Összebútoroznak a függetlenek

Ez az a cikk, amelyben nem arról szólunk, hogy veszélyben a független szcéna, nincs pénz, bezárás fenyeget jó néhány társulatot. Most arról írunk: Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház néven új próba- és játszóhelyek, továbbá irodák nyílnak október végén hatezer négyzetméteren, két egymás mellett álló egykori iskolaépületben Budán, a II. kerületben.

A felújítási munkák egy része már kész, meg is tartották az első előre hozott bemutatót: a KoMától az Athéni Timon ment. De azért van még mit tenni a megnyitóig – mondja Kulcsár Viktória igazgató, míg körbejárjuk az épületet. Dizájnszempontból maradt még feladat, ezt a szintén bérlő, virtuális és valós díszletekkel, valamint grafikai munkákkal foglalkozó cég, az E8 Labor vállalta. Persze csak akkor láthatnak munkához, ha a kivitelezők már leteszik a kalapácsot. A rekonstrukció ára – a függetlenek léptékével – tetemes: több mint negyvenmillió forint, amelyet működési és szponzortámogatásból, saját megtakarításból és kölcsönből fedeztek.

Az alagsorban a 120 néző befogadására alkalmas színházterem, valamint a kávézó és a menedzserszoba helyezkedik el. A kávézóból az udvarra is ki lehet vonulni, amely nyáron egyrészt teraszként működik majd, másrészt szabadtéri színpad lesz. Az U alakú épület előtt húzódó, egykori salakos placcon egyetlen fügefa áll. Mondhatjuk szimbólumnak is, hiszen a Jurányi motorja a Függetlenül Egymással, azaz Füge nevű produkciós iroda. A két éve működő Füge ernyőszervezet, amely a struktúrán kívüliek problémáit igyekszik orvosolni. Koprodukciókat hoz össze, közös pályázatokat ír, és gyakorlatilag mindenben segít, amiben a bürokráciában járatlan színházi szervezetek elakadnak.

Kulcsár Viktóriát már három éve foglalkoztatta az inkubátorház gondolata, de komolyan két éve kezdett el vele foglalkozni. Használaton kívüli bel-budai iskolát keresett, de legalábbis olyan helyet, ahol sok a terem. Először a Jurányi utca 1.-ben gondolkodott, ahol parkoló is van, de kiderült, hogy a szomszédos, szintén üres iskolában lift működik. Ez utóbbi az akadálymentesítést segíti, ami viszont az EU-s pályázatoknál szerepel a topkritériumok között.

Ha két épület, akkor két épület –gondolta, és elkezdte a Jurányit vízszintesen tervezni – az első emeletig. Így is adták be elképzeléseiket a használatbavételi pályázatra. A Műhely Alapítvány azonban beleszeretett a tetőtéri részbe, és hamarosan kiderült, lenne bérlője az összes teremnek. A színházak közül már több is próbál, itt lesz az otthona a Szputnyiknak, a TÁP Színháznak, a Természetes Vészek Kollektívának, a Gólem Színháznak, a HOPPartnak, a Nyitott Kör Színházi Nevelési Társulatnak, a Tünet Együttesnek, a Zéró Balettnek, a Duda Éva Társulatnak és a Műhely Alapítványnak, valamint próbahelye a Műegyetemen működő Szkéné Színháznak. Ideköltözik több alkotóművészeti formáció – nemcsak festők, hanem például olyan csapat is, amelyben együtt dolgozik fotós, vágó és díszlettervező –, valamint több, hátrányos helyzetűeket segítő civil szervezet is.

A második és a harmadik emelet még jócskán felújítás alatt áll. Van, ahol beázást igyekeznek orvosolni, másutt még tervezgetik, mit is csináljanak majd a kifestett, villannyal és fűtéssel felszerelt termekben. Minimum egy, maximum öt évre szólnak a szerződések. Kulcsárék is öt évre állapodtak meg a fővárossal, de ez újabb öt évvel meghosszabbítható, akárcsak a lakók szerződései. Noha bérleti díjat fizetnek a fővárosnak, a városházával kötött közszolgáltatási kontraktusnak köszönhetően az éves tarifa majd háromnegyedét visszakapják. A maradékot, a rezsit és a közös költséget a lakók adják össze –négyzetméteralapon. A bérleti díj attól is függ, mire használják a helyet: hiszen egy raktárban addig kapcsolják fel a villanyt, amíg kihoznak valamit, míg egy színházi próbán 5-6 színházi lámpa éghet 2-3 órán át.

A Füge egyébként szeretné, ha a lakók együttműködnének. Kulcsár Viktória szekrényeket mutat, tele jelmezekkel: „hozományukat” helyezték el itt a lakók. Ezekből készül egy adatbázissal rendelkező látványtár, és adott esetben lehet válogatni a tárgyak közül – nem kell újra legyártatni mondjuk egy lábbelit, hiszen már most 114 pár áll rendelkezésre.

A Füge amúgy konferenciáknak, rendezvényeknek is bérbe adná a helyet, sőt fesztiválokat is tervez. Az iskola egykori gondnoklakását már felújították, itt el tudják szállásolni a vendégeket. Az első lakó hamarosan beköltözik: a Füge gyakornoka, aki történetesen magyar szakos, Lengyelországból érkezik.

A Jurányi alagsorában nagyszínpadot, emeletein több próbahelyet is kialakítottak
A Jurányi alagsorában nagyszínpadot, emeletein több próbahelyet is kialakítottak
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.