Egy pesti kupola és a többi

Valaha Budapest minden fontosabb kereszteződését, de legalábbis a körutak és a sugárutak sarkát hangsúlyos épülettel díszítették. A fontos városképi szegleteken kupolák és saroktornyok emelkedtek s uralták a látványt. Ilyen impozáns tetőépítmény díszítette az Andrássy út kezdetét és az Erzsébet körút-Rákóczi út kereszteződését is, róluk is szól alábbi írásunk.

Az utóbbi ma is megvan, s immár 115 éve meghatározója a körút és a Blaha Lujza tér látványának. Az idén nyáron fel is újították, s ez alkalomból volt szerencsénk közelről megnézni. Ez az a ház, amelyikben a régi pestiek által "az éjjelnappaliként" ismert élelmiszerbolt működik a földszinten. Ez volt az első éjjel is nyitva tartó közért az országban, sőt egész Közép-Európában. Még az ötvenes években alakították ki a korábban ott lévő, régi bankfiók helyén. Ekkor veszett el a ház Rákóczi úti főbejárata - mesélte a házban 1935 óta élő Fürst Pál. A bejárat arrébb került, az épület szélére, hogy a bolt minél nagyobb üzletteret kaphasson, így ma már a régi lépcsőház csak az első emelettől fölfelé van meg.

A házról egyébként tudni kell, hogy a Pesti Hazai Első Takarékpénztár építtette 1894 körül, s ennek a fiókja volt korábban az "éjjelnappali" helyén. Fürst Pál emlékei szerint az első emeleten működött a háború előtt a Santelli-féle vívóterem, amely később tánciskola lett, s itt volt még a Líra zongoraterem is, a másodikon pedig a Korda testvérek filmkirendeltségének, a London Filmnek nyíltak irodái, ezen a szinten lakott továbbá a "Pesti Hazai Első" igazgatója.

A sarkon, a kupola alatt mindig is fényreklámok világítottak, amióta léteztek ilyenek. A háború előtt sokáig a Dreher, aztán meg az állami biztosító CSÉB-reklámja. Ma pedig a Gorenje felirat.

Maga a kupola fa gerendavázra épült, alakja kissé lapos hagymatestnek mondható. Kádár Dezső közös képviselő szerint 430 négyzetméter a felülete. Borítása rajzlapnyi nagyságú horganylemezekből lett összedolgozva. A kupola hasán körben szellőzőnyílások és domborított angyalfejek alkotnak füzért. Ma már alig van bádogos, aki ilyen díszítményeket készít. Kádár úr Pécsett talált egy mestert az effajta, művészibb javítanivalókhoz. Valaha a kupola csúcsán egy Hermész-szobor állt: ez sajnos nem maradt meg, mert a sarkot a második világháborúban és 1956-ban is találat érte. De hasonló lehetett ahhoz, amely az Andrássy út első épületén, a Fonciere-palotán látható a tetősarkon, s amelyről azt is tudni lehet, hogy pontosan ugyanolyan, mint a Váci utcai Hermész-kút figurája. Érdemes volna méretet venni, s visszaállítani a mostani égszurkáló csúcsdísz helyett. Egyelőre azonban csak a kupola festésére és repedéseinek javítására adott a közértet működtető Match 1,6 milliót. De az most legalább szépen, ezüstösen csillog, köszönhetően a rákent 75 liter cinkromátos festéknek.

Pest kupoláinak jó része a háborúnak vagy a háború utáni színesfémínségnek esett áldozatul, főként a rézborításúak. Általában könnyített vasszerkezet tartotta őket, melyeket a Schlick öntöde gyártott. Szobordíszeiket, a géniuszokat, Merkúrokat viszont az Oetl készítette spiáterből, ebből a könnyű és értéktelen, de időálló keverékfémből, többnyire osztrák minták alapján. A lemezdíszek domborításához a bádogosoknak, műlakatosoknak régen keményfa mintakészletük volt - meséli Déry Attila művészettörténész. Szerinte a város eltűnt kupolái közül a vár eredeti, barokk kupolája hiányzik legjobban. De hiányzik a volt Légrády Nyomda és Kiadó Bajcsy-Zsilinszky úti palotájának sapkája is. A Kodály köröndön a Kodály-ház tetejére épp most épül egy betonszarkofág az eredeti tetőszerkezet helyett, bár alakra legalább megmarad a kupola.

kupola
kupola, Kocsis Zoltán felvétele,

Ráday Mihály viszont arra emlékezik szívesen, hogy ezen a téren az utóbbi évtizedekben voltak eredmények. Ha nem is sikerült visszatétetni a már említett Andrássy úti sarokra a régi, impozáns kupolát, de a Hermész-szobrot legalább igen, s kész vannak a kupola tervei is. Csak a pénz és a házközösség elszánása hiányzik. Visszakapta azonban bádogsüvegét a belügyminisztérium Roosevelt téri épülete még Horváth István minisztersége idején, ahogy a Lehel úti, a Hunfalvy utcai és a Móricz Zsigmond körtéri iskola is.

kupola
kupola, Kocsis Zoltán felvétele,
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.