Majd szólnak, ha meg kell halnom

A cinikus angol Shakespeare-színész – röviden így lehetne jellemezni Charles Dance-t (66), akit a magyar nézők jelenleg a Trónok harca című sorozat második évadjában láthatnak az HBO képernyőjén. A széria alapjául szolgáló regényfolyamot nem olvasta, de szerinte olyan lehet, mint A Gyűrűk Ura felnőttváltozata. Londonban beszélgettünk.

Mi volt az első benyomása, amikor felkérték a szerepre?

Az, hogy a Trónok harca A Gyűrűk Ura felnőttváltozata, és a dialógusok sokkolóan jók. De a forgatáson ért az igazi meglepetés: azt hittem, hogy egy szimpla tévésorozatra szerződtem, erre olyan apparátust vonultattak fel, melyet sok mozis produkció is megirigyelhetne. Az amerikaiak tudják, hogy hol és hogyan kell pénzt költeni, sajnos ez Európára nem igaz. A tévé terén nagyon elhúztak tőlünk.

Ezért vállalt el sok évtizednyi mozis karrier után egy tévés szerepet egy amerikai sorozatban?

Nem feltétlenül. Lássuk be, minden színész, így én is, valamilyen szinten prostituált: oda csapódunk, ahol meló van. Mielőtt teljesen kiábrándulna, azért hozzáteszem, hogy a forgatókönyv minősége és a rendező reputációja is számít, illetve az, hogy a világ melyik részére kell elutazni a forgatás kedvéért. Valamint igen, a bankszámlámon jóváírt összeg sem hagy hidegen. Nagyon nem.

Számos alkalommal alakított rosszfiút a pályafutása során. Ez valami tendencia, hogy ha a tengerentúli produkciókban negatív karaktert keresnek, akkor egy szofisztikált brit kiejtéssel beszélő színészt szerződtetnek?

Ki kell hogy ábrándítsam, már egy ideje nem a brit akcentus a legmenőbb: a francia és a skandináv kollégák fokozatosan lenyúlták ezt a szerepkört. Ugyanakkor nem gondolom, hogy Tywin Lannister karaktere kifejezetten rosszfiú lenne. Legalábbis abban a mitologikus társadalomban, melyet George R. R. Martin megalkotott, nem az. Biztos, hogy más az értékítélete, mint önnek vagy nekem, de mivel egy sokkal veszélyesebb környezetben kell helytállnia és a pozícióját megtartania, mint a huszonegyedik század, nyilvánvaló, hogy olyan dolgokat is megtesz, melyekre simán azt mondjuk, hogy ejnye. De hozzátenném, hogy ha valaki manapság akar előrébb jutni a társadalomban, nem biztos, hogy a legkedveltebb figura lesz.

Melyik a kedvenc karaktere a sorozatban?

Tyrioné, akit Peter Dinklage alakít. Remek színész, próbálom rábeszélni, hogy játssza el egyszer a III. Richárdot. Abban lenne igazán átütő. Az ő kvalitásai igazából a kosztümös produkciókban jönnek ki, különösen Shakespeare állna neki jól. A történelmi alapú művek esetében a nézőnek mindig van egy prekoncepciója csupán azáltal, hogy tanult vagy olvasott a karakterről. Ugyanakkor az is igaz, hogy egy olyan kort és értékrendet mutat be, melyen már tényleg túlléptünk. III. Richárd karaktere pedig mindezen felül annyira gonosz, hogy az már groteszk, intrikáit nem tudjuk végignézni röhögés nélkül. Alig várom, hogy újra feltűnjön a színen.

Olvasta korábban George R. R.Martin regényfolyamát?

Nem, és most sem olvastam. Nem tudok mit kezdeni egy ekkora könyvvel, még a kézitáskámban sem fér el, olyan nagy. Bőven elég volt a forgatókönyv, amely remek írásmű. Ha rossz volna, kénytelen lettem volna a kezembe venni a könyveket, de szerencsére ezt a kört most megúsztam.

Akkor nem lapozott előre, hogy a karaktere például meddig lesz színen?

Nem. Fogalmam sincs. Majd szólnak, ha meg kell halnom.

Volt már bérgyilkos Bond-filmben, a Szigorúan bizalmasban, később eljátszotta a figura megalkotóját, Ian Fleminget is. Mi a véleménye, jó úton halad a franchise?

Daniel Craig minden idők egyik legjobb Bondja. Egyrészt mert Daniel remek színész, súlya van a karakternek az ő játékának köszönhetően. Másrészt a széria visszatért egy komolyabb hangvételhez, ami jó, mert lassan kezdtek teljesen röhejessé válni a filmek.

„Oda csapódunk, ahol meló van”
„Oda csapódunk, ahol meló van”
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.