Változik az irodalmi mecenatúra

Jövőre már nem egy, hanem három évre előre ítélnek támogatást a legjelentősebb irodalmi folyóiratoknak. Az ugyancsak 2010-től belépő Márai-könyvesprogramról viszont még zajlik a vita - tudtuk meg tegnap a Nemzeti Kulturális Alapnál (NKA).

A mecénás szervezet szépirodalmi kollégiumának tájékoztatóján Füzi László irodalomtörténész, a grémium elnöke bejelentette: döntésük szerint jövőre "műhelytámogatást" vezetnek be, kiemelnek tizenegyet a mecenatúrára legérdemesebb irodalmi folyóiratok közül, és azoknak három évre ítélnek oda támogatást. A kiválasztott orgánumok: Alföld (Debrecen), Bárka (Békéscsaba), Forrás (Kecskemét), Jelenkor (Pécs), Műhely (Győr), Műút (Miskolc), Tiszatáj (Szeged) - továbbá négy fővárosi lap: Holmi, Kortárs, Magyar Napló és Szépirodalmi Figyelő.

A szakember (aki egyébként a kecskeméti Forrás főszerkesztője) hozzátette: a "tizenegyek" mindegyike továbbra is pályázatot fog benyújtani, és évente köteles beszámolni, teljesítette-e vállalásait. Ha minden rendben lesz, folyósítják nekik a következő évi apanázst. Erre a célra jövőre 120 millió forintot különít el az NKA (ez átlagosan bő tízmilliós támogatást jelent műhelyenként). A lapfinanszírozásra ezen fölül fennmaradó 110 millióból támogatják az összes többi folyóirat-pályázót.

A kollégium elnökének megbízatása év végével lejár. Összegezve tapasztalatait elmondta, nagy nyomás nehezedik a mecénás szervezetre, egyre több az igénylő. Az állam által a kultúrából kivont pénzeket nem képesek pótolni, annak ellenére, hogy az irodalmi grémium az idén a tavalyihoz képest jóval több pénzből, 470 millióból gazdálkodhat. Ez csak átmeneti javulás, amely annak köszönhető, hogy az idén már nem kellett tartalékot képezniük. További problémaként említette, hogy a nyomtatott lapok világhálós változatai mellett újabb, támogatásra érdemes internetes folyóiratok jelennek meg, és ezekre alig jut pénz. Így a támogatások szükségképpen elaprózódnak.

A jövőre bevezetendő egymilliárdos Márai-könyvesprogramról Füzi László megjegyezte, a részletekről egyelőre még folynak az egyeztetések, viták a programot javasló kiadói egyesülés, a könyvtáros szakma és az írók képviselői között. A kollégiumi elnök szerint a program, amely a kiadók legértékesebb könyveit a könyvtárakhoz juttatná el, érinti majd az NKA eddigi könyvtámogatási rendszerét, de azt sem szabad teljesen megszüntetni. Annál is kevésbé - mint azt a grémium egyik tagja, Szentmártoni János megjegyezte -, mert félő, a kortárs szépirodalom mintegy 70 százalékát megjelentető kis- és közepes kiadók érdekei nem érvényesülnek kellő súllyal.

Lapunk úgy értesült, legkésőbb november elején dönt a Márai-programról az NKA-t irányító bizottság.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.