Mindenki másként költené el a könyves lottópénzt

Egymilliárd forinttal bővítené a hazai könyvtámogatást a Nemzeti Kulturális Alap, ha a parlament jóváhagyja többletfinanszírozását a lottópénzből. Jól járnak a kiadók, a könyvtárak, a szerzők és az olvasók egyaránt, csak az nem világos még, ki mennyire.

Skandináv példák alapján a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) Márai-program néven tett javaslatot az új könyvtámogatási programra, amelynek beindításához eldöntésre vár néhány alapkérdés. Az egyik: a könyvtárak mely körét juttassák a könyvbeszerzési többletforráshoz, amelyből rendelnek a kiadóktól. A közelmúltban elkészült könyvtárszakmai javaslat, amelyet Ramháb Mária, a kecskeméti megyei könyvtár igazgatója és Skaliczky Judit, az OKM főosztályvezető-helyettese összegzett, a megyei, a városi és a 3000 lakos fölötti községi közkönyvtárak, összesen 500 intézmény (a hazai nyilvános bibliotékák egyharmada) között osztaná föl az egymilliárdos támogatást első alkalommal. További kérdés, hogy már kiadott könyvek legyenek megrendelhetők vagy a jövőben megjelenők is, és készüljön-e könyvlista vagy legyen szabad a választás a könyvpiac több ezer címe közül.

A könyvtárak és a kiadók érdekei egybeesni látszanak abban, hogy a már raktáron levő és a gazdasági válság miatt nehezebben fogyó készletekből történjen a vásárlás. Annál is inkább, mert az eddigi szűkös könyvbeszerzési keretek miatt az elmúlt években kiadott, főként kortárs művek igen hézagosan töltik be a könyvtári polcokat, és most alkalom nyílna a hiány pótlására. Ugyanakkor jól jönne a kiadóknak, ha könyvterveiket is be lehetne vonni a programba, hiszen így megjelenhetnének olyan értékes művek is, amelyek kinyomtatásához pillanatnyilag nincs pénz. Egyes vélemények szerint a könyvtárak abban érdekeltek, hogy a kurrens (népszerű, fölkapott) műveket szerezzék be, aminek értéktorzító hatása lehet.

Ezzel kapcsolatban Vasy Géza, a Magyar Írószövetség elnöke lapunknak megjegyezte: problematikus, ha a könyvtárak szabadon rendelhetnek, mert egy-egy műre kevés igény is érkezhet, amely a megjelenést továbbra sem teszi lehetővé. A szakember kortárs magyar és világirodalmi művekre korlátozná a program hatókörét (nyilvánvaló, hogy ez az élő szerzők érdeke), és szükségesnek tartaná, hogy emellett maradjon meg a kiadók könyvterveinek eddigi támogatása is a Nemzeti Kulturális Alapnál (NKA). Harsányi László, a mecénás szervezetet vezető bizottság elnöke úgy véli, akkor is megszabhatják a műfajokat - akár százalékos arányban -, ha az érintett szakmák többsége a szabad könyvrendelés mellett dönt. Nagy Attila olvasásszociológus kérdésünkre szorgalmazta, a szépirodalmi, gyerek- és ifjúsági, valamint ismeretterjesztő és szakkönyveket vonják be a programba (a szórakoztató műveket nem). Ugyanígy foglal állást az MKKE javaslata.

Harsányi szerint legkésőbb január elején ki kell írni a pályázatot, hogy a jövő év első felében elvégezhessék a program első próbáját. Az NKA-elnök csupán a lebonyolítást végző szervezetet pályáztatná meg, a könyvtárakat nem, mert több száz új pályázat elbírálása túlzott munkaterhet róna a szervezetre. A legkedvezőbb ajánlatot tevő gesztorszervezet gyűjtené össze a könyvtári igényeket és szállítaná ki a könyveket. A programról nyáron volt egy beszélgetés, amelyen az író-képviselők között a Szépírók Társaságának elnöke, Csaplár Vilmos is részt vett. Lapunknak elmesélte, elé tettek egy tervezetet, amire kutyafuttában nem tudott nyilatkozni, kérte, küldjék el elektromos levélben, hogy kollégáival is megismertesse. Azóta is várja - a könyvtárosok javaslatával együtt -, hogy fölkészülhessen egy valódi egyeztetésre. Erre hamarosan sort kell keríteni, hogy az NKA bizottsága minden érintett szakma véleményének ismeretében dönthessen októberben a lebonyolítás szabályairól.

Az első kör a könyvtáraknak kedvez
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.