Új korszak világsztárokkal

A kormány belátta, hogy a komolyzene olyan kultúrdiplomáciai eszköz, amellyel javítani lehet globális megítélésünkön, s ráadásul a futballal szemben a zenében nemcsak múltunk van, hanem jelenünk is. Talán ennek köszönhető a Zeneakadémia teljes felújítása, majd kedd esti látványos átadása is.

Az esemény vendége volt Edward, kenti herceg, akivel Orbán Viktor miniszterelnök együtt avatta fel a zenepalotában a Solti György nevére keresztelt kistermet. Ezután kezdődhetett a meghatóan szépre sikeredett nyitógála, melyet a helyszínen csak válogatott közönség láthatott: köztük egykori köztársasági elnökök, volt miniszterelnökök és a politikai, gazdasági, tudományos elit jelesei.

Soltinak, az intézmény világhírű tanítványának, aki pályája csúcsán a Brit Birodalom lovagja lett, az épület Liszt Ferenc téri sarkánál szobrot is állítottak, melyet a karmester-zongorista özvegye, Lady Valerie Solti és Martonyi János külügyminiszter avatott fel a gálaest előtt, kedden késő délután. Nem is akármilyen szobor készült: Párkányi Raab Péter alkotása lendületes, szerethető, a zenét impresszíven kifejező munka.

A meghívottak között találhattuk a világ jó néhány nagy koncerttermének, zeneakadémiájának igazgatóját is, többek között a hatezer fő befogadóképességű, londoni Royal Albert Hall vezetőjét, Christopher Cotton urat, aki egyébként építész végzettségű, s nyilván értékelte a nagyszabású építészeti megújulást, bár amikor a kedd délelőtti sajtótájékoztatón találkoztunk vele, még nem volt szerencséje körbejárni a renovált tereket. Biztos volt azonban abban, hogy a ház remekül el fogja látni feladatát. A Royal Albert Hallban pedig – mint mondotta – nyitottak az új magyar tehetségek, például csellisták, karmesterek, de akár zenekarok fogadására is, bár jelenleg is sok magyar fellépő szerepel a műsorukon, amely nem szerény, évi több mint 350 előadást jelent. Az önálló koncertintézményi szerepre is készülő Zeneakadémiának pedig kérdésünkre azt ajánlotta: ne féljenek új, kortárs előadókat műsorra tűzni.

Szintén a meghívottak között szerepelt Alekszandr Szokolov, a moszkvai Csajkovszkij Konzervatórium rektora, volt orosz kulturális miniszter, akit a két intézmény kapcsolatáról kérdeztünk. Mint elmondta, harminc évvel ezelőtt kezdődött az együttműködésük: diákcsere révén 15-15 fő, a legjobb, legeredményesebb hallgatók vendégeskedhettek Budapesten és viszonzásul Moszkvában. Ez a „valuta nélküli”, KGST-kapcsolat nagyon előnyös volt, de a rendszerváltással megszűnt. Jelenleg a moszkvai intézmény 1300 diákja, s azon belül 200 külföldi hallgatója között nincsenek magyarok. A kapcsolatokat azonban újra lehet építeni, amire jó alkalom a mostani esemény, és szintén lehetőséget kínál a Csajkovszkij Konzervatórium fennállásának három év múlva esedékes 150. évfordulója, amelyre meghívja a Liszt Akadémia rektorát. Mint kifejtette, a budapesti testvérintézmény egyik erősségének a zongoraoktatást és a rézfúvós oktatást tartja. Bírálta viszont a bolognai felsőoktatási rendszert, amely a nagy zenehagyományú országokban hátráltatja a művészképzést, s mint mondta, ebben közös az álláspontjuk az európai konzervatóriumoknak.

Eljött a nyitóceremóniára Katsotushi Suzuki, a tokiói Tokyo College of Music elnöke, Peter Simon, a torontói konzervatórium elnöke, és Alan Walkler világhírű angol Liszt-kutató is.

Az esti ceremónia nem volt sajtónyilvános, azon csak a távirati iroda és az MTVA vehetett részt. Egyébként az egész átadás szervezését az Emberi Erőforrások Minisztériuma vette át a Zeneakadémiától, kiemelt kormányzati eseménnyé minősítve az eseményt, amiből támadt is némi bonyodalom, mivel az Emmi más vendégkörben gondolkodott, mint az egyetem, így vissza kellett vonni a már korábban kiküldött meghívókat. Az eseményt a Terrorelhárító Központ biztosította, kissé ijesztő és demonstratív jelenlétével, már a sajtótájékoztatóra is csak átvilágító kapukon lehetett belépni. Ez távol állt a zene szellemétől.

A Zeneakadémia megújítása kormányokon átívelő program volt, a sikeres uniós pályázat még Hiller István minisztersége idején történt, s ezt Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere nem is mulasztotta el megköszönni a sajtótájékoztatón. A munka nemcsak a Liszt Ferenc téri épület rekonstrukcióját jelentette, hanem a Wesselényi utcai, modern tanegység megvalósítását is, ahol a főépület műemléki rekonstrukciója idején az oktatás nagy része folyt, s ahová az adminisztráció átköltözött. Ezt a létesítményt is beleszámolva, továbbá a hangszerbeszerzéseket is beleértve a teljes megújulás 13,2 milliárd forintba került. További 300 millió forint volt a főépület környékének térrendezése, amit a VI. kerülettel együtt biztosítottak, és még további 800 millió lesz a nagyterem régi orgonájának helyreállítása, ami 2015-re készülhet el, túl későn találták meg az eredeti darabjait.

„Egy új korszak nyitánya”, hangoztatták a Liszt Ferenc születésnapjára időzített ünnepi eseményt az intézmény hirdetményei. Ez részben azt is jelenti, hogy a Zeneakadémia a jövőben nemcsak oktatási intézmény lesz, hanem önálló műsorpolitikával kiálló koncertközpont is kíván lenni. Szervezőgárdája jórészt a Művészetek Palotájából igazolt át, a műsorpolitikáért Csonka András felelős, aki érdeklődésünkre kifejtette: megpróbálják megtalálni Budapest növekvő zenei kínálatában azt a szegmenst, amely adottságaikhoz leginkább illik, ez pedig a nagyterem nem túl nagy méretéből adódóan leginkább a kamarazenei és a szólóhangszeres (főleg zongora) koncertek profilja. Az első szezonban saját erőkre koncentrálnak, az iskola legtehetségesebb növendékei és tanárai mutatkoznak be. A szimfonikus repertoárt a Keller András vezette Concerto Budapest és a Budapesti Fesztiválzenekar koncertjei képviselik. Dzsesszvonalon szintén inkább a kamaradzsessz, a trió, a kvartett lesz jellemző, de itt már most világsztárokat is meghívnak: november elején jön Brad Mehldau, majd Chick Corea. A megújult hang- és fénytechnika az eddigieknél élményszerűbb koncertfeltételeket biztosít. Ezt egyébként a gálán is érzékelhettük.

A Solti Györgyről elnevezett kisteremben fiatal együttesek kapnak teret, népzenei előadások és újra operadarabok csendülnek fel, például december 6-án a Marton Éva művészeti vezetésével, Varró Dániel szövegével megújított Varázsfuvola, melynek díszleteit a főépület elemei ihlették.

Az államilag egyelőre külön is támogatott zeneakadémiai koncertélet tehát már a hét végétől megindul, az oktatás azonban csak februártól költözik vissza, többek között a zongora, a vonós, az ütős, az ének tanszakok és tanszékek térnek „haza” a Wesselényi utcából, illetve az Üllői útról. Ott marad viszont a Wesselényiben az adminisztráció, a rektori iroda is, a főépület régi direktori szobája csak reprezentatív célokat szolgál majd.

Batta András rektor fél évig marad még e pozícióban, majd a magyar komolyzenei élet versenyképes koncepcióját dolgozza ki erre felkért kormánybiztosként. A koncepcióba olyan koncerthelyszínek tartoznak majd bele, mint a MüPa, az Operaház és az Erkel, a nemrég nyílt BMC, a felújított Mátyás-templom, a hamarosan megnyíló Vigadó. Batta álma – kedvenc megfogalmazásában –, hogy Budapest „a zene Szilícium-völgyévé” váljon. Mindenesetre az említett új koncerthelyszínekkel Budapest komolyzenei közönségpotenciálja napi 8000 főre növekszik a ciklus elején volt napi 4000 főhöz képest – említette Balog Zoltán –, ez pedig komoly szervezést igényel.

Projektévek

2003. Tervpályázat a felújításra.

2007–2008. EU-pályázaton 10,6 Mrd forintot nyer az egyetem.

2008. Elkezdik a Wesselényi u. 52. sz. alatti létesítmény kialakítását, melyet 2011-ben Ligeti Györgyről neveznek el.

2010. Kiköltözés a Liszt Ferenc térről.

2011. AUGUSZTUS 26. Közbeszerzési eljárás után szerződéskötés a kivitelezővel, kezdődik a főépület felújítása.

2012. AUGUSZTUS 2. Bokrétaünnep, majd novemberben a kormány további kétmilliárd forinttal emeli a projektben az állami önrészt.

2013. OKTÓBER 22. Ünnepélyes megnyitó.

AZ EGYETEM SZÁMOKBAN

Tanárok száma: 168
Diákok száma: 831
Tanszakok száma: 42
Külföldi hallgatók aránya: 19,13%

 

Solti György szobránál özvegye, Lady Valerie Solti és Batta András kormánybiztos
Solti György szobránál özvegye, Lady Valerie Solti és Batta András kormánybiztos
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.