Dunántúli Vénuszok

Két évvel ezelőtt, a Szombathely melletti Oladi platón egy kőkori gödörben 65 ősi emberszobrocska töredékét találta meg Ilon Gábor régész. A magyar archeológia 120-130 éves történetében nem volt példa még arra, hogy egy helyről ilyen mennyiségben kerültek volna elő kőkori idolok. A lelet mára lassan európai hírre tett szert annak a Savaria Múzeum által rendezett kiállításnak (no meg katalógusának) köszönhetően, amely Százszorszépek címmel mutatta be ezeket és a más dunántúli lelőhelyeken talált, hat-hétezer éves emberfigurákat több nyugat-magyarországi múzeumban.

Vajon mire voltak valók ezek a szobrok a maguk idejében? A kiállításhoz írt katalógus bevezetőjében Kalicz Nándor, a téma szakértője kifejti: tulajdonképpen nem pontos az idol kifejezés, mert nem bálványokat vagy istenségeket jelenítettek meg, hanem ezek a közösség "sokféle szimbolikus tevékenységének, rítusainak eszközei" voltak. Az egyszerűség kedvéért mégis az idol kifejezést használjuk. Nyilván összefügghettek valahogy ezek a rítusok a termékenységgel, mert a szobrok szinte mind női alakok. Lehettek talán szimbolikus áldozatok, hisz összetörték őket, sőt eleve összetörésre készültek, ennek érdekében jó néhányon előre be is mélyítették a törési vonalat.

Hétezer éves asszony
Hétezer éves asszony

A nőidolok általában a kőkorra jellemzők, mondja Ilon Gábor. Férfiszobrok már csak valamikor a kőkor végén, a rézkor elején jelennek meg az Alföldön és a Dunántúlon, amikor a földműveléssel, a vagyon kialakulásával és a vele járó hatalommal felértékelődik a férfi szerepe. A kőkor még alapjában véve matriarchális, s két szakaszából ismeretesek ilyen nőszobrocskák. A korai időszakból, több tízezer évvel ezelőttről (ezek közé tartozik például a 25 ezer évesre becsült Willendorfi Vénusz) és az újkőkorból, 6-8 ezer évvel ezelőttről. Az Oladi platóról származó idolok, meg a közeli Sé településen korábban találtak, vagy a 2005-ben előkerült nagycenki Vénuszok ez utóbbi időszakból származnak, annak is a végéről, az i. e. 4900-4000 közötti időszakból, amelyet a Dunántúlon az úgynevezett "lengyeli" kultúra képvisel (ez a Lengyel nevű településről kapta a nevét). Sé is (és más lelőhelyek, mint Sormás, Nagycenk) a lengyeli kultúrának a korai, az Oladi plató pedig a klasszikus, középső időszakát képviseli. Ezeknek a feltárásoknak az anyaga teszi ki a tárlaton látható 154 emberábrázolás zömét.

És milyennek látjuk ezek alapján a 7 ezer évvel ezelőtti Dunántúl asszonyait, "százszorszépeit"? Némelyiket mai szemmel is vonzóan formásnak, főleg a séi típusú idolokon. Nem jellemző rájuk a willendorfi teltség, kebleik általában csak apró bütykök, de csípőjük, fenekük azért hangsúlyos. Hosszú hajuk fonottnak vagy hullámosnak képzelhető el a bekarcolások alapján. És ami nőknél ugyan különös (bár az idoloknál jellemző): nincsen szájuk. Szemük, szemöldökük viszont jól látható. Ha ruházatukat jelölte a hajdani szobrász, akkor ezek általában kötényszerű darabok, melyeket többsoros öv tart, néhol pedig nyakláncszerű vonalat látni rajtuk. A ruhák geometrikus vonalkötegmintái is látszanak. És ugyan nem ruhamintaként, hanem egy mécsestartón fedezzük fel, de fontos, hogy már ekkor (az ókor előtt) ismert motívum volt a meander.

Még a ruhák színét is sejthetjük, hisz gyakran sárga és vörös festéknyomok tarkítják őket, s az Oladi platón előkerült edényeken is ugyanilyen színek fedezhetők fel. E lelőhelyen festékrögöket és festékőrlő köveket is találtak. Ez, valamint a szobrok száma is azt sejteti, hogy a mai Szombathely mellett, az egymáshoz nagyon közel eső Sé és az Oladi plató az újkőkori, dunántúli kultuszszobrok egyik gyártóhelye lehetett.

Hétezer éves asszonyok
Hétezer éves asszonyok

Hétezer év múltán sokszor már a csontok is elporladnak, ezért felrázó, kivételes élmény ebből a nagyon távoli korszakból emberszobrokkal találkozni, melyek közelünkbe hozzák írott történelem előtti elődeinket. Június 20. óta Szentesen láthatók a Százszorszépek, alföldi kortársaikkal, a sarlós istenekkel együtt.

Hétezer éves asszonyok
Hétezer éves asszonyok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.