Cenzúra sújtja Kornis Mihályt

Kísért a múlt. Ijesztően bukkan föl egyre több helyen, alakban, magatartásformában. Most például egy DVD-kiadás kapcsán. A Balázs Béla Stúdió korszakos jelentőségű filmjeit ugyanis közös kiadásában jelenteti meg képlemezen a Műcsarnok és a Filmarchívum helyébe lépett Man-Da (Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet).

A legutóbb terjesztőkhöz érkezett kiadványok közül az egyik Ember Judit és Gazdag Gyula legendás A határozat (1972), illetve Gazdag A válogatás (1970) című dokumentumfilmjét tartalmazza. Igazi mesterművek ezek, plasztikusan és iróniával tárják elénk a pártállami manipuláció természetrajzát.

Különösen A határozat, amelyhez a jól gazdálkodó, népszerű és autonóm felcsúti termelőszövetkezeti elnök erőszakos leváltása ügyében maguk a hálót szövő járási pártemberek és állami vezetők ülnek modellt a kamera előtt. Engedik, hogy a filmesek rögzítsék, hogyan tervelik ki és viszik végbe a körmönfont előkészítést, az emberek megtévesztését és megdolgozását, aztán a téeszközgyűlést, ahol csúfos vereséget szenvednek, majd a mégiscsak kierőszakolt „győzelmet” – a téeszelnök lemondatását. Ezek az apparatcsikok fölényük biztos tudatában beengedték a kamerát maguk közé, mert nem tudták, milyen leleplező a filmvásznon puszta megjelenésük, beszédük, minden gesztusuk. A pártállam filmes cenzorai azonban mindezt időben észrevették, és betiltották A határozatot. Csak 1983-tól lehetett nyilvánosan vetíteni.

Az archív-DVD borítójára Kornis Mihály író szerkesztett rövid fülszöveget. Ebben A határozatról szólva megemlíti: „Aktuálisabb ma, mint valaha. Hogy működik egy diktatúra, miért lehet egyáltalán sikeres? De szükségképpen miért nem lehet tartós ez a siker?”

Nos, az történt, hogy e fülszöveg miatt ezt a DVD-t a múlt héten, pár nappal a terjesztőkhöz érkezése után visszavonták, a példányokat begyűjtötték. (Minden úgy történt tehát, ahogy a pártállami időkben az „óvatlanul” kiengedett szövegekkel szokott.) A filmes ínyenceket kiszolgáló pesti Kultúrbarlang vezetőjétől, Tolmácsi Jánostól tudjuk, minden példányt vissza kellett adni, kivéve azt az ötöt, amely már gazdára talált.

Érdeklődésünkre a ManDa terjesztési osztályvezetője azt mondta, nem az ő ügyük, kérdezzük a BBS-projektmenedzsert, Kodolányi Sebestyént. Kérdeztük, ám ő a visszavonásról nem nyilatkozhatott, mert munkáltatója (a ManDa főigazgatója, Lovas Lajos) megtiltotta neki. Az intézmény terjesztési menedzseréhez is fordultunk, aki arra hivatkozott, „technikai hiba” van a DVD-n, ezért vonták vissza, de a részletekért a főigazgatót keressük. Lovas Lajost hiába hívtuk mobilkészülékén, amikor megmondtuk, honnan telefonálunk, megszakadt a vonal. E-mailen föltett kérdéseinkre viszont válaszolt, először örömét fejezte ki, hogy lapunk „kéretlenül” népszerűsíti a DVD-t, majd közölte: „A kiadványt, mint felelős kiadó én hívtam vissza javításra, mivel, mint egy országos közgyűjtemény felelős vezetője, nem kívánok hozzájárulni semmilyen politikai interpretáció megjelentetéséhez. Az egy DVD-n megjelent két alkotás önmagáért beszél, nem igényel semmilyen magyarázatot. A határozat és A válogatás két hét múlva a boltokban lesz.” Mindezzel kapcsolatban lapunk úgy értesült: a kiadvány két változata közt az lesz a különbség, hogy az újabbikra nem Kornis írja a fülszöveget.

A határozatot a hetvenes években is betiltották
A határozatot a hetvenes években is betiltották
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.