Fogas kérdések a Belvárosban

Kultúr-, vallás-, város- és gasztrotörténeti sétákat szervez a Budapesti Turisztikai Hivatal és egy idegenforgalmi cég karácsony örvén, Vörösmarty téri indulással és érkezéssel, valamint ravasz találós kérdésekkel.

Az első találós kérdést a Gerbeaud története igen röviden című blokk kereteit feszegetve tette fel a túra sajtóbemutatóján a szimpatikus fiatal idegenvezető: vajon a svájciak szállítanak csokit a Gerbeaud-ba, avagy fordítva? Mire én, aki roppant szeretek társaságban imponálni, de ez nagyon ritkán sikerül, vaktában rávágtam, hogy fordítva. Bejött, így immár önbizalommal telve tudhattam meg, hogy a kelták kellemes fenyőégetéssel ünnepelték a karácsonyt – vagyis olyanformán, ahogy a Rákospalotai Hulladékhasznosító Mű a Vízkeresztet – vontam le a súlyos konzekvenciát.

Az alakzat elsőként a Bazilika felé vette az irányt, egy kissé koszos, setét passzázson át, ahol értő kezek éppen egy lefektetett páncélszekrényt próbáltak betuszkolni egy helyiségcsoportba, avagy onnan ki. Az Erzsébet téren azonban muszáj volt kicsit megállni, hogy pár hasznos információt begyűjtsünk a japánokról is, akik ugyan nem kifejezetten keresztények, mégis megünneplik a karácsonyt legott, plusz még egy emlékművük is van itt a téren: egy tetszetős, rozsdamentes köztéri óra.

Egy polivinil-klorid alapú, kötéllétrán mászó Mikulással dekorált erkély alatt elhaladva tértünk rá a pompásan felújított Október 6. utcára, amelyről ezúttal nem derült ki semmi különös, legfeljebb, hogy a cifra, magyaros szűrhöz milyen istenien passzol a polár fülvédő; az örömteli felismeréshez a Nosztalgia étterem bedobóembere segített hozzá, innen köszönöm. A Zrínyi utca sarkán azonban újra elöntötte csoportunkat az információár, egyebek mellett megtudhattuk, hogy a modern csillagászat szerint Jézus egyáltalán nem karácsonykor született, hanem valamikor júliusban, de most már nincs mit tenni, valamint, hogy régen a háziasszony, bármennyire szeretett volna, semmiképp sem állhatott fel csak úgy mosogatni, sütőt sikálni, ordító csecsemőt újrapelenkázni a karácsonyi vacsora ideje alatt, mert ezzel szimbolikusan megbontotta volna a család egységét, ami csúnya dolog. A Szent István téri állomáson tudomásunkra jutott, hogy az adventi koszorút egy evangélikus lelkész találta fel, továbbá, hogy miért épült a Bazilika pont oda, ahová: volt itt egy kisebb domb, afféle garancia, hogy a templomot nem fogja elönteni a Duna – nem is öntötte, igaz, azt sem, ami nem dombon volt. Ekkor jött az újabb találós kérdés: van itt még ám egy ünnep, de vajon melyik az? Csak annyi segítséget kaptunk, hogy: december 13., ajvé.

A választ a kortárs összművészet egyik legjelesb fővárosi felvonulási pontján, a Gödörben kaptuk meg: Luca napja, amely részben egy szenthez köthető, mégpedig a szicíliai Santa Luciához, aki már majdnem férjhez ment, ám ekkor mégse: közölte az ellenérdekelt felekkel, hogy inkább apácának megy, és az eljegyzést a maga részéről felbontottnak tekinti. Válaszképpen elhurcolták egy bordélyházba, de csudamód nem esett benne kár. Utána megégették, ám ezt is túlélte. Végül elvágták a torkát, amit már nem, de Istenhez intézett fohászát még így is végig tudta mondani. Rettenetes, felemelő történet.

Odafenn, a Gödör repeszgránáttámadásokat idéző peremén tudmásunkra jutott, hogy ha ez most nem egy rövidített, bemutatótúra lenne, akkor átmennénk a Rumbach Sebestyén utcába, majd onnan a Dohány utcai zsinagógához, hogy a pesti zsidóság ünnepi hagyományairól is megtudjunk néhány érdekességet. Apropó: hogyan ünneplik a zsidó emberek a karácsonyt? – tette fel utolsó találós kérdését az idegenvezető, és én már mondtam volna a helyes megfejtést, hogy megint besöpörjek pár elismerő pillantást, már nyílott a szájam, de valaki megelőzött. Láttam, ahogy kihúzza magát.

A Budapesti Turisztikai Hivatal és a Budapest Underguide által jegyzett karácsonyi sétákra december elsejétől 23-ig várják az érdeklődőket. A külföldiek mindennap 3-tól 5-ig túrázhatnak angol – vagy igény szerint más nyelvű – vezetéssel, a magyar vendégek a szombatokon és a vasárnapokon járhatják be a fent vázolt útvonalat, fél négy és öt között; jegyek a Sütő utcai és a Liszt Ferenc téri Tourinform-irodákban, a Vörösmarty téri információs pavilonban vagy a túravezetőnél válthatók. A látogatókat a Vörösmarty téri karácsonyi vásár kulisszatitkaiba is beavatják.

A séta alfája és ómegája a Vörösmarty tér
A séta alfája és ómegája a Vörösmarty tér
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.