Vékonyka filmünnep

Az öt év alatt már a harmadik nevét koptató - jelenleg: CinePécs V. Moveast Nemzetközi Filmfesztivál - pécsi filmmustra minden bizonnyal eddigi leghaloványabb kiadását tartották meg csütörtöktől vasárnapig. Pedig a rendezvényben benne volt a siker lehetősége.

Például egészen kiváló filmes válogatást hoztak össze a Duna TV kínálatából a szelektorok. Talán túl nagy is volt a merítés: még a tizenkét versenyfilm tisztességes bemutatására is kevés a rendezvény négy napja - a spártai beosztás miatt szinte fizikai képtelenség a művek végignézése -, ráadásul számos érdekes alkotás szerepelt az információs programban is. Igaz, az utóbbiakat legtöbb esetben úgynevezett megtekintő DVD-ről vetítették: a kivetített képen legalábbis elég gyakran tűnt fel a "csak promóciós használatra" felhívás.

Az alkotókkal szinte lehetetlen volt találkozni az idei CinePécsen

Ha pedig valaki valamiről lemaradt, akkor kimaradt. A nemzetközi fesztiválokon kötelezően alkalmazott ismétlő vetítések fogalma továbbra is ismeretlen a mecsekaljai városban. Csakúgy, mint az alkotói beszélgetések a vetítések után, mivel a készítők alig-alig kísérték el műveiket; sőt a szakmai programok is lényegében kimerültek Báron György kritikus két projektjében. Az már viszont kifejezetten az abszurd kategóriába tartozik, hogy a hivatalos katalógus beszerzéséért ügyes trükköket kellett bevetni, mert "csak a zsűrinek meg a VIP vendégeknek" járt.

Egyszóval: ha valaki kizárólag filmekre volt kíváncsi, akár boldogan is zárhatta a CinePécset, de a rendezvényt fesztiválnak nevezni több mint túlzás - nemzetközi fesztiválnak meg pláne. Minimum aggasztó, hogy tulajdonképpen a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) felvezető eseményéről beszélünk.

Szekeres Dénes fesztiváligazgató elmondása szerint anyagi okai vannak a fesztivál körüli bizonytalanságnak: az EKF-keretből beígért 50 milliós támogatást egyrészt későn, másrészt 30 millióra lecsökkentve kapták a Nemzeti Kulturális Alaptól. (Információink szerint a Kiemelt Kulturális Programok Szakmai Kollégiuma a beadott pályázat alapján, szakmai szempontokat követve döntött.) Esély van arra, hogy a város (utólag legalábbis) további 10 millióval beszáll, de ez tényleg sokkal kevesebb, mint a tavalyi 75 milliós büdzsé - az első rendezvény 100 millió fölötti költségvetéséről nem is beszélve. Igaz, eddig a város saját nonprofit kft.-je volt a lebonyolító, amelyet azonban idén felszámolt, és a rendezvény átkerült a sokatmondó nevű Dél-dunántúli Kulturális Ipari Klaszter kezébe.

Az ember azonban mégis Páva Zsolt polgármester, Kálomista Gábor producer és Andy Vajna filmmágnás néhány hete történt bejelentése óta érezheti magát igazán zavarban: ők azt mondták ugyanis, hogy olyan világsztárokat hoznak majd jövőre Pécsre, mint Adrian Brody, Rachel Weisz vagy Drew Barrymore. Feltesszük, addigra szereznek majd egy vörös szőnyeget.

A másik Irina című román film - Andrej Gruzsniczki rendezése - nyerte a CinePécs V. Moveast Nemzetközi Filmfesztivál fődíját és a nemzetközi kritikusok Fipresci-oklevelét. Elismerték még a horvát Fekete ruhások, a bolgár Zift, a bosnyák Hó című műveket és Mátyássy Áron szemlegyőztes drámáját, az Utolsó időket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.