Kassa: Civakodás váltja a lelkesedést

Hat évvel ezelőtt döntöttek arról, hogy 2013-ban Kassa Európa egyik kulturális fővárosa lesz. Akkor – a Korzár regionális újság megállapítása szerint – a helyi polgárok is úgy ujjongtak a bejelentés hallatán, mintha a kelet-szlovákiai megyeszékhely a nyári olimpia rendezési jogát kapta volna meg. Azóta azonban lelohadt a lelkesedésük.

Ami nem csoda, hiszen a szervezőbizottság tagjai közül már többen lemondtak tisztségükről. Akadt olyan személy is, aki kollégáit nyilvánosan a kulturális tárca által folyósított támogatások hűtlen kezelésével gyanúsította meg. Most, két héttel az egy évig tartó nagyszabású rendezvénysorozat megnyitása előtt már az is világos, hogy a húsz infrastrukturális beruházás háromnegyede legfeljebb tavaszra készül el. Vagy még akkorra sem. A pozsonyi Sme napilap szakértője úgy véli, hogy a tervezett idei programok egy része minden bizonnyal elmarad, s főleg emiatt a szervezőknek jóval több okuk lesz a szégyenkezésre, mint a büszkélkedésre.

A tervezett beruházások háromnegyede a kezdésre biztos nem készül el
A tervezett beruházások háromnegyede a kezdésre biztos nem készül el

Nemrég az váltott ki nagy felzúdulást – főleg a potenciális helyi jelöltek körében –, hogy a kétnapos nyitó gálaműsor forgatókönyvének elkészítésével nem kassai szakembert bíztak meg, hanem a Csehországban élő, lőcsei származású Lumír Matit. Elégedetlenek a kassai magyar kulturális és civil szervezetek vezetői is, akiknek a pályázatát vagy lesöpörték az asztalról, vagy pedig kellő támogatás helyett alamizsnát ígértek nekik, amelyről inkább lemondtak, mert eurócentekből képtelenség művészi produkciót csiholni – kesergett érdeklődésünkre Kollár Péter, a szlovákiai magyarok társadalmi és kulturális szövetsége, a Csemadok városi szervezetének elnöke.

Ján Sudzina, a Kassa Európa Kulturális Fővárosa (EHMK 2013) projektigazgatója viszont derűlátó.

– Minden premier előtt nagy a látszólagos fejetlenség és az izgalom, hát még ekkora méretű, egy évig tartó rendezvénysorozat előtt. A valós és vélt zűrök ellenére sikerre vagyunk ítélve, miként korábban Maribor és Pécs is, holott tudtommal ebben a két városban sem volt zökkenőmentes az indulás – közölte magabiztosan. Majd elmondta, hogy az egykori kaszárnyából átalakított Kultúrpark, valamint a lepusztult, egykori fedett uszodából kialakított műcsarnok április végére elkészül, így aztán a két helyszínre tervezett rendezvények – többek között a hangművészet biennáléja és a kortárs művészet triennáléja – nem maradnak el. Nívós lesz a január harmadik hétvégéje tervezett megnyitó is az Állami Színházban, valamint mintegy száz helyen: szabadtéren, kávéházakban, lakótelepeken. Aki azon a két napon a városba érkezik, bizonyosan részese lesz valamelyik műsornak. A sztárvendég a Jamiroquai Grammy-díjas angol acid jazz zenekar lesz – közölte.

Ezután a magyar kulturális programokat vette számba. – Rendezvényeink egyik központi személyisége Márai Sándor, aki akkora szellemi értéket jelent városunknak, mint Franz Kafka Prágának. Január 19-én avatjuk fel az óvárosi Mészáros utca sarkán kialakított Márai teret, elkészült a nagy író felújított emlékszobája, de az érdeklők magyar nyelvű idegenvezető segítségével is felkereshetik azokat a helyszíneket, amelyekről a Kassai őrjárat című művében számolt be. Már megnyílt a szepességi cipszer családból származó kassai építész, a Miskolcon elhunyt Oelschläger Őry Lajos kiállítása, két hét múlva mutatjuk be az életművéről készült tanulmánykötetet. Ugyanakkor vetítik a Szabó Magda regénye alapján készült Az ajtó című filmet, a gálaműsorban fellép a miskolci Ritmiklift rockegyüttes is – tájékoztatott az igazgató.

Ami az idei műsorfolyam koncepcióját illeti, a skála Ján Sudzina szerint rendkívül színes. Annyi már bizonyos, hogy fellépnek a tokiói szimfonikusok, és neves hazai, valamint külföldi művészeken és együtteseken kívül ismert kassai és kelet-szlovákiai amatőr csoportok is lehetőséget kapnak a bemutatkozásra. A cél az, hogy minden korosztály minél szélesebb körű kulturális igényét kielégítsék. Ezért például a lakótelepeken is rendeznek szoborkiállításokat, kézműves-foglalkozásokat, kreatív játszóházakat, interaktív műsorokat. Szeretnék a schengeni területen kívülre, elsősorban Ukrajnára és Oroszországra is kiterjeszteni a rendezvénysorozat hatósugarát. Mindkét országból várják az érdeklődőket, Ungváron, Kijevben, Pétervárott és további városokban is kassai vándorkiállítást terveznek.

Kollár Pétert azonban nem győzték meg az igazgató érvei. – A szervezők hivatalosan azt hirdetik, hogy Kassa többkultúrájú, toleráns város, ám a helyi magyar gyökereket és a magyar szót igyekeznek háttérbe szorítani. Elegendőnek tartják az anyaországi behozatalt. Városunk Thália Színháza a szabadkai Urbán András Társulattal és a budapesti Bárka Színházzal koprodukcióban Aeneas története kapcsán a kisebbségi lét dilemmáira hegyezte volna ki a művet, ám a pályázatukra egyetlen eurócentet sem kaptak. Schilling Árpád rendezte volna a Kassai polgárok dramatizált változatát, amelyre ötezer eurót szavaztak meg a rendelkezésükre álló hárommillióból a pozsonyi kulturális tárca illetékesei. A II. Rákóczi Ferencről készült, Egerben már nagy sikert aratott musical kassai változatára is ennyivel akarták kiszúrni a szemünket. Ezért a helyi magyar szervezetek úgy döntöttek, hogy inkább saját erőből nívós Kazinczy Nyelvművelő Napokat szerveznek, és méltó módon emlékeznek meg a Bánk bán kassai ősbemutatójáról, amely 1833-ban volt – nyilatkozta lapunknak a helyi magyarság egyik ismert személyisége.

Egyébként a szervezők több mint hatvanmillió – uniós, költségvetési, önkormányzati és szponzori forrásból származó – euróból gazdálkodhatnak. Idén egymillió látogatót várnak, ám elképzeléseiket a megyeszékhelyen járt német idegenforgalmi szakemberek lehűtötték. – Sok itt a látnivaló, gyönyörű a felújított Szent Erzsébet-székesegyház és az óváros, de Kassa nagyon messze van még Ausztriától is, ráadásul nincsenek rendszeres németországi repülőjáratok sem. Ezért is tartjuk hibának, hogy a szlovákiai idegenforgalmi szakemberek nem hívták fel kellőképpen a figyelmet a közeli különlegességekre is, főleg a Tokajhegyaljai borvidékre, a mezőlaborci (Medzilaborce) Andy Warhol Múzeumra vagy a műemlékekben gazdag Bártfára (Bardejov) és a fatemplomokra, mert ilyen körutazás lehetősége alighanem jóval több látogatót vonzana, mint csupán a helyi kínálat – vélekedett kassai szemlélődésének végén Ingrid Sorat stuttgarti idegenforgalmi szakember.

Ján Sudzina derűlátását ezek a szavak sem árnyékolták be. – A legfontosabb az, hogy jövőre és az elkövetkező években is minél pezsgőbb legyen Kassa és vonzáskörzetének kulturális élete. Idén mindenképpen rákerülünk Európa kulturális és turisztikai térképére, amelyen sikeres rendezvényeink révén egyre ismertebbek és elismertebbek leszünk. Ebben biztos vagyok – szögezte le.

Pozsony

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.