Vidnyánszky: a Nemzeti kihagyhatatlan feladat

– Egész életemben erre készültem – mondta el lapunknak Vidnyánszky Attila, aki július 1-jétől a Nemzeti Színház igazgatója lesz. Bár korábban azt gondolta, családja miatt nem pályázza meg ezt a vezetői posztot, úgy döntött: mégsem mehet el e fontos feladat mellett. Kilenc éve nem jár külföldre rendezni, igyekszik a családja mellett lenni, hiszen vannak óvodás és iskolás gyerekei, mégis meghozta a nagy döntést: megpályázta a Nemzetit.

Korábban az a hír járta, nem akarja közösen vezetni a Nemzetit Eperjes Károllyal. Ez azonban most nem igazolódott be, a színész ugyanis benne van Vidnyánszky csapatában, sőt már a pályázati időszakban megjelent interjúkban igazgatóhelyettesként említette őt a pályázó. Eperjes Károllyal tizenöt éve szoros szakmai és baráti kapcsolat fűzi őket össze, ő is segíti majd a munkáját a határon túli és a vidéki színházak előadásainak feltérképezésében, a program alakításában.

A Nemzeti programjának egyharmada ugyanis ezen teátrumok produkcióiból áll majd össze. Vidnyánszky Attila amúgy a beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház alapító igazgatója, de már évek óta csak érzelmileg és mintegy védnökként kötődik anyaszínházához. A beregszásziak produkcióit is láthatjuk majd az általa vezetett Nemzetiben, de körülbelül ugyanannyiszor, mint a többi határon túli műhely előadását. Egyébként újságírók körében azt is megjegyezte: ha egyszer Magyarországon véget ér a munkája, szeretne visszatérni Beregszászra. Majd hozzáfűzte: ennek nyilván sokan örülnének Budapesten.

A rendező már most is igen sokrétű tevékenységet folytat. A debreceni Csokonai Színház igazgatója, az emberi erőforrások minisztere által kinevezett színházi bizottság tagja, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke, a Kaposvári Egyetem Színházi Intézetének vezetője. Hogy mennyit tart meg ezekből a posztokból, azt az elkövetkezendő fél évben dönti majd el – válaszolta kérdésünkre. A debreceni direktorságról természetesen lemond, ott majd új pályázatot írnak ki. A teátrumi társaság tavaszi közgyűlésén pedig újra lehet gondolni a vezetőséget. Azt még megfontolja, a kaposvári intézetvezetéssel mi legyen, a tanításról azonban semmiképpen nem mond le. Az ősszel indult osztálya, nem hagyja őket cserben, és amúgy is „temérdek gondolata van velük”. Azt mindenesetre megjegyezte: a budapesti színművészeti egyetemen évekig nem engedték tanítani, hiába jelezte hét éve, hogy szívesen vállalná. Szerinte ugyanis nem felelt meg annak a kritériumrendszernek, amely mentén a tanárokat választják. Hogy mire utalt ezzel, azt nem pontosította, mondván: kérdezzük meg az egyetem vezetését.

A Nemzetiben nem tervez színészstúdiót az új igazgató, átgondolatlannak tartja ugyanis azt a rendszert, mely szerint képzetlen fiatalok lepik el a szakmát. Nem véletlen, hogy az előadó-művészeti törvény módosításába belekerült, éppen a művészek védelmében, hogy egy társulat 60-70 százalékának diplomásnak kell lennie.

Hogy a jelenlegi nemzetis társulatból hány színészt tart meg, az – mint mondja – nem tőle függ. Kérdés, hogy hányan vállalják vele az együtt gondolkodást, az ő művészeti koncepcióját. Ettől függ majd az is, mennyi marad az Alföldi-repertoárból. Pályázatában ugyanakkor egyértelművé tette: új szcenírozásban szeretné bemutatni a három magyar klasszikus kulcsművet, Az ember tragédiáját, a Bánk bánt, valamint a Csongor és Tündét, ezzel is mutatva a hangvételbeli irányváltást. (Mindhárom produkció jelenleg is szerepel a Nemzeti repertoárjában.) Az első bemutató a János vitéz lesz.

Arra a kérdésre, hogy melyik a kedvenc előadása az Alföldi Róbert vezette Nemzetiből, Vidnyánszky Attila azt válaszolta: nem tud ilyet mondani. Az összes előadást látta ugyan felvételről, de tudja, hogy így nem az igazi. Ezért úgy gondolja, van most fél éve arra, hogy élőben is megnézze mindet.

Vidnyánszky Attila
Budapest, 2012. november 28. Vidnyánszky Attila, a debreceni Csokonai Színház igazgatója, a Magyar Teátrumi Társaság (MTT) elnöke érkezik az MTT tizedik közgyűlésére a Magyar Állami Operaházban 2012. november 28-án. MTI Fotó: Földi Imre
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.