Kőarcgyűjtők akcióban

Van, aki lepkét gyűjt, van, aki női bugyikat, akad, aki rézkábelt, e sorok írója meg speciel söralátétet, viszont létezik egy civil alakulat, amely kőarcokat, azaz a régi budapesti házakat díszítő domborművű portrékat: a Dudás Klaudia, Szalontai Balázs és Szőcs Árpád alkotta csapat 2006 óta fényképezi és teszi közzé weboldalán többnyire saját, kisebbrészt kapott leleteit.

A honlapon pillanatnyilag 47 címhez köthető kőarc látható, a teljes kollekció durván száz tételből áll, és van még jó pár feldolgozatlan képük is. A folyamatosan bővülő gyűjtemény néhány éve kiállításon is szerepelt, alapanyagát adta egy rövidfilmnek, sőt egy része képeslapokon is megjelent.

Ők néznek le a a Zichy Jenő utca 37., illetve Veres Pálné utca 16. homlokzatáról

Mint megtudtuk, az értékmentők célja nem volt se több, se kevesebb, mint megörökíteni a város falain ékeskedő, a homlokzatokról többnyire lassan lemálló arcokat, felhívni a figyelmet Budapest egy különös színfoltjára. A honlapon nem mellesleg bemutatják az adott épület állapotát is, aminek többnyire persze szintén nincs miért örülni – jegyeznénk meg. Először nem gondolták volna, hogy egyáltalán feltűnik-e bárkinek is a kezdeményezésük, de utóbb kiderült, hogy igen, valaki, valahol mindig rájuk talál, amit mi sem bizonyít inkább, hogy igen sok helyen hivatkoznak a site-ra – egyebek mellett romkocsmak.hu-n vagy a Budapest Beyond Sightseeing site-ján. A kőarcvadászok szerint a legjobb lelőhelyek az V., a VI. és a VII. kerületben vannak, innen származik a gyűjtemény derékhada. Úgy ítélik meg, hogy még legalább száz ábrázolat vár fotózásra városszerte; igyekeznek a munka végére járni – biztosított Dudás Klaudia.

A XIX–XX. század fordulóján épült házak ablakkeretei és más díszei erre specializádott műhelyekben, voltaképpen nagyipari módszerekkel készültek, öntve vagy préseléssel. A többnyire reneszánsz és barokk mintákat követő stukkókat szögekkel, csavarozással erősítették a homlokzatokra. Mivel nem nemes kőből vagy márványból készültek, viszonylag olcsón lehetett hozzájuk jutni. Sajnos egy jó részük mára elveszett, részint a világháborús, részint az 1956-os lövöldözések miatt, de az IKV-korszak sem tett jót nekik, az elhanyagolt, veszélyessé vált épületdíszeket a kor szokása szerint egyszerűen leverték a homlokzatokról, majd természetesen nem pótolták – igaz, az iparág addigra már réges-rég kiveszett. A kondíciók a rendszerváltás után sem igen javultak.

Déry Attila építész, a budapesti architektúra kiváló ismerője szerint az 1870 és 1914 között épült házakon van a legtöbb efféle dísz. De ő is csak becsülni tud: néhány százra teszi a kőarcokkal, -figurákkal ékesített épületek számát. E szobrok különböző értékűek, vannak köztük kimagasló alkotások is, például a Zeneakadémia és a Gresham-palota szobrait is jegyző Maróti (Rintel) Géza művei, de a legtöbb az, aminek lennie kell, vagyis építészeti alkotások kiegészítője, amelyek azonban színvonalban semmivel sem maradnak el az európai átlagtól, a bécsi, müncheni, berlini, lipcsei épületszobroktól. Állapotuk a gazdájuktól és anyaguktól függ. A kemény mészkőből készült szobrok sokáig élnek és szépen öregszenek-pusztulnak, a spiáter- (cink-alumínium ötvözet) figurák egy idő elteltével hirtelen mennek tönkre (ha hagyják őket).

Déry emlékeztetett: nem a kőarcok.hu az első, amely kísérletet tett a fővárosi épületdíszek összeírására, ő maga is készített egy lajstromot, de vannak kötet formájában megjelent összefoglaló művek is, amelyek szintén foglalkoznak a témával. Például Liber Endre: Budapest szobrai és emléktáblái (1934), Medvey Lajos: Vezető Budapest szobrai megtekintéséhez (1939), Bajó Gyula: Budapest újabbkori épületszobrászata (1942) és Budapest köztéri szobrainak katalógusa (1989) című munka.

Ördögi fejek

A kőarcok legtöbbje ijesztő, de minimum meglehetősen groteszk. Vajon miért? A kőarcok.hu verziója szerint az ok a babonaság: ha jól figyelünk, azt látjuk, hogy e diabolikus portrék szinte mindig valamely nyílászáró (kapu, ablak) fölött/mellett díszlenek, tehát ott, ahol az ártó szellemek a legkönnyebben be tudnának jutni a házba, a lakásokba – a kőarcok ezeket a gonosz túlvilági erőket hivatottak távol tartani. Még azoknál is rémisztőbbek.

A legbecsesebb kőarcok a kőarcok.hu szerint

V. kerület – Veres Pálné u. 16.

V. kerület – Egyetem tér 1.

VI. kerület – Andrássy u. 21.

VI. kerület – Paulay Ede u. 29.

VII. kerület – Kazinczy u. 51.

VIII. kerület – Krúdy Gyula u. 11.

IX. kerület – Reviczky u. 3.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.