak szerepet. – Magyarországon is minden lehetőséget meg kéne ragadni, hogy aki mozogni akar, megfelelő helyen és körülmények között tehesse – mondja Galkó. A városvezetők csak azt látják, hogy a szép főtéren összeverődik vagy húsz kölyök, és megy a rajcsúr. És erre rendszerint tiltással, elzavarással rea gálnak, ahelyett, hogy a deszkásokat is bevonva pályákat építenének. Pedig ahhoz, hogy tiltani lehessen, Galkó szerint szükség volna alternatívákra is.

– És amúgy is egy a lényeg: mozogjanak a srácok!

Ajánlott weboldalak

gordeszkamag.hu; skateboarding.hu, offline.hu

Néhány pálya:

Budapest – Görzenál

Budapest – Bronzöntő Pool

Debrecen – DESE Skatepark

Pécs – PEEX Park

Székesfehérvár – King City Skatepark

Szombathely – Puskás Skatepark

Miskolc – Factory Arena

Nyíregyháza – Görland Skatepark

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.