Film, színház, muzsika...

Májusban múlt nyolcvan, filmes, színházi, televíziós zenés munkái komplett életművet rejtenek, s úgy segített másoknak, hogy nem is tudtak róla. Íme, az íróba, dramaturgba és humoristába oltott ember: Kállai István.

Polgári család második gyermeke; apja nemzetközi szállítmányozó, anyja háztartásbeli, a maga részéről pedig hét tantárgyból bukik a pesti Kölcsey gimnáziumban ("Szilágyi Gyurit csak hatból vágták: máig nagyon irigyel engem"). Kamaszként éri a második világháború; fagyott hullákat stószol a gettóban, miközben bátyja Sopron környékén végzi ("a Berzsenyi gimnázium munkaszolgálatos osztályából senki sem tért vissza"). A borzalmak dacára kalandként éli meg a történteket, így azt is, amikor bujkálás közben elkapja egy nyilas, s többedmagával elindítja a Duna-part felé. Már közel járnak, amikor a menet mellett katonai teherautó fékez, s a kocsiról leugró főhadnagy a tizenhat éven aluliakat kikapja a tömegből. Ennek köszönhető, hogy Kállai megírhatja A veréb is madár (1968) című sikerfilmet, amelynek végső munkafázisában a vágó hátrafordul: nem más ő, mint a majd' huszonöt éve nem látott főhadnagy, Zákonyi Sándor. Hat esztendővel később az író beteg munkatársát, Verebes Istvánt látogatja meg, s újfent elhűl: ez az a lakás, ahol - a kimentés után - Zákonyi egy féllábú horthysta ezredesre bízza, a tiszt gyönyörű, szőke kislányáról pedig kiderül, hogy ő Verebes édesanyja, Szántó Klári táncművész... Snitt.

Kállai a világégés után két dolgot tudott. Egyfelől azt, hogy felnőtt. Másfelől azt, hogy nincs, aki megfélemlítse.

Kisvártatva színjelesre érettségizik, legalábbis a háború végi zűrzavarban egy link haverja kitűnő bizonyítvánnyal lepi meg, ám édesanyja szelíd ráhatása nyomán elvégzi a Wesselényi kereskedelmi iskolát. Az érettségi bálon pedig fölkér egy roppant csinos lányt, aki a tánc közben nyomkodni kezdi a hüvelykujját: "Ha lekérnek, kérj vissza!" Visszakéri: Erzsivel a kapcsolat hatvan, a házasság ötvenhét éve tart.

Kállai 1952-ben, a Közgázon végez; agrárgazdaságot Nagy Imrétől hallgat. S bár az övéké az első szocialista évfolyam, István már rég kiábrándult az összes rendszerből. Különben is, barátaival, Kertész Imrével és Bokor Istvánnal (Stephen Barlay-vel) arról ábrándozik, hogy nagy vígjátékszerzők lesznek. Kertész a Nobel-díj átvétele után szomorúan meg is jegyzi: "Pisti, neked sikerült, nekem sajnos nem..." A két író Duna-parti sétái során hajnalokat beszélget át; vagy éppenséggel elhatározza, hogy Kertészék elhasznált, gigantikus méretű tévéjét behajítja a folyóba. Ehhez képest - mivel mindig jött arra valaki - a készüléket apatikusan hazacipelik. Vicces szituáció amúgy akadt szépen a kissé szórakozott Kállai családban. Például, amikor a népi pingpongbajnok apuka átnézi a telefonkönyvet, s a kiolvasott címre elmenvén azt mondja: "Jó napot kívánok, van egy nyurga fiam, aki szeretne asztaliteniszezni!" A megszólított arcizma se rándul: "Ennek nagyon örülünk, de ez a sakkszövetség."

Kállai - a Beruházási Bank csoportvezetői állását visszautasítva - 1952-ben, a Magyar Rádióban kezdi karrierjét; aztán hamarosan be is fejezi ott. Például mindig köszön a folyosó végén álló Sztálin-szobornak ("Szervusz, Józsi!"), de megesik, hogy egy ártatlan folyosói kijelentése után ("Milyen kár, hogy szegény fiút behívták katonának!") három kollégáját igyekeznek vallomásra bírni ellene. Kettő kivágja magát, így a tekintetek a harmadik "tanúra", Kovalik Károlyra szegeződnek: "Én nem hallottam semmit, mert délelőtt fürdőben voltam, és bedugult a fülem".

Persze kirúgják; családja megélhetését hangfelvételeket rögzítő boltjával fedezi, majd 1956-ban beül az ablaktalan New York kávéházba, s megír egy komédiát. Ekkor odalép hozzá Fejér István, a kor híres írója, szerkesztője, színigazgatója: "Hová írod?" "Fogalmam sincs." Mire Fejér karon fogja, a József Attila Színház pedig 1957. március 14-én bemutatja a művet: Irány Caracas! A premier előtt Lendvai Ferenc főrendező csak annyit mond: "Ha a nézők az első poén után nem dobálják föl a székeket, és nevetnek akkor siker lesz. Ha viszont nem nevetnek, akkor futunk!" Az első poén után hosszú csend ül a teátrumra, majd kitör a nevetés...

Kállai keze alól csaknem kéttucatnyi kedves, szatirikus, emberi színdarab, illetve film kerül ki. Egy mondat: "Tankkal nem járható utcában háromszobás lakás eladó". Mondták: "Ő az új Molnár Ferenc." Mondják: "Írásai ma is olvashatók, vállalhatók". A Kötéltáncért 1959-ben József Attila-díjat kap, az 1958-as Majd a papa pedig amiatt is emlékezetes a számára, mert az "hozza meg" a Kállai család második fiát, Gábort. Erzsi e darab sikerétől tette függővé a famíliabővülést; a színművet Kabos László főszereplésével több mint ötszázszor játsszák... Más is jól jár: a Kis Színpad portása nyaralót vesz a feketén értékesített jegyekből.

Kabos, Bodrogi, Garas... Sorolhatnánk napestig, kiknek a neve forr össze Kállaiéval. S akkor itt a Luxor törzsközönsége: Kállai Salamon Béla, Kardos G. György, Bajor Nagy Ernő asztalánál ül, jobbra Kassák Lajos, balra Orbán Ottó... Kállai a visegrádi alkotóházban megismeri Tamási Áront is, akit elhív az Ugorj ki az ablakon! bemutatójára. Az előadás lemegy, az írónak gratulálnak, órákkal később pedig jön a takarítónő: "Egy úr nem akar elmenni a nézőtérről!" Kállai az üres székek egyikén meglátja Tamásit: "Na, Áron, hogy tetszett?" Mire ő: "Várom a darabot".

A televízióba Ágoston György hívja; 1974-ben megalapítja az MTV szórakoztató osztályát (későbbi főosztályát), és mai fejjel felfoghatatlan sikereket ér el. Akkoriban egyetlen csatorna volt, de mégis: ki ne emlékezne a Mit tenne Ön az én helyemben?, az Ön például hogy folytatná? vagy a Hogy képzeli 2073-ban? című műsorra? "Fogalmam sem volt, mit csinálok" - összegez a több millió nézőt vonzó Kállai, akit túlmozgásosságáról is úgy kell leszoktatnia a pályája legelején levő rendezőnek, Marton Lászlónak (a Vígszínház későbbi igazgatójának). "Ne gesztikulálj, inkább pipázz!" - fegyelmezi Marton. Így születik meg "A pipás Kállai", akinek elég lemennie a piacra, hogy tudja: jó volt-e a tegnapi adás. Az Örkény-, Tabi-, Karinthy-féle humornak akkortájt nagy keletje van. Hogy manapság mi a helyzet? "Hiányolom a gondolatot a humorból" - tömörít Kállai.

A tévés korszak után, 1989-ben Németh Sándor hívja az Operettszínházhoz: "Nem nagyon értettem, de megtanultam a műfajt". Kállai azóta - a társulat örökös tagjaként - folyamatosan fordít, átdolgoz és színpadra alkalmaz; Angliától Oroszországon át Japánig az ő műveit játssza az Operett. Nyolcvanadik születésnapján, Kerényi Miklós Gábor direktorral az élen, úgy köszöntik, mint egy Istent.

"Rosszat senki nem tud mondani róla" - bólint Bodrogi Gyula, a Nemzet színésze, aki megszámlálhatatlan színműben és filmben dolgozik Kállaival. "Úgy alkotta meg a szöveget, hogy azt jól lehessen elmondani, hogy az passzoljon hozzánk. Mondhatni: a színészeknek, a színészekre írta a darabjait. A mondat születésétől a bemutatóig ott volt velünk, egy volt közülünk. Nála nem éreztünk bizonyítási kényszert, hogy itt a nagy író. Vele mindent meg lehetett beszélni, ha kellett, a saját szövegét többször is átírta, hogy a darabnak, nekünk jobb legyen. Nem ragaszkodott minden szavához: a gondolatot tartotta fontosnak" - mereng Bodrogi.

"Először a fiamnak és feleségemnek mutatom meg a kéziratot. Erzsi finoman közli, ha valami nem jó: Ezen még dolgozol, ugye? Gábor belecsap a közepébe, legutóbb a Menyasszonytánc egy részéből hiányolta a konfliktust: igaza volt" - említi István, aki nemzetközi sakknagymester fia szerint "a saját tehetségét sose menedzselte".

Mostanság két vágya van. Az egyik az önéletrajza, amelyért a felesége nyaggatja. A másik: "írni valamit" arról a Népszínház utcai lakóközösségről, amely a háború végén ellenállt a németeknek, a nyilasoknak. S mivel tömegközlekedési eszközökön utazva tud a legjobban gondolkodni: "Ha milliomos leszek, veszek magamnak egy villamost".

"Sok láthatatlan díja van: számos művész rengeteget köszönhet neki. Éppen ezért sajnálom, hogy az ő különleges tudását, a kivételes pályát még nem ismerték el igazán. Ha a címemből adódóan tehetek ilyet, ezúton jelzem: Pistát szeretném felterjeszteni a méltó kitüntetésre" - súgja Bodrogi. Az írót 2006-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével ismerik el, habár akkori ajánlója "magasabb" elismerésre jelölte. De ne gondolja senki, hogy Kállai Istvánt megérintik a díjak: neki világéletében az írás volt a fontos. Hogy tudniillik: "Adjak valamit".

Kállai keze alól csaknem kéttucatnyi kedves, szatirikus, emberi színdarab, illetve film kerül ki
2009.07.27 Szentendre Kállai István az Opettszínház volt dramaturgja
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.