Summáját írják Eger várának

Jövő tavaszra kellett volna befejezni az egri vár közel kétmilliárdos rekonstrukcióját, ám egyelőre egy kapavágás sem történt. Jó hír, hogy a napokban aláírták a támogatási szerződést, és megszületett az a peren kívüli megállapodás, amellyel lezárulni látszik a botrányos igazgatóváltás is.

Így elvileg nincs akadálya annak, hogy ha jelentős késéssel is, de mégiscsak megtörténjenek a szükséges fejlesztések az ország harmadik leglátogatottabb múzeumában.

Sokan nem is tudják, milyen kincseket rejt az egri vár, hisz van, aki csak a bástyákig jut el, de a kiállítótermekbe már nem vált jegyet. Pedig láthatná odabent a noszvaji református templom épségben megmaradt festett fa mennyezetének kazettáit, amelyek szimbolikáját a mai napig fejtegetik a művészettörténészek, vagy épp az érseki gyűjteményként létrejött egri képtár számos értékes darabját.

Ám az épület meglehetősen romos állapotban van már évek óta, s az eddigi fenntartók még a toldozgatásra-foldozgatásra is alig-alig teremtettek keretet. A vár korszerűsítésével még 2009-ben kezdett el foglalkozni az akkori, szocialista vezetésű megyei önkormányzat, míg végül többfordulós pályázati eljárás után megszületett az ezt támogató határozat. Azzal azonban nem számoltak a pályázat előkészítői, hogy a jobboldali kormány alapjaiban változtatja meg a közigazgatási rendszert, elvonja és az állam kezébe adja a megyei önkormányzatok intézményfenntartói jogait, miközben a múzeumokat az adott települések önkormányzatához rendeli. Így lett előbb az egri várnak is új gazdája a Heves Megyei Intézményfenntartó Központ (HMIK), majd Eger városa.

– A Vármúzeum életét alapvetően befolyásoló törvény született 2012. december végén, amely jogilag átírta az addigi helyzetet. Az egri vár mint történelmi emlékhely állami tulajdonban van, ám Eger városa tartja fent a múzeumot mint intézményt.

Ennek átvétele után meg kellett ismernünk a vár működését, az épület állapotát, s csak később kezdhettünk el „gőzerővel” dolgozni azon, hogy a nagyberuházáshoz érvényes támogatási szerződésünk legyen, amelynek alapfeltétele volt a 217 millió forintos önerő biztosítása – mondta Zentai László, az egri polgármesteri hivatal sajtószóvivője. Az önerőre vonatkozó támogatási megállapodást július közepén írták alá. Megtudtuk: noha a beruházás jelentősen csúszott, a tervezett költségvetés nem változott, továbbra is 1 milliárd 746 millió forintot szánnak a munkákra. Az idei költségvetésben – a vár életében először – több mint 10 millió forintos karbantartási keretet különített el a város, hogy a legsürgetőbb javításokat minél előbb elvégezhessék. Hamarosan kiírják a szükséges közbeszerzéseket, kiválasztják a kivitelezőket, s a beruházás csak ezután következhet. Ennek része lesz a Szép-bástya, a Törökkert, kapuvédő bástya, a fegyvertári épület és a Dézsmapince helyreállítása, külső várfalsétány kiépítése az északi és nyugati várfal körül, a közművek teljes cseréje, a kertészeti helyreállítás, és térfigyelő rendszert is munkába állítanak. Látványos attrakció lesz a titkos, föld alatti világ, történelmi időutazásokat tehet az idelátogató, és múzeumi tanösvényt is kialakítanak a várfalsétányon.

Kérdés: a beruházás levezényléséhez vajon szükség van-e posztjában megerősített első számú vezetőre: jelenleg ugyanis megbízott vezető, Berecz Mátyás irányítja a múzeumot. Elődjét, Rémiás Tibort botrányos körülmények között váltották le a posztról. Ő korábban a miskolci Hermann Ottó Múzeum főosztályvezetőjeként dolgozott, s innen pályázta meg a jobboldali megyevezetés biztatására az egri múzeumvezetői széket. Fél év elteltével, tavaly november végén szóltak neki, hogy hívjon össze dolgozói értekezletet, majd a HMIK vezetője az összes munkatárs jelenlétében felolvasott egy háromsoros közleményt, miszerint attól a naptól kezdve már nem Rémiás Tibor az igazgató, és helyettesét bízzák meg a vezetői feladatok ellátásával. Indoklás nem hangzott el. A volt vezető munkaügyi pert indított, majd az új fenntartóval a napokban peren kívüli egyezség született: Rémiás többmilliós kártérítést kapott, munkaviszonya pedig júliustól megszűnt. Utódját „kiváló szakemberként” jellemezték az egri városházán, akivel remekül tudnak együtt dolgozni, ugyanakkor a megbízotti státusz is mutatja, hogy hamarosan intézményvezetői pályázat kiírására lesz szükség. A projekt biztonságos lebonyolítása érdekében is szükséges, hogy a várnak annak rendje és módja szerint öt évre kinevezett, teljes jogkörrel felruházott vezetője legyen, aki kiszámítható szakmai felügyeletet biztosít majd a fejlesztés ideje alatt – mondta a polgármesteri hivatal sajtószóvivője.

A várberuházással kapcsolatos építési közbeszerzési kiírás információink szerint a napokban megjelenik, az ajánlattételi határidő 45 nap, a bírálatra pedig egy-két hónap áll rendelkezésre, a beérkezett ajánlatok számától függően. Mindezt egybevéve – ideális esetben – 2013 novemberében köthetik meg a vállalkozói szerződést, s az igazi, látványos munka csak a jövő év elején kezdődhet el. Akkor, amikor elvileg már a nemzetiszínű szalagot kellene átvágni a felújított bástyákon, várfalsétányokon.

A munka látványos része jövőre jön el
A munka látványos része jövőre jön el
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.