Precíz és zsigeri

A honi táncszcéna külföldön legtöbbet föllépő-turnézó képviselője, az autodidakta Fehér Ferenc (1975) jóval jelentősebb ismertségre tett szert országhatárainkon kívül, mint belül. Ennek egyik oka, hogy az úgynevezett „közéleti”, pótcselekvéses parádék (szekértáborozás, habókos aktuálpolitizálás) helyett dolgozik, távol a pannon barikádoktól.

A kultúrharchoz hasonlóan az önmenedzselésben sem jeleskedő táncos-koreográfus a Kanári-szigeteken ismerkedett meg a japán Yumi Osanaival – a nemzetközi fesztiválon mindketten kategóriájuk bronzérmesei lettek. Két esztendő múlva már próbálták hosszú hónapokig készülő darabjukat, amely az alkotó negyedik, szigorú értelemben a második kettőse. (A 2007-es Sirzamanzéban és a 2008-as Orpheusz Maratonban partnere a jelmezekért felelős Simon Judit amatőr mozgásszínész.)

A negyvenhárom perces opus eszembe juttatta az általam látott, legragyogóbb hazai duókat, így Bozsik Yvette és Vati Tamás, Ladányi Andrea és Horváth Csaba tánctörténeti jelentőségű együttműködését. Mindannyian kivételes, karizmatikus, öntörvényű egyéniségek, akik együtt, szövetségben még nagyobbá lettek; akik – túl a véletlen szerencsén és a sorsszerűségen – kiérdemelték egymást. Produkcióikban – az ízlésközösség, a személyiség elsodró ereje mellett – alapvető (volt) a szexus, amelytől azonban a kíméletlen tempójú Running tüntetően mentes. Elrejti a nemi jelleget a ferences szerzetesi csuhát idéző, barna-ezüstszürke ruha, a kapucni félig takarja az arcot.

A nyugtalanító felütéskor, majd a befejezéskor a mezítlábas alakok zaklatottan rohangálnak a díszlettelen térben, és többször összeütköznek. Mindaz, ami a köztes időben történik: lúdbőröztetően makulátlan, kidolgozott, mégis természetes és fölkavaró. Merthogy az ösztönösen drámai alkatú, szóló- és magányspecialista Fehér mindvégig a társra találásról (illetve annak illúziójáról), a kötődésről-elszakadásról beszél. Apránként, lépésről lépésre mutatja meg, hogyan alakul ki a (vak) bizalom, a testiség nélküli intimitás két ember között – akik azonban valójában egyek; legalábbis egyek lesznek, ébren és álomban is. Olyanok, mint az egypetéjű, és néha, mint az összenőtt, sziámi ikrek. Ha a másikra néznek, önmagukat látják.

A sötéttel tagolt etűdökből álló (szinkron)mű több szempontból is szakrális jellegű. Túlmutat az emberin, ahogyan a „fehérül” akcentus nélkül beszélő Osanai elsajátította a briliáns táncművész utánozhatatlan, unikális, roppant fizikai kondíciót követelő mozgásnyelvét. Független a ruganyos, erős, könnyedén állóspárgázó lány odaadásától, tehetségétől, ritmusérzékétől, hogy Fehér tükörképévé válik. Messze nem (csupán) a magabiztosan birtokolt technika, és a „kémia” eredménye, ahogyan a karjuknál összeláncolódott, együtt lélegző párosnak egyszerre mozdul minden tagja a lábujjuktól a fejük búbjáig. Amit ők ketten – pontosabban egyen – produkálnak: megtanulhatatlan. Isteni és mágikus.

A tankönyvbe illően tökéletes, ihletett duó (amelynek előzménye a Dózsa Ákossal létrehozott 2010-es Tao Te) új állomás a tánckomponista pályáján. A 2007-ben kezdődött, egyre tudatosabbá váló munka következményeként a saját, mindig nívós zenéjét használó Fehér hangja sokat változott. A tragikumot lassacskán felváltotta a játékosság, a burleszkes elégikusság, a fanyar humor, a becketti derű. Ám bárhogyan finomodott is a tónus, a kín, az alapállítás változatlan: „Minden Egész eltörött”; vagy majd eltörik.

Fehér Ferenc a – harmóniát nem elutasító muzsikára komponált – tiszta táncban hisz, azt műveli. Nem követi a trendet (blődli-blöff). Perfekcionista és lírai, precíz és zsigeri, kortárs egzisztencialista és klasszikus. A Running a műfaj – s a karrier egyik – csúcsteljesítménye, egy nagy találkozás lenyomata. Póztalan, nemes táncköltészet. Akár egy haiku a szürkületről vagy a napnyugtáról.

 

A kíméletlen tempójú Running tüntetően mentes a szexustól
A kíméletlen tempójú Running tüntetően mentes a szexustól
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.