Épül az európai rockmúzeum

Természeti erők hátráltatták a miskolci rockmúzeum építését: a területen talált vízátfolyásokat az árvízi védekezésben is használt módszerrel sikerült lezárni, s kora nyáron elindulhatott a kivitelezés. Így a magántőkéből, hitelekből és uniós forrásokból megvalósuló, egymilliárd forintos kultúrprojekt befejeződhet a 2013-as határidőig.

A harmincötezres avasi lakótelep és a tízezer hallgatóval rendelkező egyetem szomszédságában, közel Miskolctapolcához épülő ROCK! Europe nevű múzeum már most is rendelkezik néhány különleges relikviával: a Republic együttes énekese, Cipő a gyermekkori zongoráját, míg Horváth Charlie a trombitáját ajánlotta fel a gyűjteménynek, de övék Al di Meola gitárja, Slash Magyarországon használt pengetője és James Hetfield dedikált mikrofonja is. Az intézmény támogatására létrehozták a Rockmúzeum Közhasznú Alapítványt, amely felett olyan zenészek is bábáskodnak, mint Bródy János, Zorán vagy Benkő László, képviselve egyben hazai „rocktörténeti” zenekarukat, az Illést, a Metrót és az Omegát.

Az építkezés első fázisa még 2010 őszén megkezdődött, azonban a földmunkák során a talaj az előre jelzett és próbafúrásokkal ellenőrzött állékonyságnál sokkal rosszabb viszonyokat mutatott, több vízfolyás is előkerült az építési területen, ezért a szádlemezes partfal megtámasztására volt szükség az építési terület vonalában –mondja Szőke Tibor, a rockmúzeum ötletgazdája, vezetője. A MÁV statikai és talajmechanikai vizsgálatoktól tette függővé a további munkát – az építési terület határától húsz méterre húzódik ugyanis az a vágány, amely a Miskolc észak–déli villamos vágánya lesz a közeljövőben, és összeköti az Egyetemvárost a belvárossal és a Tiszai pályaudvarral. A beruházás folytatását a vasúti szakhatóság végül csak idén májusban engedélyezte, azóta folyamatos az építkezés.

Amíg szüneteltek ezek a munkálatok, az úgynevezett „szakmai tartalom” addig is folyamatosan fejlődött. Szinte valamennyi nagyobb fesztiválon megjelentek egy angol és egy magyar nyelvű utazó kiállítással, tavaly és az idén pedig arra kérték a Sziget Fesztivál résztvevőit, adják nekik a kézlenyomatukat, amelyek az épület külső falát díszítik majd. Eddig több mint 4000 rajongó „adott kezet”, az ő tenyérlenyomatuk felkerül a bejárati homlokfalra.

– A gyűjtésnek két oka is volt – mondja Szőke Tibor. – Egyrészt eddig még egyetlen intézmény sem állított emléket a rock rajongóinak, noha közönség nélkül, bármily tehetséges is egy művész, sosem lehet belőle ikon; másrészt pedig így, szimbolikusan a rajongói kezek tartják majd a ház falait.

Két éve indult el a GitáROCK! street-art-kampányuk: a kétméteres Fender Stratocaster gitártestek megfestésére ismert zenészeket kérnek fel a fesztiválokon összegyűjtött szavazatok alapján. Idén az egyik ilyen műalkotás a Sziget 20 éves történetét feldolgozó grafikával készült el, de a közönségszavazatok alapján a Tankcsapda zenekar is megfesthette a maga gitárját. Az együttes más szálakon is kötődik a rockmúzeumhoz – legújabb klipjüket a beruházás területén forgatták februárban. Külföldi csapatnak is van már emléktárgya ebben a gyűjteményben: a Metallica gitárját a zenekar tagjai a tavalyi budapesti koncert előtt írták alá.

Idén nyáron intenzív nemzetközi kapcsolatépítés kezdődhetett el, miután a projekt vezetője egy hónapos tanulmányúton vett részt az USA nyolc államában, és a világ legnépszerűbb zenei látogatóközpontjaival is kapcsolatot teremthetett. Clevelandben a Rock & Roll Hall of Fame menedzsmentjével egy folyamatos együttműködési lehetőség is szóba került. Ennek első lépcsőjeként – mivel Clevelandben több mint 15 éve készítik a Szigeten is bemutatotthoz hasonló Fender gitárszobrokat – megállapodás született arról, hogy az amerikai partner a miskolci rockmúzeum tiszteletére elkészít és kiállít egy ROCK! Europe gitárt, a borsodi városban pedig bemutatnak majd egy Rock & Roll Hall of Fame-ből származó darabot. Los Angelesben a Grammy Museum szakemberei ajánlották fel segítségüket az interaktív kiállítások megtervezésében. Ugyancsak Los Angelesben a rockzene fejlődésében meghatározó szerepet játszó kultikus klubok –Whiskey, Go-Go, Roxy Theatre, Key, Rainbow – képviselőivel is találkozott a projekt vezetője, s a miskolci gyűjtemény több relikviát is kapott tőlük.

– A miskolci kiállítás gondolatvilágában eltér a világon máshol láthatóaktól, nálunk ugyanis egyszerre mutatjuk majd be a zene fejlődését és a társadalmi változásokat, illetve ezek egymásra gyakorolt hatását. A ROCK! Europe-ban tizennyolc szakaszra bontva láthatják majd a látogatók a könnyűzene fejlődését Bill Haley 1954-ben született Rock Around The Clockjától a mai slágerekig. Külön terek lesznek a zene és a divat, valamint a zene és a politika kapcsolatáról. A több mint kétszáz relikvia mellett – amelyek között olyan ritkaságok is vannak, mint Michael Jackson dedikált kalapja vagy a Nirvana Kurt Cobain által is aláírt dobbőre – a miskolci kiállítás fő erejét az az informatikai háttér adja, amely lehetővé teszi több millió zeneszám és multimédiás tartalom egyszerű és könnyű áttekintését a látogatók számára – mondja Szőke Tibor. Hozzáteszi: talán ennek „kézben tartása” lesz a miskolci ROCK! Europe számára a legnagyobb kihívás, hiszen az elmúlt hat évtizedben több mint húszmillió zeneszám született, egy ekkora zenei tartalom pedig szinte feldolgozhatatlan. Ha folyamatosan játszanánk le a számokat, akkor is több mint száztíz (!) évet tölthetnénk el zenehallgatással. A céljuk ezért az, hogy testreszabott szolgáltatással minden látogató az érdeklődési körébe tartozó zeneszámok közül választhasson majd.

A street-art-kampány már két évvel ezelőtt megindult: a kétméteres gitártesteket ismert zenészek festhetik meg
A street-art-kampány már két évvel ezelőtt megindult: a kétméteres gitártesteket ismert zenészek festhetik meg
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.