110 éve született Páger Antal

Száztíz éve, 1899. január 29-én született Makón Páger Antal, aki a két világháború között, majd emigrációból való hazatérését követően az '50-es évek végétől ismét a legnépszerűbb magyar színészek egyike volt.

Csizmadia apja nem pártolta fia művészi érdeklődését, összetörte hegedűjét és festőállványát is (Páger 45 évig nem vett újra ecsetet kezébe). A jogi egyetemre iratkozott be, előtte nyáron részt vett néhány műkedvelő színielőadáson. Őt lepte meg legjobban, amikor a székesfehérvári színház táncos komikusi szerződést ajánlott neki. Noha semmi kedve sem volt a színi pályához, a fizetés hallatán igent mondott és néhány hét múlva már a Sybill Petrovját énekelte.

Az első világháború alatt Olaszországban szolgált, társulatához 1919-ben került vissza. Táncos komikus, bonviván szerepekben lett népszerű, bár a kritika korlátozott orgánumú művészként emlegette, mindig mindent el tudott játszani. 1931-ben került a fővárosba, s hamarosan sztárnak számított: 1937 és 1939 között a Vígszínházban akkoriban horribilisnak számító gázsit, fellépésenként 250 pengőt kapott.

Klasszikus és modern darabokban, tragédiában, komédiában, groteszkben egyaránt kiválóan alakított, filmen és színpadon számtalan kisembert formált meg hitelesen, naturalizmusba hajló parasztábrázolása újdonságnak számított. Időskori szerepei mély humánumot sugároztak. A hatvanas évek elejétől több magyar filmsiker részese volt: a Dálnoki Miklós Béla (Honfoglalás), Kéri építészmérnök (Fűre lépni szabad), Tamburás (Hattyúdal) Elnök Jóska (Húsz óra). 1964-ben a cannes-i filmfesztiválon a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat kapta - megosztva Ugo Tognazzival - Vajkay Ákos megformálásáért Ranódy László Pacsirta című filmjében.

A háború előtt a művészvilágban a jobboldali nézetek képviselője volt, antiszemita művekben is szerepet vállalt és bár egyik pártba sem lépett be, színészi hírneve botlásait is felnagyította. Végül elmenekült a fővárosból, majd 1944 végén családjával együtt az országból is. 1945-ben belügyminiszteri rendelettel mind a 112 filmjét irredentizmus vádjával indexre tették és megtiltották azok további forgalmazását.

Tizenkét évig élt emigrációban, Argentínában a magyar színjátszó társaság vezetője és színésze volt, festészettel is foglalkozott, képei kiállításokon is szerepeltek. Igazi otthonra azonban sehol sem talált és sokszor gondolt a hazatérésre. Végül kormányengedéllyel 1956 augusztusában érkezett meg Budapestre, rettegve a várható megaláztatásoktól. Hamar kiderült, hogy népszerűsége múlhatatlan, első színházi fellépésén a közönség hatalmas tapsviharral fogadta. Második fénykorában több mint száz tévéjáték és film főszerepét játszotta el, miközben szinte haláláig a Vígszínház színpadán volt, utoljára a Kőműves Kelemen Vándorának énekes-táncos szerepében láthatta a közönség.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Budapesten hunyt el 1986. december 14-én, nyolcvanhét évesen. Művészi munkáját 1963-ban kiváló művészi címmel, 1965-ben Kossuth-díjjal ismerték el. Szülővárosának képviselőtestülete 2001-ben Páger Antal-díjat alapított, amelyet évente egyszer egy színésznek ítél oda a szakmai kuratórium, és amely Páger Antal pecsétgyűrűjének pontos mása.

A Villa Negra felejtetetlen előadója Keleti Márton Hattyúdal című filmjéből
A Villa Negra felejtetetlen előadója Keleti Márton Hattyúdal című filmjéből
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.