Néhol csak az eddigi pénz fele jut idén kultúrára

Nem túlzott L. Simon László, az NKA alelnöke, amikor január elején arról beszélt az MTI-nek, hogy nem lesz választási költségvetés az NKA-nál. Ellenkezőleg: az alap némely kollégiumainak rendelkezésére álló, szabadon felhasználható pénzösszeg drasztikusan csökkent, annyira, hogy akár fontos műhelyek léte is veszélybe kerülhet.

Igaz, a szerencsejátékok hívei sokat segíthetnek, mivel az alap költségkerete az ötös lottóból származó bevételek függvénye.

A folyóirat-kiadás kollégiuma bő 100 millió forinttal kevesebb pénzről tudott határozni, mint amennyire pályázatot írtak ki. Mivel az úgynevezett „kiemelt lapok” támogatását már biztosították, csak a „kis” (regionális jelentőségű, egy-egy szakmához kapcsolódó ismeretterjesztő) folyóiratok számára osztottak pénzt. A nem kiemelt, de nagy orgánumokról szóló döntést kénytelenek voltak elhalasztani, bízva abban, hogy végül mégis biztosít számukra további összegeket az NKA bizottsága. Hogy így lesz-e, azt jelenleg nem lehet tudni, ezért január végén az sem világos, hogy miből fognak élni idén az olyan lapok, mint a Fotóművészet, a Filmkultúra, vagy az irodalmi periodikák közül az utóbbi években egyre fontosabbá váló Műút, a Bárka vagy a győri Műhely, összesen mintegy 25 lap. A jelenleg hiányzó több mint 100 millió a folyóirat-kollégium tavalyi költségvetésének nagyjából bő tizenöt százaléka, a tavaly szabadon felhasználható pénz körülbelül 750, az idén kb. 630 millió Ft. Amennyiben ehhez az összeghez vagy legalább egy részéhez hozzájutnak, új pályázat kiírása nélkül fognak dönteni az elosztásáról.

Az eleve kis költségvetésű szépirodalom és ismeretterjesztés kollégiuma szabadon felhasználható költségkerete a tavalyi információink szerint harmadával, hozzávetőleg 200 millióról 130 millió Ft közelébe csökkent. A helyzeten az javíthat valamelyest – számolt be lapunknak Zentai Péter László, a Magyar Szak- és Szépirodalmi Szerzők és Kiadók Reprográfiai Egyesületének (Maszre) elnöke –, hogy a jogkezelő szervezetek kapcsán született, nagy vitákat kiváltó tavalyi jogszabály módosítás következtében a Maszre 46 millió forintot adott át a Nemzeti Kulturális Alapnak, amely reményeik szerint a szépirodalom és ismeretterjesztés kollégiumához fog kerülni, amennyiben ezt a szándékot az NKA-bizottság is jóváhagyja. Zentai épp a jogszabályi változások következtében vált nemrég a kibővült kollégium tagjává.

A közgyűjtemények kollégiumában talán a legsúlyosabb a helyzet. Tavalyi teljes költségvetése 1, 4 milliárd forint volt, míg idén alig több, mint a fele: 730 millió. Ha ebből levonjuk a címzett támogatásokat, és azokat az összegeket hasonlítjuk össze, amelyekről a testület valóban belátása szerint dönthet, úgy sem sokkal jobb a helyzet. A tavaly és tavalyelőtt, vagyis a kollégium fennállása alatt végig 600 milliós keretből idénre mindössze 375 millió maradt. Ez azért különösen súlyos érvágás, mert a közgyűjteményi projektek támogatásának az NKA jóformán az egyetlen, de mindenesetre legfontosabb forrása. A könyvtárak, levéltárak, múzeumok programjait támogató összevont kollégium az elmúlt két év során igyekezett a közgyűjtemények közös projektjeit finanszírozni, de erről forrásaink szerint most le kell mondaniuk, csak a legfontosabb programok finanszírozhatóak úgy-ahogy a rendelkezésre álló pénzből. Ők is ígéretet kaptak arra, hogy év közben majd kipótolják a költségvetésüket, de hogy így lesz-e, az bizonytalan. Az sem világos, hogy miért kell ennyit elvonni, ha év közben a döntéshozók kalkulációi szerint lesz pénz.

Az előadó-művészeti kollégiumból frissen kivált színház- és táncművészeti kollégium költségvetése is mintegy harmadával csökken több forrásunk szerint is (ha a tavaly színház- és táncművészetre költött összeghez viszonyítjuk), az itteni döntnökök is arra törekszenek, hogy a legfontosabb területeket azért valahogy próbálják finanszírozni. Kiemelt szempont lesz várhatóan az új produkciók létrehozásának lehetővé tétele, a már kész előadások eljuttatása minél több helyre, a művészeti nevelés és művészeti képzés támogatása.

A vizuális művészetek kollégiuma által szabadon felhasználható pénz is harmadával, bő 600 millióról bő négyszázmillióra csökkent a beszámolók szerint, de az egyik kollégiumi tag úgy látta, hogy ez még kezelhető, ezen a területen nincsen válság.

Az elvonások mértékéről tájékozódva többször is belefutottunk abba a magát makacsul tartó pletykába, hogy az NKA még idén megszűnik, vagy a Magyar Művészeti Akadémia irányítása alá kerül, és azontúl az akadémia osztja majd el az eddig az NKA-hoz befolyó pénzeket. A pénzügyi adatokhoz hivatalos forrásból azért nem tudtunk hozzáférni, mert az NKA honlapja több mint egy napja elérhetetlen, az Emberi Erőforrások Minisztériumától pedig lapzártáig nem kaptunk választ kérdéseinkre.

1,4 MILLIÁRD

TAVALY 1,4 milliárd forint volt a közgyűjtemények kollégiumának költségvetése.

 

730 MILLIÓ

IDÉN ez az összeg alig haladja meg a 730 millió forintot. Az érvágás nagyon nehéz helyzetbe hozza a döntéshozókat.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.