Lövölde tér: kép

Azért az mégiscsak furcsa, hogy egy kiállítás megnyitóján az ember azzal a gondolattal bíbelődik, hogy az alkotást a nézők minden bizonnyal össze fogják firkálni. Márpedig amikor 1998­ban Nagy Kriszta (ráadásul Tereskova) képzőművész a Lövölde téren, közszemlére bocsátotta bugyis­melltartós önmagát egy saját maga tervezte óriásplakáton, melyre kissé provokatívan ráadásul még azt is odakanyarította: "Kortárs festőművész vagyok", bizony, nem volt alaptalan a gondolat.

Éppen tizenkét éve működik a Lövölde téren Budapest egyik legfurcsább kiállítóhelye, az 1x1 Tábla névre keresztelt óriásplakát­tartó, amelyre negyedévenként kortárs művészek által tervezett óriásplakátok kerülnek. A Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület ötlete amúgy kézenfekvő: a kortárs művészettel főképpen úgy lehet összeboronálni az embereket, hogy a művészetet a mindennapjaik ré szévé tesszük. Óriásplakáton pél dául. Amit olykor tényleg összefirkálnak (többnyire azért mégsem), amit gyakorta nem értenek (néha azért igen), ami olykor irritálja, máskor erős nézelődésre készteti a járókelőket, az autósokat.

Mások mellett kiállított már itt Lakner Antal, Koronczi Endre, Bakos Gábor, számos külföldi alkotó, de még a Magyar Kétfarkú Kutya Párt vicces álhirdetéseinek egyikét is láthattuk a Lövölde téren. („Három, kicsit elszáradt muskátli eladó darabonként 30 forintért.

Vagyis nem. Inkább megtartom magamnak. Le lehet szállni a muskátlimról. Majd megöntözöm, ha akarom. Jó, most már elég. Nem írogathatok itt egész nap, amikor mások dolgoznak, még nem is ettem semmit, csá, majd kitalálom, hogy mi legyen a muskátlikkal, végül is nem annyira fontos, csak egyedül voltam.”)

Most, néhány napja a plakáttartó egyik oldalán az Indyvisual csoport Üdvözlet Párkányból című munkája látható, mely nem más, mint magyar és szlovák alkotók közös reakciója egy korábbi Tót Endre műre, a másik oldalon Madarász Gergely ad „mozdulattippeket” az idegeskedéshez. Akit a Lövölde téri kortárs művészek nagyon irritálnak, bátran vegyen kölcsön egy mozdulatot Madarász plakátjáról, akinek azonban felkeltették az érdeklődését, az nézze meg a korábbi alkotásokat a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület honlapján.

Top 5

1. Üdvözlet Debrecennek - Kéri Imre festőművész kiállítása

Kéri-képek tűnődésekkel és lázadásokkal. (Debrecen, Mű-Terem Galéria - január 30-ig.)

2. Plein Airt - Boldvai Balázs fotókiállítása

Festményhatású képek a Nemzeti Táncszínházban január 31-ig.

3. A 30 éves Győri Balett

Bánkuti András fotói a Bethlen Galériában február 23-ig.

4. Paradogma

A 20 éves évfordulóját ünneplő Várfok Galéria tárlata.

5. Gémes Péter képző-és fotóművész

Emlékkiállítás a Miskolci Galériában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.