Almasütés gyertyafényben

Az év legvilágosabb napján a sötétség leszállta után is a fény nyomába eredhetnek majd azok a veszprémiek, akik részt vesznek a Múzeumok Éjszakája helyi rendezvényein. Ezen a napon a királynék városában szinte minden kulturális esemény a fényhez és az árnyékhoz, a két jelenség örök küzdelméhez kapcsolódik.

Így például az a könyvbemutató, amelyen az olvasók először vehetik kezükbe a Százéves az áramszolgáltatás Veszprémben című vadonatúj kötetet, de a fényekkel játszik ezúttal a helyi Kabóca Bábszínház is. Veszprémben a Múzeumok Éjszakája egybeesik a Kabóciádéval, a bábszínház hagyományos háromnapos bábfesztiváljával. A Kabóca Bábszínház erre az alkalomra egy olyan játszóházzal készül, amelyben a gyerekek különböző fényjátékokkal ismerkedhetnek meg. A bábosok az esti múzeumi előadásra pedig két árnyjátékot választottak a repertoárból: a Ládafia mesét, valamint a Szekrénymeséket. Szintén a Laczkó Dezső Múzeumban a fővárosi Kolibri Színház "mutatványosa", Szívós Károly ismerteti meg a gyerekkel a Camera Obscurát, azaz a mesélő kukucskadobozt.

Magyarországi premiert jelent a veszprémi múzeum előtti térre szervezett Gyertyák Éjszakája elnevezésű program. Az ötlet Mosonyi Emese üvegfestőé, akinek egyik kedvenc időtöltése a mécsesfestés. A Gyertyák Éjszakája eredetileg Japánból indult, de mára a világ számos pontján - így Kínában és Kanadában is - népszerű közösségformáló rendezvénnyé vált: a téli és a nyári napforduló idején a résztvevők két órára lekapcsolnak minden energiaforrást, hogy aztán összegyűlve beszélgessenek és zenét hallgassanak.

Ezt kínálják a veszprémi szervezők a múzeumkertbe kilátogatóknak is: több mint száz mécsest gyújtanak majd meg, a fények játékát pedig két zenész meditatív muzsikával teszi még élvezetesebbé.

Az egyedi mécseseket Mosonyi Emese készíti, aki általában növényi, állati és absztrakt motívumokat fest a gyertyákra. Az este tíztől éjfélig tartó meditatív találkozó közben a látogatók közös almasütéssel csillapíthatják az éhségüket.

Veszprémi Kabóciádé
Veszprémi Kabóciádé
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.