Egy sellő kálváriája

Éppen tíz évvel ezelőtt, 2001 nyarán kavart óriási hullámokat az a sellőszobor, amelyet a debreceni városháza az alkotója megkérdezése nélkül fűrészeltetett le a főtéri szökőkútról, mert az állítólag nem tetszett a helyi lakosoknak.

A hableány egy évtized után föltámadt a botrány keltette hullámsírból, és a Hajdú-Bihar megyei Nyíracsádon tűnt föl: az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap támogatásával megújult helyi közpark legfőbb dísze lett.

A debreceni látványszökőkút elkészítésére annak idején Pázmándi Antal Munkácsy-díjas iparművész kapott megbízást. Ennek egyik eleme lett volna a mázas kerámiából készült hableány, amelynek debreceniségét többek között a testére festett virágok és a fején lévő karneváli sipka jelképezték – a virágkarneválra utalva –, a kezében tartott könyv pedig a város tudományokban való szerepét hangsúlyozta. Ám az ünnepélyes átadás előtt a polgármesteri hivatal egyik főosztályvezetője levágatta a szobrot a talapzatáról, és a városgondnokság pincéjébe vitette.

Pázmándi Antal olyannyira fölháborodott a történteken, hogy feljelentést akart tenni a rendőrségen. Szándékától csak akkor állt el, amikor megtudta, hogy a városháza intézkedett a hableány lefűrészeléséről. Akkoriban híre ment, hogy Kósa Lajos polgármester felesége kelt ki a szobor ellen esztétikai okok miatt, de ezt a debreceni önkormányzat tagadta: azt állították, hogy állampolgári bejelentések nyomán jártak el.

A hableány ezek után Pázmándi Antalhoz került Budapestre, s tőle vásárolta meg Nyíracsád önkormányzata. Helyi sajtóhírek szerint a település volt polgármestere, Katona Gyula ötlete volt, hogy a sellőt a község díszparkjában állítsák föl. A település 2009-ben készített pályázatot a helyi Vécsey-kúria előtti park felújítására, erre 28 millió forint pályázati pénzt nyertek – ebből az összegből fizették ki a most révbe ért sellő árát is.

A mű
A mű A SZERZŐ FELVÉTELE
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.